Új-Zéland már diktatúra?
Diktatúra: „A diktatúra vagy parancsuralom, önkényuralom olyan kormányzási forma, ahol egyetlen vezető személy (diktátor) vagy csoport (pl. párt, junta, család) minden hatalmat abszolút módon gyakorol, anélkül, hogy bármilyen törvény vagy intézmény korlátozná ebben.” (Wikipédia – [link] )
Új-Zélandon parlamentáris demokrácia van, három évente választások, kétkamarás parlament, független igazságszolgáltatás. Ez nem diktatúra.
(Attól, hogy egy állam kötelességeket és jogokat határoz meg attól nem lesz diktatúra, minden normális állam így tesz. Hogy aztán egy-egy törvénnyel ki ért egyet, ki nem, ki tartja indokoltnak, meg ki nem, az más tészta. Svájc sem lesz diktatúra attól, hogy törvény tiltja, hogy 120 km/h-nál nagyobb sebességgel menj. Akkor sem, ha személy szerint téged ez rosszul érint, indokolatlannak tartod, vagy nem érted a szabályozás okát.)
4
Értem. Csupán azért tettem fel a kérdést mert azt gondoltam (lehet tévesen) hogy a besúgóhálózat felállítása és működtetése szigorúan önkényuralmi rendszerekhez kötődik. De ezek szerint demokráciában is működhet.
Csak megjegyzem, hogy az új magyar rendszerben micsoda hatalmas különbséget tettek az úgynevezett 3/3 és a 3/2 (meg más) hálózatok között. Ez nem véletlen. A 3/3 egy szűk diktátorcsoport érdekei megvalósítására működött a társadalom ellenében. A többi a társadalom érekében működött külső zavarok ellenében.
Új Zélandon nincs besúgóhálózat! Azonban nálunk is minden korban törvényi kötelezettsége minden állampolgárnak a társadalomra veszélyes elemek jelentése, ha erről van ismeret. Ezt a törvény betartásának nevezik. Besúgóvá akkor válik valaki, ha önmaga érdekében (haszonért) jelent fel valakit hamisan. A hamis itt azt jelenti, valaki nem a társadalomra, hanem a diktatúrára káros.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!