A svábokkal mi történt?
Rossz kategória. Amúgy nézz utána. Mi honnan tudjuk, hogy hogyan viszonyultak a változáshoz 300 évvel ezelőt.
Annyit tudok, hogy az én sváb felmenőim letelepedés után nem mentek sehova, hisz itt vagyok.
Már jó a kategória, amikor írtam, akkor még másikban volt.
Amúgy én az utolsó kérdésre reagáltam: "Illetve amikor Magyarországra még régen betelepítették őket, hogy álltak a változáshoz"
>Kitelepítésük után, mikor Nemetországba kerültek, hogyan fogadták ott őket?
-Kábé hogy "minek jöttetek ide, nekünk sincs mit ennünk". Illetve nem tartották őket igazi németnek, mert erős tájszólást beszéltek. (Ez sokkal jelentősebb, mint a magyarban mondjuk a palóc és a budapesti között. Például az "egyáltalán nem" az Hochdeutsch-ból fonetikusan átírva kb. "gár nihht", nagymamám meg úgy mondta, hogy "koa niksz".
>Illetve volt, aki visszaköltözött Németországból Magyarországra?
-Volt, de ritka, mert nem volt egyszerű átjönni a határokon. De sokakat ki sem vittek, csak elvették a vagyonukat, és összereakták őket hat család/ház alapon, mint pl. nagyszüleimet (a terv az volt, hogy őket is kipaterolják , de a nemzetközi helyzet már nem tette lehetővé). Aztán persze akik nem voltak a házban eredetileg, azok igyekeztek elmenni nyomorúságos albérletekbe. Akik a rokonaim közül kimentek, azokat nem kitelepítették, hanem mentek a visszavonuló németekkel, mert féltek a megtorlástól. Pl. apám keresztanyja, aki Hitlerjugend vezető volt (17-18 évesen).
>Illetve amikor Magyarországra még régen betelepítették őket, hogy álltak a változáshoz?
-Az önkéntes volt, túlnépesedett területekről jöttek, mert ígértek (és meg is adtak) nekik az otthoninál több földet, adókedvezményt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!