A svábokkal mi történt?

Figyelt kérdés
Kitelepítésük után, mikor Nemetországba kerültek, hogyan fogadták ott őket? Hogyan illeszkedtek be? Illetve volt, aki visszaköltözött Németországból Magyarországra? Illetve amikor Magyarországra még régen betelepítették őket, hogy álltak a változáshoz?

2023. febr. 26. 10:53
 1/4 hungarikum_202 válasza:
65%

Rossz kategória. Amúgy nézz utána. Mi honnan tudjuk, hogy hogyan viszonyultak a változáshoz 300 évvel ezelőt.

Annyit tudok, hogy az én sváb felmenőim letelepedés után nem mentek sehova, hisz itt vagyok.

2023. febr. 26. 14:22
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Rossz a válasz, nem a kategória! A kérdés ui. arra vonatkozik, hogy a II. vh. után Mo-ról Németországba telepített svábok sorsa hogy alakul, te pedig a MagyarországRA betelepített svábokról beszélsz.
2023. febr. 27. 12:46
 3/4 hungarikum_202 válasza:

Már jó a kategória, amikor írtam, akkor még másikban volt.

Amúgy én az utolsó kérdésre reagáltam: "Illetve amikor Magyarországra még régen betelepítették őket, hogy álltak a változáshoz"

2023. febr. 27. 17:18
 4/4 anonim ***** válasza:

>Kitelepítésük után, mikor Nemetországba kerültek, hogyan fogadták ott őket?

-Kábé hogy "minek jöttetek ide, nekünk sincs mit ennünk". Illetve nem tartották őket igazi németnek, mert erős tájszólást beszéltek. (Ez sokkal jelentősebb, mint a magyarban mondjuk a palóc és a budapesti között. Például az "egyáltalán nem" az Hochdeutsch-ból fonetikusan átírva kb. "gár nihht", nagymamám meg úgy mondta, hogy "koa niksz".

>Illetve volt, aki visszaköltözött Németországból Magyarországra?

-Volt, de ritka, mert nem volt egyszerű átjönni a határokon. De sokakat ki sem vittek, csak elvették a vagyonukat, és összereakták őket hat család/ház alapon, mint pl. nagyszüleimet (a terv az volt, hogy őket is kipaterolják , de a nemzetközi helyzet már nem tette lehetővé). Aztán persze akik nem voltak a házban eredetileg, azok igyekeztek elmenni nyomorúságos albérletekbe. Akik a rokonaim közül kimentek, azokat nem kitelepítették, hanem mentek a visszavonuló németekkel, mert féltek a megtorlástól. Pl. apám keresztanyja, aki Hitlerjugend vezető volt (17-18 évesen).

>Illetve amikor Magyarországra még régen betelepítették őket, hogy álltak a változáshoz?

-Az önkéntes volt, túlnépesedett területekről jöttek, mert ígértek (és meg is adtak) nekik az otthoninál több földet, adókedvezményt.

2023. febr. 27. 19:17

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!