Afrikának használt vagy ártott az európai hatalmak által véghez vitt gyarmatosítás?

Figyelt kérdés

máj. 13. 22:32
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
78%

A gyarmatosítók iskolákat, kórházakat, gyógyszereket vittek nekik.

Korábban a született gyermekeik többsége nem élte meg az ivarérett kort, sajnálatos módon elhalálozott gyermekbetegségekben, járványokban, vagy szimplán éhen halt.

Ezért rengeteg gyermeket csináltak.

Mostanra elérték, hogy alaposan lecsökkent a gyermekhalandóság, kapnak orvosi kezelést, éhínség esetén segélyeket, így egyre-másra megduplázódik, háromszorozódik a létszámuk, mivel továbbra is nagyon magas a születési ráta. így hovatovább ott tartanak, hogy el sem férnek a földrészükön és a népszaporulat valósággal burjánzik, mert a létszámuk robbanásszerűen nő.

Most ez jónak minősíthető, vagy riasztóan tragikusnak?

Ehhez meg kellene vizsgálni a helyzetükre, vagy a világunkra gyakorolt hatásokat, a túlnépesedés minden problémáját, ami a globális klímaváltozástól, a bolygó szemétbe fulladásán keresztül az elérhető nyersanyagok vészes fogyásán át a rövidesen megtermelhetetlen élelmiszerek válságával is fenyeget és felborítja világunkat a migrációval, az érdekellentétek megnövekedésével és ennek kapcsán, kitörő háborúkkal, stb. stb...

Mi a jó, mi a rossz, ez nézőpont kérdése.

máj. 14. 11:56
 12/21 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem összességében jól jártak. A britek nagyon komoly infrastruktúra fejlesztéseket hajtottak végre egész Afrikában, és persze a franciák szintén próbáltak lépést tartani velük. Sok helyen a mai napig azokat az utakat és vasútvonalakat használják amit anno 200 éve a britek építettek. Az sem elhanyagolható hogy azok az afrikai országok ahol ma illegális a rabszolgaság szintén a briteknek és az 1833-as Slavery Abolition Act-nak köszönhetik. Ha a britek nem szavazták volna meg a rabszolgaság felszámolását, a mai napig hajkurászták volna egymást az afrikai királyok és hadurak hogy rabszolgákat szerezzenek maguknak, ahogy például manapság Szudánban látjuk. Egyébként a mai napig több mint 3 millió modernkori rabszolga (kényszermunkás, gyermekkatona, szexrabszolga, adósrabszolga) él Afrikában, ami tízszer több mint amennyit a britek valaha Amerikába szállítottak. És az is elmondható hogy jelenleg a világon nincs olyan ország ahol a rabszolgaság legális lenne és fehér/európai többség van. És akkor még csak ne is említsük a kultúrális és társadalmi fejlődést. És a mai napig nem engedte el Európa az egykori gyarmatok kezét. Manapság is épülnek új iskolák, templomok, utak, kórházak európai pénzből, a mai napig mennek segélyek európai pénzből. Nyilván valamit valamiért, az egykori francia gyarmatok például a francia bankrendszerhez vannak kötve, és az összes pénzük Franciaországban van, de még azzal is vitatkoznék hogy lehet hogy így jobban is járnak, amilyen korrupció és mutyizás megy szinte az összes afrikai országban. Elég csak megnézni Dél-Afrikát, egyesek már úgy emlegetik hogy bukott ország (failed state). Mondjuk Dél-Afrika pont nem francia volt, de nem elszigetelt eset. Szinte kivétel nélkül az összes afrikai országban hatalmas probléma a korrupció, nepotizmus és az emberi jogok sárba tiprása
máj. 14. 12:05
 13/21 anonim ***** válasza:
67%
A globalizált világ egy kulturális monokultúra, olyan, mint egy csak kukoricából álló tábla, ennek minden előnyével és hátrányával.
máj. 14. 13:18
 14/21 anonim ***** válasza:

#13 (13:18) - ez jó megjegyzés - de legalább vigasztalhat minket a tény:

"Egy kultúra - egy szelekciós egység!"

😆😂🤣

máj. 14. 13:26
 15/21 anonim ***** válasza:
77%
Érdekes kérdés. Az is mutat valamit, hogy a nagy gyarmatbirodalmakat érdemes volt hagyni szétesni, mert drágább volt odavinni az infrastrukturát és még ki tudja mit. Olcsóbb egyszerűbb volt azt mondani, hogy legyenek a gyarmatok önállóak, és gondoskodjanak magukról. A korábbi gyarmatosítók pedig kereskednek velük.
máj. 14. 15:27
 16/21 anonim ***** válasza:
40%
Valakik szerint Franciaország máig kap valamiféle gyarmati adót a régi gyarmatairól. Valaki szerint ez nem igaz, én nem tudom. Mindenesetre érdekes lenne tudni, hogy a büszke Anglia és Franciaország vajon milyen mértékben köszönheti gazdagságát az ügyességének, és milyen mértékben az aljasságának, más országok kihasználásának?
máj. 14. 15:30
 17/21 anonim válasza:
65%
Azt mondanám, hogy is-is, mivel ugye rabszolgaként tartották az embereket, viszont hosszútávon nagy segítséget nyújtott Afrika fejlődéséhez.
máj. 14. 16:14
 18/21 anonim ***** válasza:
87%
#17 rabszolgaság ígyis-úgyis volt, ez nem egy európai találmány. Sőt, közel 400 éven keresztül az európaiak be se tették a lábukat a kontinensre, megálltak a parton, a rabszolgakereskedő városokban és megvették a rabszolgákat amiket maguk az afrikaiak zsákmányoltak, gyűjtöttek össze és küldtek a rabszolga kereskedő királyságokba (Benin, Dahomey, stb) vagy küldtek át karavánokkal a Szaharán az Oszmán Birodalomba. Nagyon téved elképzelés hogy az európaiak békés falukra támadtak és rabszolga sorba taszították az afrikaiakat. Már csak azért sem lehetséges, mert a malária ellenszert 1806-ban fedezték fel, egészen eddig az átlag várható élettartam az európaiaknak Afrikában kevesebb mint 6 hónap volt. Saját maguk az afrikaiak taszították rabszolgasorba magukat, nem az európaiak a mumusok. Egyébként az Észak-Afrikai berberek pedig fehér európai rabszolgákat vásároltak például Velencétől - az egyik legnagyobb európai rabszolgakereskedő államtól - és fogták őket gályamunkára. Nem ide okoskodni akartam, de nagyon nem szeretem amikor egyes emberek azt hiszik hogy a rabszolgaság a fehérek bűne. Pont ellenkezőleg, az európaiak voltak az elsők a világtörténelem folyamán akik betiltották, majd aktívan harcoltak a rabszolgaság ellen. Csak ugye ezt a mai világban szeretik elhallgatni a történészek, nehogy rasszistának titulálják őket. Az igazság másodlagos lett, a lényeg hogy PC-k maradjunk...
máj. 14. 16:29
 19/21 anonim ***** válasza:
79%
18# ez fontos, igen! De mondjuk ma is létezik rabszolgaság. A márkás ruháinkat olyan sweatshopokbon varrják, amelynek dolgozói nem igen különböznek a rabszolgáktól.
máj. 14. 16:37
 20/21 anonim válasza:
100%
19# ez nagyon szomorú, de teljesen egyet kell értenem. Én is alig bírok belegondolni ezekbe, mert tudom, hogy tehetetlen vagyok egymagam, és mások sem tesznek semmit ez ellen.
máj. 14. 17:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!