Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A fejlődés üteme gyorsul vagy...

Bulcsando kérdése:

A fejlődés üteme gyorsul vagy hullámzik ?

Figyelt kérdés
Úgy látom hogy a fajok felvirágoznak majd kihalnak vagy lebontja őket egy másik faj és nem tudom átgondolni hogy ez az egész folyamat gyorsul vagy csak az egyes fajoknál mikor elindulnak egy jó irányba és fejlődnek tehát hogy egyszerre hullámzik és gyorsul a fejlődés ? Vagy csak hullámzik ?

2023. júl. 26. 00:45
 1/7 anonim ***** válasza:
51%
A biológiai törzsfejlődés üteme az elérhető élettértől és energiaforrásoktól függ. Az emberi civilizáció térhódítása miatt most ez a folyamat erősen lassult - vagy inkább visszafordult.
2023. júl. 26. 01:13
 2/7 Phoney ***** válasza:
100%
Az embert már nem lehet ilyen szempontból más fajokhoz hasonlítani, ugyanis minden más fajjal ellentétben képes a kulturális evolúcióra, ami olyan villámgyors alkalmazkodóképességet adott neki (már a kőkorszaki kultúrákkal kezdve!), aminek a biológiai evolúció a nyomába sem érhet. Ezért képesek akár ugyanolyan emberek is megélni az arktikus területeken, mint amilyenek a Kalahári-sivatagban, és ehhez semmiféle civilizáció nem szükséges. Amikor az első civilizációk elkezdtek felépülni, a Homo sapiens és a kőkorszaki kultúra már rég „győzött”.
2023. júl. 26. 14:35
 3/7 A kérdező kommentje:
Sajnos ez nem igaz az ember nem győzött kihalhat mind bármilyen faj és rá is érvényes még az evolució lehet hogy a földön minden féle területen képes megélni de én könnyen eltudom képzelni hogy az univerzumban más helyeken teljesen más fizikai törvények uralkodnak és minden értelmes faj a környezete fizikai törvényeihez alkalmazkodik talán ezt lehetne értelmes állatnak nevezni és szerintem azok a fajok maradnak fenn az univerzumban akik jó fele indultak el ami szerencsén múlik de mindannyian zsákutcában vagyunk valahol mert előbb utóbb mindenről kiderül hogy van annál valami jobb amit nem lehetett előre látni. Csak azt nem tudom eldönteni hogy amikor kihal egy értelmes faj akkor gyorsabban bontja le egy másik értelmes faj mint amikor egyszerű fajokról beszélünk ?
2023. júl. 26. 21:50
 4/7 anonim ***** válasza:
Konkrétabban milyen fejlődésre gondolsz, mert van belőle néhány. És mind más.
2023. júl. 27. 16:24
 5/7 A kérdező kommentje:
Én általánosságban az igazság keresésre gondolok hogy vajon gyorsul vagy inkább hullámzik vagy egyszerre mind kettő ahogy az új fajok átveszik a régebbiek helyét
2023. júl. 27. 19:50
 6/7 Phoney ***** válasza:

Igen, ki tudunk halni. Mit akarsz ezzel mondani? Hogy a medveállatkák pl. fejlettebb fajok, mint az ember? Mert azok jelenleg bármit könnyebben túlélnének! Sőt, úgy kb. bármelyik egysejtű elődünk is, szóval ezek szerint az egysejtűek óta csak visszafejlődés történt, mert a béna gerinces fajok tömegével halnak ki, inkább maradtunk volna ostoros moszatok, azokbezzeg ;)

Ha nincs semmiféle egzakt ötleted arról, hogy mitől „fejlett” egy faj, egyáltalán mit jelent egy faj „fejlődése”, akkor hogyan szeretnéd mérni a „fejlődés” ütemét?

Evolúciós értelemben nem létezik általános „fejlődés”, mivel a biológiai evolúció és az emberi kultúrevolúció is „csak” alkalmazkodás az aktuális környezethez. Egy fajnak legfeljebb bizonyos konkrét tulajdonságai fejlődnek, amik aztán a továbbiakban vagy hasznosak lesznek, vagy nem.

2023. júl. 28. 10:24
 7/7 A kérdező kommentje:
De szerintem az igazság az csak egyetlen egy tehát igenis létezik csak a megtalálásához nagyon sok vargabetűt kell megjárni az életnek kicsit olyan amit mondtál mint ha nem lenne jó meg rossz az életben pedig az élet egyre jobb lesz csak mivel az igazság maga is végtelen nem látjuk előre hogy milyen irányba fejlődjünk de aztán a sok próbálkozás meg kihalás után látható lesz egy kontextusban hogy mi a jó és mi nem és akár létrejöhetnek az univerzumot általánosságban átlátó fajok persze megint egy nagyobb kontextusban meg kiderülhet hogy tévedtek szerintem az élet mindent kipróbál és a jó marad felül hosszú távon. Viszont azt nem tudom átgondolni hogy egyszerre gyorsul a fejlődés és hullámzik vagy csak hullámzik ?
2023. júl. 28. 11:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!