Az ókori Róma császárai közül melyik lenne az a 10 legeredményesebb uralkodó, akit mindenképpen ki kellene emelni a birodalomért és annak lakóinak a sikeres felemeléséért és jólétéért tett (sikeres) erőfeszítései okán?
1. Augustus - Pax Romana
2. Traianus - legnagyobb területi bővülés
3. Hadrianus - a birodalom határainak konszolidálása, védelmi rendszer kiépítése/korszerűsítése
4. Septimius Severus - hadseregreformok, terjeszkedés
5. Antonius Pius - nagyon hosszú békeidőszak (közel 30 év) a birodalomban, gazdasági reformok, kultúrális virágzás
Top 10-et nem tudok összeszedni, és nem is muszáj velem egyetérteni, ez teljesen szubjektív. Nem vagyok történész, de érdekel a történelem, úgyhogy lehet hogy valaki hozzáértő majd kijavít, vagy nem fog egyetérteni. Meg lehetett volna még említeni Konstantint (kereszténység elismerése, új főváros) vagy Marcus Aureliust a filozófus császárt is, de az én top 5-ömbe nem fértek be.
# 1
Septimius Severus esetében azt hozzák fel a történészek, hogy népszerűséget hajhászó
pénzosztásaival a katonáknak fellazította, aláásta a római hadsereg addigi vasfegyelmét.
A római hadsereg züllése közvetlenül a Római Birodalom 3. századi nagy válságához vezetett.
#2 erről nem tudtam. Azt tudtam hogy nagyon népszerű volt a hadsereg körében mert emelte a katonák bérét és javított az ellátásukon is. Illetve határvédelmi erődítményeket épített. Mindezek mellett bővítette a veteránok jogait, reformálta a toborzási rendszert, megerősítette a provinciális seregeket és átszervezte a praetoriánus gárdát is. Mindez lehet hogy a hadsereg zülléséhez vezetett, ezt nem már nem tudom, de hiszek neked. Egyébként szerintem nem róható fel neki hogy ennyit foglalkozott a hadsereggel és a személyes testőrségével. Nagyon kiszámíthatatlan időszak után, polgárháború közepette jutott hatalomra. Muszáj volt lekenyereznie a fegyveres erőket ha nem akart úgy járni mint a másik 4 önjelölt császár.
Emellett én úgy tudom hogy ő volt az első olyan császár aki a jogtudományok fejlődését támogatta és jogi iskolát is építtetett. Emellett a bírói rendszer és az igazságszolgáltatás megújítása is az ő nevéhez fűződik. Nekem ezért került be a top 5-be, de lehet hogy neked van igazad és összességében csak aláásta a későbbi császárok hatalmát.
1. Augustus
2. Traianus
3. Hadrianus
4. Marcus Aurelius
5. Vespasianus
6. Claudius
7. Nerva
8. Antonious Pius
9. Dioclecianus
10. Constantinus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!