A mai pop, rock zenék szövegeinek van irodalmi értéke? Egyszer fogják irodalom órán oktatni?
A jobbakat egyszer lehet, hogy fogják. Nehogy azt hidd, hogy anno 1 Adyra nem jutott 100 vagy 1000 poéta, aki csak a papírt és a tintát pazarolta rosszabbnál rosszabb költeményeivel.
Nem biztos, hogy pont az, aki most felkapott lesz 50-100 év múlva is jegyezve.
A popzene sosem volt különösebben értékes irodalmilag, és ma sem az.
A rockban már több a líra, de ott is nagy a szórás. Nyilván nem ismerek mindent, de pillanatnyilag nem tudok olyan, irodalmi értékű rock-szövegekről, amiket érdemes lenne önálló műként megőrizni és tanítani.
Tegyük hozzá, hogy a dalszöveg eleve nem vers, még az igényes dalszöveg sem az. Rokonok, de jelentős különbség, hogy a dalszöveg egy teljes műnek csak egy része. A teljes műnek ugyanúgy része a zene, a hangszerelés, sok esetben a hangfelvétel, az énekes előadása stb. Ezek együtt adják ki magát a dalt.
(Érthetőbb, ha arra gondolsz, hogy még a legmagasabb színvonalú operák szövegei sem önálló irodalmi művek.)
Ha bármit érdemes egyáltalán az utókor számára megőrizni és tanítani, az inkább a teljes dal. De ebből sincs túl sok olyan, ami kulturális kincs lenne.
Állítólag 2Pac dalszövegeit főiskolai tanárok tanítják:
Hogy ez tényleg igaz-e, azt nem tudom.
Még valami: elnézést, figyelmetlen voltam. Mert utólag jobban megnézve látom, hogy a kérdés pop és rock zenéről szól.
2Pac rap azonban dalokat írt.
"A rockban már több a líra, de ott is nagy a szórás. Nyilván nem ismerek mindent, de pillanatnyilag nem tudok olyan, irodalmi értékű rock-szövegekről, amiket érdemes lenne önálló műként megőrizni és tanítani."
A 60-as évekből azért lenne érdemes néhányat, mert fontos kifejezőeszköze (sőt motorja) volt annak a gyors társadalmi változások jellemezte korszaknak, melyben a nyugati világ számos mai értéke gyökerezik. Másrészt akkoriban szinte elvárás volt törekedni az igényes, tartalmas dalszövegekre. Bob Dylantől például elférne néhány szám.
Egyébként kitérőként, pusztán a különféle könnyűzenei műfajok népszerűségéből fakadóan is megérne egy-két tanórát a dalszövegek irodalmi szempontból történő tanulmányozása. Még akkor is, ha sok dal esetén igencsak korlátozott az a bizonyos irodalmi eszköztár.
Szerintem ez almát a körtével, a mai könnyűzenének az akkori megfelelői Liszt, Bach, Mozart és az operettek/operák voltak, azoknak sem nagyon foglalkozik a szövegeivel az irodalom (már amelyiknek van szövege :) )
Szóval itt inkább a kortárs írókkal költőkkel lenne jó a kérdés, de azokkal nem igazán foglalkozik a közoktatás beli irodalom.
Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!