Milyen nacionalista terjeszkedési törekvésekről tudtok?
Az első számú persze a "Vesszen Trianon" de ezt most hagyjuk!
Olyanokra gondolok, mint pl ezek:
Ausztriában is van, csak jóval kisebb. Őket is megfosztották területeiktől, de egyet szeretnének nagyon visszakapni az olaszoktól Dél-Tirolt. És ezt ki is nyilvánítják :)
Kedves első!
Részleteznéd?
Tudom, hogy ezt nem mondtam, de leginkább arra lennék kíváncsi, hogy ki mit akar megszerezni
Szerintem nincs ország, ahol legalább egy kisebb csoport ne lenne, amely ki akarná terjeszteni az ország határait valamilyen "jogos" igényre hivatkozva. Komolyan, egy ilyen ország sincs. Talán Izland lehet a kivétel.
A portugálok nagy nemzeti sérelme az, hogy Olivenza és környéke Spanyolo.-hoz tartozik, mert az szerintük portugál föld. A katalán nacionalisták független Katalóniát akarnak, de ebbe sokan beleértenek még francia, sőt olasz területeket is. A spanyol nacionalisták követelik Gibraltárt, a skótok is követelnek Angliától egy területet, sőt, "nagyholland", "nagydán" stb. elképzelések is vannak, ahogy a finneknek, németeknek, litvánoknak, bolgároknak stb. is megvan a maguk "Trianonja".
Kétféle Nagy-Hollandia elképzelés:
1) [link]
2) [link]
Nagyfrancia elképzelések:
Nagy-Szlovénia:
És persze voltak lengyel tervek arra, hogy az Elbánál legyen Lengyelo. nyugati határa, cseh elképzelések fél Bajorország bekebelezésére, nem beszélve a rengeteg nagyalbán, nagyszerb, nagyukrán, nagyromán, nagymacedón elképzelésről.
Katalónia és Skócia egészen más kérdés, mert azok jelenleg nem is léteznek, úgyhogy terjeszkedni sem nagyon tudnak.
A többit köszönöm. Főleg a linkeket.
ma 13:34
Mind Skócia, mind Katalónia létezik, csak nem szuverén államok, hanem szubnacionális egységek.
Terjeszkedési politikájuk is valóságos, a skót nacionalisták szeretnék, ha az Angliához csatolt területek visszakerülnének Skóciához, és ennek semmi köze a függetlenség kérdéséhez. Katalóniában pedig az országon belüli terjeszkedési politika abban nyilvánul meg, hogy Valenciát, illetve a Baleárokat akarják Katalóniához csatolni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!