Székesfehérvár azonos a középkori Alba Regia-val?
Figyelt kérdés
2023. júl. 15. 19:18
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
10 szavazat
2/8 A nagy Levin válasza:
Eleinte főleg a mai belváros és környéke (az akkori vár és környéke) neve volt Alba Regia, majd ez még a középkorban nagyobb lett. Már a korai időkben is több kisebb település vette körbe, főleg a mocsárból kiemelkedő, "hegy"-nek nevezett kisebb szigeteken, de nem egyértelmű, ezek mennyire tartoztak szervesen Alba Regiához, ezeket csak régészeti feltárásokból ismerjük, többnyire nem maradt fenn a nevük.
3/8 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy a mai Székesfehérvár magába foglalja a korabeli Alba Regiát.
4/8 A nagy Levin válasza:
#3 a mai Székesfehérvár sokkal nagyobb mint a korabeli Alba Regia. A jelenlegi belváros épületei zömmel a 18.-ik és a 19.-ik században épültek, van néhány középkori maradvány, inkább csak faltöredékek. Talán csak a Szent Anna kápolna az egyetlen "echte" középkori épület. Esetleg a bazilika altemploma. A város többi épülete mind 19., 20., 21. századi építmény.
Ha úgy érted azt, hogy "magába foglalja", hogy benne van, akkor persze, a mai belváros és környéke az.
5/8 anonim válasza:
Szerintem a kérdező nem erre gondol... Egyes agyalágyultak szerint Alba Regia a Bükkben vagy hol a francban volt, a mai Fehérvár meg csak kamu Fehérvár. :)
6/8 anonim válasza:
"A város többi épülete mind 19., 20., 21. századi építmény."
Az ne zavarjon, hogy tele van barokk épületekkel a belváros...
7/8 A nagy Levin válasza:
Értő olvasás: " A jelenlegi belváros épületei zömmel a 18.-ik és a 19.-ik században épültek,"
8/8 anonim válasza:
6: És szerinted zsenikém azokat a barokk épületeket mikor emelték? Zömmel Fehérvár 1688-as visszafoglalása után, döntően már a 18. században.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!