Mitől őshonos egy nép?

Figyelt kérdés
Akkor, ha az adott népcsorot sosem vándorolt el az adott területről? Gondolom nem, hiszen minden nép Afrikából származik, de akkor időhöz van kötve? Ha igen, akkor mennyi idő? Pár száz vagy pár ezer év? Pl. az amerikai kontinesen élő angolszászokból egyszer majd őshonos nép lesz?
2022. nov. 26. 19:49
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ennek szerintem csak relációban van értelme.
2022. nov. 26. 20:42
 2/7 anonim ***** válasza:
Leginkább szerintem úgy értelmezhető, hogy aki először vett birtokba egy területet.
2022. nov. 27. 08:32
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

"aki először vett birtokba egy területet"

Azok Európában feltehetőleg a neander-völgyiek voltak. :)

Szerintem őshonosnak tekinthető egy nép, ha legalább 4-500 éve ott él az adott területen.

2022. nov. 27. 10:19
 4/7 anonim ***** válasza:
77%
Ez az őshonos marhaságot a nacionalizmus szülte. Tudományosan nem lehet értelmezni.
2022. nov. 27. 13:37
 5/7 anonim ***** válasza:

Jó fejtegetés a növényi meghatározások példájára:

[link]

2022. nov. 27. 14:03
 6/7 MDaniel98 ***** válasza:
100%
ttól szerintem, ha már az a nép berendezkedett egy területen, és már történelmi emlékezett sem őrizte meg, hogy ott más nép "valami komoly" dolgot vitt volna ott végbe.
2022. nov. 28. 09:16
 7/7 A kérdező kommentje:

Nacionalizmus? Ebben a témában történelmileg az észak-amerikai baloldal a leghangosabb (Kanadában és az USA-ban) az indiánok és eszkimók kapcsán. A kérdésben is pont ezért hoztam fel példának az indiánokat, mert ott őket nevezik őslakosoknak.

Ami meg a tudományosságot illeti, pont az indiánok azok, akik elutasítják a Bering-földhídon keresztüli népvándorlás elméletét (az összes többi, kevésbé valószínű népvándorlásos elmélettel együtt), és abban az áltudományos elméletben hisznek, hogy ők eleve onnan származnak. Az ő kultúrájukban is kb. úgy keveredik a mitológia és az áltudomány, mint a magyarokéban, ami a nép eredetét illeti.

Én ebben nem látok politikai oldalt.

2022. dec. 4. 00:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!