Magyarországnak volt olyan kormánya, amelyik bocsánatot kért a magyarországi zsidóktól és cigányoktól, az ellenük (őseik ellen) elkövetett bűnök miatt? Ha igen, tudnátok küldeni róla felvételt, vagy a beszédről leiratot?
Elolvastad egyáltalán, amit eddig írtam? Nem hiszem.
"Te azt állítod, hogy elég ismerni a magyar nyelvet meg itt lakni ahhoz hogy valaki magyarnak tekinthessenek."
Nem állítottam ilyet. A saját általad kreált allításokkal vitatkozik, amiket nekem próbálsz tulajdonítani. Ez a szalmabáb.
"Kezdjük ott, hogy a civilizáció nagyobb egység, mint a kultúra."
Na ezt nevezik szalmabábnak.. Rajtad kívül ugyanis ilyet senki nem állított, ennek ellenére mégis a számba akarod adni.
Akkor idézlek, kiemelve azt a részt, ami miatt írtam:
"Leszögezhetjük: a nyelv nem képes azonos kultúrát DE MÉG AZONOS civilizációt SEM teremteni."
Akkor mondtad, vagy sem? Vagy felőlem vitatkozhatunk a magyar nyelv szabályairól is.
Még1X, mert gyenge a szövegértésed.
Azt állítottad, hogy
"Kezdjük ott, hogy a civilizáció nagyobb egység, mint a kultúra."
Ez csak egy általad kreált szalmabáb állítás volt, ugyanis ezt sehol nem vitattam.
Ez az egész a részemről csak egy pontosítás volt. Erre a helyes reakció az lett volna, hogy: Bocs, fordítva akartam írni. Vagy valami ilyesmi.
Tehát, akkor még egyszer. Az idézett mondatod úgy lett volna szemantikailag helyes, hogy:
"Leszögezhetjük: a nyelv nem képes azonos CIVILIZÁCIÓT, de még azonos KULTÚRÁT sem teremteni."
Itt egy még szemléletesebb példa.
Helytelen: Nem tudok fekve kinyomni 50 kilót, de még 90 kilót sem.
Helyes: Nem tudok fekve kinyomni 90 kilót, de még 50 kilót sem.
Tehát, akkor még egyszer. Az idézett mondatod úgy lett volna szemantikailag helyes, hogy:
"Leszögezhetjük: a nyelv nem képes azonos CIVILIZÁCIÓT, de még azonos KULTÚRÁT sem teremteni."
PONT FORDÍTVA. Mert itt a specifikusabból kell haladni az általános felé.
Mivel azonos civilizáció könnyebben keletkezik mint azonos kultúra. Franciaország és az Egyesült Királyság szinte azonos civilizáció, de nem azonos kultúra.
Kedves kérdező !
Ilyen dolgok nem történtek meg. Szóval ami nem történt meg azért nem kell bocsánatot kérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!