Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A cigányság az 1800-as években...

A cigányság az 1800-as években szinte teljesen foglalkoztatva volt, tehát mindenkinek volt munkahelye vagy dolgozott?

Figyelt kérdés
2023. aug. 18. 20:03
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

"Elhangzott, hogy a háború után a kormány nem hagyta a cigányságot elveszni és elengedte a kezüket. Tehát elárulta őket az akkori kommunista kormány."

Ez elég értelmetlenre sikerült. Mit akartál írni?

2023. szept. 19. 08:05
 12/16 anonim ***** válasza:

Még nagyapám mesélte, hogy 1930-as években a cigányok nem jöhettek be a városokba. A csendőrök figyelték őket. Kardlappal elverték, akit elkaptak. A városok szélén éltek sátrakban és ló húzta kocsikon. Abból éltek, hogy vasárnap kirakodó vásárt tartottak: lehetett venni kosarat, teknőt, aki vitte magával a fazekat, megfoltozták, lószerszámot megjavították.

Egyiknek sem volt semmiféle mai értelenben vett munkahelye. Olvasni a vajda tudott (egy kicsit).

Aztán jött a nagy felfordulás, végül az 1940-es évek végén Rákosiék kezdték beköltöztetni őket munkás lakásokba (vidéken putrikba) és kötelező volt bejárniuk valamelyik gyárba, TSZ-be, de attól még munkát nem végeztek. Tehát ez az életmódjuk, amit ma látsz nagyjából akkor kezdődött. Előtte sátrazás, vándorlás volt.

2023. szept. 30. 11:47
 13/16 anonim ***** válasza:
25%

Nagyapád kissé homályosan emlékezett.

A putrikat pont, hogy megszüntette a Kádár-rendszer.

"kötelező volt bejárniuk valamelyik gyárba, TSZ-be, de attól még munkát nem végeztek"

Hogy tiszta legyen a helyzet, én nem kedvelem a romák azon részét, akik visszajönnek egy vásárlás után, hogy elromlott, és mikor nem kapnak pénzt, rögtön elkezdenek fenyegetőzni, hogy felgyújtják az eladó házát, azt sem kedvelem, hogy kést rántanak és hasbaszúrják a vitapartnert vidáman, sem a szocializmus különféle rendszereit nem kedvelem, akár Rákosi, akár Kádár fémjelezte azokat, de ez egy ordas nagy hazugság. Ilyen sosem volt. Ahol én dolgoztam, ott a cigányok is megtették az elvárhatót. Volt segédmunkás árokásásban, de volt gépjárművezető is. Szociológiai munkában van riport szénbányászról is, az pedig nem volt egy leányálom a hatvanas években. Hogy az elvárható az nem volt sok, az meg egyformán igaz volt mindenféle nációra, fehér- és barna bőrűre egyaránt. Egyik oka volt az összeomlásnak, hogy nyaraltunk a munkahelyen. De ez már más téma.

2023. szept. 30. 12:07
 14/16 anonim ***** válasza:
Rosszul tudod. Rákosiék kezdtél el, Kádárék folytatták a cigányok putrikba telepítését. Központilag jelölték ki a cigánytelepeket. 50-es évek előtt a cigányok szabadon mozogtak, vándoroltak egyik várostól a másikig.
2023. szept. 30. 17:47
 15/16 A kérdező kommentje:

De jó volt télen szekérbe aludni!

Nagyapám sokat betelepített a faluba, kaptak kis frissen épült tégla házat, víz csak kútról volt de az egész faluban így volt. Minden putri házként kezdte.

2023. szept. 30. 18:04
 16/16 anonim ***** válasza:

Látom, ti nem voltatok ott. "Rosszul tudod. :D" Dehogy tudom rosszul. Ott voltam. 49-es születésű vagyok, a Kádár-rendszert teljes egészében értelmeztem.

Az alföldi "cigányvárosok, cigánysorok", a kecskeméti, halasi, félegyházai, majsai több száz évesek voltak (ezek keletkezésénél nem voltam ott). A kiskunhalasi nem a vasút mellett jött létre, hanem a vasútépítők kerülték ki. Elképzelhetni, milyen régi.

A mánfai putritelep az valóban 1960 körül jött létre, de úgy, hogy a domboldalt megvették az addig Mánfa fölött az erdőben élők, tehát ennek a rendszerhez nem sok köze volt.

Zala megyében 1960 körül szüntették meg a legnagyobb, a kiskomáromi telepet.

Adatok a neten.

2023. okt. 1. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!