Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miben hasonlít Madách: Az...

Miben hasonlít Madách: Az ember tragédiája X. színe a Faustra?

Figyelt kérdés
Esetleg konkrét érveket és utalásokat tudtok?
2009. jan. 3. 13:57
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Goethe volt az, aki elsőként vetette fel az ember és az ördög viszonyának problematikáját. Elsőként ő teszi fel a kérdést, hogy milyen történelemformáló szerepe van ennek a viszonynak, és mik az Istentől elforduló ember alternatívái. Világdrámáinak fő kérdései, hogy mi a célja az emberi életnek? Mit kell tennünk, hogy kibontakoztassuk egyéniségünket?

Az ember tragédiájának X. színében Ádám-Kepler álmából ébredve lelkesedik, úgy tűnik számára, hogy megtalálta az emberi lét értelmét, mert álmában látta a nemzetek fejlődősét.

"...Mi nagyszerű kép tárult fel szememnek!... Fejlődni láttam szent eszméimet!"

"...Engem vezess te, kétes szellemőr,

Az új világba, mely fejlődni fog,

Ha egy nagy ember eszméit megérti.."

Remélem tudtam segíteni. Én így értelmezném. :)

2009. jan. 4. 17:12
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszod, sokat segítettél! :)
2009. jan. 5. 17:53
 3/3 anonim ***** válasza:
:) Örülök :)
2009. jan. 6. 23:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!