Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mire emlékszek töriből:...

Kisdanibrian19830112 kérdése:

Mire emlékszek töriből: István Király 1037- Ben halt meg, nem?

Figyelt kérdés
Csak megragadt valami töriből, nem!? A királyok uralkodása ideje mindig a királlyá választástól, a haláláig tartott, nem?! Ugyanis a királyt valami féle hatalommal bálványozni volt szokás. Királyt csak akkor válthatnak le, ha sok főbenjáró bűnt követett el, sőt az ókorban és középkorban akkor sem mindig.

#I. (Szent) István király #1037 #Királyok uralkodása vége= a haláluk ideje
aug. 10. 22:18
 1/5 A kérdező kommentje:
Érettségivel rendelkezem: kíváncsi vagyok mennyit tudok.
aug. 10. 22:19
 2/5 anonim ***** válasza:
65%

[link] hu.wikipedia.org/wiki/I._István_magyar_király

Amúgy nekem az segített megjegyezni, hogy 1083-ban avatták szentté, és ugye a 83 a 38 fordítottja. További érdekesség, hogy az 1054-es nagy egyházszakadás óta ő lett az első, akit a nyugati (római katolikus) és a keleti (ortodox) egyház is szentté avatott (ez 2000-ben történt, amúgy, szóval a felhasználó neved alapján te is emlékezhetsz rá).

aug. 10. 22:57
 3/5 anonim ***** válasza:

Engem ez kérdés egy kicsit a "South Park" szatirikus rajzfilmből az iskolapszichológus "Értem?" kijelentéseire emlékeztet.

🤔😕😟

aug. 11. 00:00
 4/5 anonim ***** válasza:
58%
Trónviszályok idején nem. Meg a jó "Ferencjóska" se temette még el az elődjét, királysága kezdetekor.
aug. 11. 01:03
 5/5 anonim ***** válasza:

Nekem 46 éves koromra a gimnazista tananyagból kb. ez maradt meg:

Történelmi lecke fiúknak

Hóditották ez országot

Derék, lelkes, úri szittyák,

Jóttevői szegény népnek:

Iskolában így tanitják.

De nem így volt ezer évig,

Munkás embert ág is húzta,

Egy-két ezer úr kötötte

Millió jobbágyát gúzsba.

Magyarország dús ország volt,

Van termése, kincse, vadja,

De amit a bús nép szerzett,

Víg uraság zsebre rakja.

Csak a gazdag, csak a zsarnok

Élt föl minden földi jókat.

Megláncolták, butitották

A dolgozó milliókat.

aug. 11. 01:13

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!