Mekkora a magyarországi roma népesség?
A 2022-es Népszámlálás kiadványában nincs erre vonatkozó adat, amit azért sem értek, mert 2011-ben még külön kisebbségként vették őket.
A 9.604.000fő lakónépesség számába nyilván beletartoznak, de ebből nem lehet kikövetkeztetni.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy valaki ismer erre vonatkozó becslést/adatforrást? KSH-n sem találtam róla semmit csak a 2011-es adatokat.
A baj az hogy nem latni hogyan fordulhatna meg a tendencia.
Azt valaki szamolja ki hogy hany magyar lesz 30-50ev mulva ha magyarok kozott a term rata kb 1,4-1,5 es eltekintunk a keveredestol.
#8-as a 2022-es Népszámlálás végeredménye 9.604.000fő mint a magyarországi lakónépesség.
Abban igazad van, hogy amit számoltam nem teljesen reális, mert ebbe a 9,6 millió népességbe a magyarok és romákon kívül egyéb nemzetiségek is beletartoznak, ami akár lehet egy megnövekedett ukrán részarány is a háború hatására, de ezt legfeljebb 6%-ra tudnám becsülni. Viszont a romákra számított 1 millió fő szerintem egy egész jó becslés a meglévő adatok alapján, szóval ha tovább számolom, akkor az egyéb nemzetiség az
8.604.000fő x 0,06= 516.240fő.
(Tekintve ha kereken 1.000.000fő roma lakosságra kerekítünk, ha a fentebb számított adatokból 16.583fő más nemzetiségűnek vallotta magát.)
Igen, jó a becséslés matek alapján. Legalábbis elméletben, matekban.
Én ezt nem is tagadttam. Szóval a félreértett 10 millió után, hogy most mi a kérdés, fogalmam nincs.
De igen. Ez ijesztő, főleg hogy az 1 milliós ELMÉLETI átlaghoz képest nem számolunk elméleti félvéreket, akiket szerintem számszerűsíteni sem lehetne. Becsléshez.
Amúgy szerintem, ha képet akarunk kapni, vagy valakit érdekel, Bulgária releváns MOhoz hasonlóan. Népességben, meg roma ügyileg is.
Szomorú jövőnk lesz.
De ha szakmailag nézzük, illeszkedik MO is az európai népességcsökkenéshez, elöregedéshez. És népességcseréhez.
Annyival zárom a témát rézemről, mert jöttek szomorkodós kommentek is, hgy szerintem már nincs mit tenni.
A '70es évek gyerekeinél, a kulcsos gyerekeknéllett elcseszve minden. Akik gondolom a szüleink átlagova. Nekik lettek a hülye TVs gyerekei. Ezeknek meg jó ha már/fog születni homokozóban fészbukozó gyerekei.
Annyiban nem teljesen igaz ez a kép, hogy hazánkból számosan mennek külföldre és a cigányok ebben felülreprezentáltak.
Dolgoztam olyan német munkahelyen egy nagy forgácsoló cégnél, ahol a munkások fele-felerészben lengyelekből és magyarokból álltak. A magyarok túlnyomó többsége cigány volt, betanított munkásként dolgoztak. (Én gépbeállító voltam)
Aztán én hazajöttem, mert van Pesten háromszobás lakásom, meg élnek itthon gyermekeim és szeretek itthon lenni, de egy cigányt nem különösebben vonz haza a putri, amire amúgy is van itthon számos aspiráns a családjából.
A cigányok között bőven vannak élelmes fiatalok, akik képzetlenségük ellenére talajt fognak nyugaton és elég ha egyszer hazalátogat egy húsz éves Mercivel, mindjárt húszan követik a példáját.
Nyugatra a magasan képzettek mennek kis számban, meg azok tömegesen, akik tanultsága minimális és ahhoz képest pompásan megélnek, a romák pont ilyenek, így ez jelentősen csökkenti itthon a számukat.
Kedves kérdező!
A Debreceni Egyetem demográfusainak kutatasa alapján a jelenleg évente Magyarországon születő gyerekek 33 %-a cigány.
2040-re azonban ugyanezen kutatás szerint az évente Magyarországon születő gyerekek több, mint 50 %-a cigány lesz.
A magyarság teljes termékenységi arányszáma jelenleg 1,1. A magyarországi cigányságé ellenben 2,8 fölött van.
# 11
Nem a magyarok teljes termékenységi arányszáma 1,4-1,5, hanem a magyarországi átlag ennyi.
Ebből a magyarság teljes termékenységi arányszáma jelenleg 1,1. A magyarországi cigányságé ellenben 2,8 fölött van.
Csak a magyar+cigány átlaga van 1,5 körül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!