Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Kereszteslovag VS. Spártai...

Kereszteslovag VS. Spártai katona? Melyikük győzne?

Figyelt kérdés

Bár nem egy időben éltek, de ha találkoznának akkor melyikük győzne?

Spártai fegyverzete: lándzsa, rövid kétélű kard, nagy köralakú bronzpajzs, hajító dárda, + a páncélzat.

Kereszteslovag fegyverzete: Hosszú kétélű kard, pajzs, láncos buzogány, lándzsa, számszeríj, csatabárd, + a páncélzat (na meg a ló amin ül.)

2010. okt. 29. 10:18
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:

Akkor szerintem még mindig hátravan az a kérdés, hogy:

És ha nem lennének nyilasok?:D

(400 nyilas helyett is lovagok lennének)

2010. nov. 15. 20:48
 32/44 anonim ***** válasza:
Nem kellene beszarni a nyílpuskásoktól. Lövöldözzenek csak, azért van a pajzs, plusz alakzatban állnak a spártaiak és nem mozdulnak. Ha meg ők rohamoznak akkor nem lőhetnének, hisz akkor a saját embereiket is lőnék. Egy ilyen esetben mindenképp a spártaiaknak kellene a védekező pozíciójukat tartani. Ha nem lenne lándzsájuk akkor esélytelenek lennének, de így nem irigyelném a lovagokat, mert egy 2000 tüskés sündisznónak kellene nekirohanniuk.
2010. nov. 15. 22:34
 33/44 anonim ***** válasza:

Ilyen feltételekkel szinte biztos,hogy a spártaiak győznének.

De példa rá a római hadsereg,ami a görög továbbfejlesztett verziója és az akkori ismert világot legyőzték.

Én is gondolkoztam már azon,hogy a középkorban hová tűnt a falanx,miért nem használták?

A nehézlovasság vs hosszúlándzsa,meg látható a Rettenthetetlenben.

2010. nov. 16. 07:07
 34/44 A kérdező kommentje:
Valaki írta, hogy a nyílpuskától nem kell besz@rni, szerintem pedig nem ártana tartani tőle, mert hatalmas az átütő ereje. A spártai hosszú lándzsától sem kell annyira tartani, ott van a lovagok méghosszabb kopjája. Egyébként hosszú lándzsát a macedón phalanx használt, a spártai lándzsa hossza teljesen átlagos volt. Mellesleg nyílt a terep, a nehézlovasság bekeríti (jobb szárny-bal szárny), oké hogy ott a bronzpajzs, de azt csatabárddal könnyű széttörni. Ha szűk helyen lennének mondjuk, (erőben, szurdokban ..stb.)akkor tényleg felnyársalják a lovagokat, hacsak a hegytetőről az íjászok meglepetésszerűen le nem szedik őket.
2010. nov. 16. 10:49
 35/44 anonim ***** válasza:

Még mindig tovább lehetne vinni amúgy a témát, hogy ha már úgy is fikció, mi lenne ha nem csak képzeletben lennének összeeresztve, hanem még a lovagok korába is lettek volna spártaiak = bronzpáncél helyett vas, mínusz egy gyengeség.

Így vajon ki nyerne. De kitudja, ha előtt biztos valami plusz stratégiát kidolgoztak volna, ami kihasználja az ellenség gyengeségét.

2010. nov. 16. 14:24
 36/44 anonim ***** válasza:
A nyílpuska átütőereje csak akkor számít ha átmegy a spártaiak pajzsán, de én kételkedem benne, hogy átmegy. Ha nem megy át akkor hasztalan a falanx ellen. Így marad a 2000 spártai az 1600 lovag ellen.
2010. nov. 16. 18:19
 37/44 A kérdező kommentje:
Szerintem nem hasztalan az íjászok a falanx ellen, ugyanis a nyílzápor mindig meglepetésszerűen jön, az nem annyira egyértelmű, mind az hogy 1600 lovag jön a lovon vágtázva szembe. Az íjászok általában elvannak rejtőzve. De szerintem ha nincsenek is íjászok, hanem csak 2000 spártai és 2000 lovag, akkor is a lovagok győznek(legalább is szerintem). Ha egy erős harci ló, teljes sebbességgel vágtázik, rajta a lovag pajzsal és kopjával, ráadásul nyílt terepen bekerítik őket ott aztán kevés a falanx, meg a nagy pajzs, csatabárd az mindent szétvág, pajzsot is és spártait is.
2010. nov. 17. 09:15
 38/44 anonim ***** válasza:
Akkor döntsük el, hogy lovas roham lesz kopjával vagy csatabárdos támadás gyalogosan. (Ami a nyilakat illeti azok látszanak, de ha nem is veszik észre őket lehet számítani rájuk és egyszerűen a pajzs fedezékébe bújnak.) Ha a kopjás támadás, akkor ha áttörték az első vonalakat a többi sor a lándzsákkal ledöfi a lovagokat vagy a lovakat, hisz kopjával nem tud a lovag állva harcolni. Ha csatabárddal akkor meg hátrányban van a hosszabb lándzsával szemben. A falanxal hatékonyan lehet lovas egységek ellen védekezni. A lovagok esélye inkább a több irányból való támadásban van. Ezt nagyban befolyásolják a terepviszonyok. Ha van hely arra, hogy a falanot oldalról és/vagy hátulról támadják és erre nem tud reagálni a falanx akkor a lovagok jó eséllyel győzhetnek. Ha a támadás iránya be van határolva akkor viszont a spártaiaknál az előny. Szerintem.
2010. nov. 17. 12:33
 39/44 anonim ***** válasza:
Jó példa erre a thermopülai csata. Amíg a támadás iránya be volt határolva a spártaiak hatékonyan védekeztek bármi ellen. De amint a támadás több irányból jöhetett már bajok voltak. Igaz, hogy ott nem lovagok voltak, de ez csak részletkérdés.
2010. nov. 17. 12:38
 40/44 A kérdező kommentje:
Pontosan. És én hogy kezdtem a kérdést? Nagy nyílt terepen küzdenek egymással jó időben. A falanx hatékony volt, az ókori körülmények között akkor, annak idején. A spártaiaknak más taktikájuk nem is volt, beálltak szorosan a falanxba aztán jó napot. Egyébként ha már említettétek azt hogy kopjás lovas roham legyen, vagy csatabárdos gyalogos támadás. Igazából lehetne is-is, 1000 kopjás lovas kereszteslovag és 1000 csatabárdos és láncosbuzogányos lovag gyalogosan. A terep nyílt, 1000 lovas könnyen támadja több irányból, a másik 1000 gyalogos meg megy zúzni. Itt már szerintem nem a falanx dönt, hanem a fegyverzet, jó a spártai bronzpajzs, de a lovagoknak is van pajzsuk (lovasságnak és gyalogságnak is). És valaki írta még régebben a testalkatot, van benne valami. A 70 kg-os tógás hiányos páncélzatú spártai, a rövid karddal, a 100 kg-os északi teljes páncélzatú lovag ellen aki csatabárddal vagy buzogánnyal van. Egyébként pedig a sokoldalú pajzshasználatot figyelembe véve, nem csak a hopliták használták a pajzsot ütésre, a történelem folyamán amíg volt a pajzs a háborúkban alapfegyver, addig mások is használták ugyanúgy ütésre és nem csak védekezésre. Szerintem egy egyforma létszámú ókori hadsereg nem tud elbánni egy középkori haderő ellen. Szerintem a lovagok győznének, bár nem könnyen, sőt nehezen.
2010. nov. 18. 09:14
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!