Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért nincs Németországban...

Miért nincs Németországban kb. sehol légkondi?

Figyelt kérdés

Feltűnt, hogy lakásokban egyáltalán, irodákban is csak ritkán van klíma. Nem sokkal van hidegebb ott sem, a nyári hőség ugyanúgy kínzó tud lenni.

Már hazánkban sok helyen van, klíma nélküli lakás is egyre kevesebb van.

De más északabbra lévő országokban is terjednek a légkondik, pl. Moszkva egyes lakótelepei szinte ki vannak tapétázva a kültérikkel.

Mi lehet az oka ennek a légkondi-ellenességnek?

2023. jún. 30. 15:44
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
57%
Bizonyára környezetvédelmi okok vannak. A légkondicionáló nagyon ártalmas a környezetre.
2023. jún. 30. 15:54
 2/18 anonim ***** válasza:
85%

Nagyjából egy évtizedet éltem Németországban részletekben, főleg délen, Bajorországban, Baden-Württembergben és tapasztalatból tudom, hogy elég kiegyenlített a klímája, a túl hideg, vagy a túl meleg időjárás ritkaság.

Ezen felül a lakások jól le is vannak szigetelve, még akkor is elviselhető bent a klíma, ha véletlenül kint mégis kánikula van, de ez tényleg nem gyakran fordul elő, szerintem a két kezemen megtudnám számolni, hányszor fordult ez elő az évtized alatt, amelyet ott éltem.

Ezen ritka alkalmakat a németek szerintem kifejezetten élvezik.

Nekik nem éri meg klímát beszereltetni.

2023. jún. 30. 15:57
 3/18 anonim ***** válasza:
93%
Azért mert az állitás simán nem igaz. Rengeteg helyen van légkondi, az új épületek nagyrészében mindenkép. Nekem pont az a bajom hogy a fönök 20 fokot tart az írodában és kesztyübe és puloverbe dolgozok.
2023. jún. 30. 17:16
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

"Wärmepumpen wurden im Jahr 2022 in mehr als der Hälfte der neuen Wohngebäude als primäre Heizenergiequelle eingesetzt. Allein von 2021 bis 2022 stieg der Anteil um mehr als sechs Prozentpunkte von 50,6 % auf 57,0 %."

Jelenleg a lakások kb 57% használnak Hőszivattyút ami az esetek nagyrészében hüteni is képes.

[link]

Azért gondolhatod ezt mert sok helyen jobban elrejtik a kültéri egységet és a lakásban is sokkal gyakoribbak a felület fütések.

2023. jún. 30. 17:33
 5/18 A kérdező kommentje:

4 az ott felszerelt hőszivattyúk nagy része nem alkalmas hűtésre, szinte mindegyik padlófűtésre vagy radiátorra dolgozik, azzal fűti a helyiséget.

Én is éltem kinn pár évig, és bizony túl meleg volt nyáron. Egy tetőtér, vagy egy napos oldalra néző emeleti lakás bizony kegyetlen tud lenni.

Nyilván ki lehet bírni, mi itt Magyarországon is kibírtuk amíg nem terjedt el a klíma, és nem vettünk egyet. Egy nem túl nagy kiadással ég és föld a különbség. Évekig nem tudtam aludni nyaranta, most meg igen.

Teljesen nyilvánvaló, hogy az életszínvonal emelkedésével együtt jár az az igény, hogy normális hőmérsékleten tudjon az ember pihenni.

Az USA-ban mindenhol van klíma, még sok helyen a garázsban is, hogy pl szerelgetés alatt be lehessen hűteni. Európában egy-egy hőhullám után megugranak a szív és érrendszeri betegségek miatti halálozás statisztikái.

Az USA-ban kb a lakások 90%-a klímás, és statisztikailag bizonyítható, hogy az elterjedése csökkentette a meleg miatti halálozást.

Ahogy a kérdésben is írtam, pl. Moszkvában is van légkondi a lakások egyre nagyobb részében, pedig jóval északabbra van mint Németország déli része.

Nyilvánvaló, hogy valamilyen kulturális vagy megszokásbeli oka van, ezért is írtam a Társadalomtudományok rovatba.

2023. jún. 30. 18:12
 6/18 anonim ***** válasza:
32%
Azért mert nem olyan táposak mint a magyar városi népség. Falun gyerekek képesek egész nap a tűző napon kapálgatni, dolgozgatni, segíteni a szüleiknek vagy éppen játszani és semmi bajuk. Azt sem tudják mi az a napszúrás. De ugyan így az idősek is 90 éves bácsika 40 fok melegben a tűző napon kapál. Semmi baja. A tápos városiak meg kidőlnek már 25 fokban ha nincs klíma... Tudom, kicsit erős volt a megfogalmazásom, de az igazság attól még igazság.
2023. jún. 30. 19:32
 7/18 A kérdező kommentje:
6: A statisztikai adatok nem attól függenek, hogy "táposak"-e vagy sem... Bár ebből látszik, azt se tudtad értelmezni amit leírtam, szóval kár vitatkozni.
2023. jún. 30. 20:43
 8/18 anonim ***** válasza:
96%

5 Padlofütéssel is lehet hüteni.

https://www.youtube.com/watch?v=Br6OC4emjSM

2023. jún. 30. 22:34
 9/18 A kérdező kommentje:

8: természetesen lehet "padlóhűteni", de mellé ugyanúgy kell a levegő hűtése/párátlanítása. Egyrészt egy meleg levegő + hideg padló rosszabb mint fordítva, másrészt a légkondicionálás közben a pára is lecsapódik. Sokszor a páramentesítésnek nagyobb a jelentősége, mint a hűtésnek.

Nem rossz rendszer amit a videó bemutat, csak nem látom értelmét. Sokkal egyszerűbb felrakni egy split klímát, amivel dél után be lehet hűteni a lakást, hogy az ember képes legyen pihenni, aludni.

2023. jún. 30. 23:23
 10/18 A kérdező kommentje:

Nyilván a hőszivattyús padlófűtés nem rossz dolog, jobb mint klímával fűteni, mert nem zajos, nem keveri a levegőt, stb.

De a kérdés továbbra is inkább az, hogy mi lehet az oka ennek az elsősorban német, de egész európára igaz légkondiszkeptikusságnak, holott USA-ban, Japánban már a 60-as években is alap volt, hogy beépítik.

2023. jún. 30. 23:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!