Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A só miért volt olyan drága a...

A só miért volt olyan drága a középkorban mint az arany ? Miért volt olyan fontos áru?

Figyelt kérdés
Tartósítás miatt ? Vagy szimplán ok is csak megettek?

#középkor #Só bányák
2022. okt. 5. 18:20
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
88%

#20


Figyelembe véve hogy sokkal több aranyunk van mint 2000+ êve igen, olcsóbb lett. De ettől függetlenül ugyan úgy, értékállóan sokat ér

2022. okt. 6. 17:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/31 kürasszír ***** válasza:
100%

# 20


Konszenzus van a történészek között, hogy a középkori és a mai árakat szinte lehetetlen összehasonlítani a maiakkal.


Például mai aranyáron számolva a középkorban egy ló 9-10-szer többe került, mint amennyibe ma kerülne.


Hóman Bálint, a neves történész, már 1916-ban így fogalmazta meg ezt a problémát: "Feltétlenül tartózkodnunk kell azonban – az ekként nyert aranykoronaértékű áraknak a mai árviszonyokkal való összehasonlítása újtán – a pénzek relativ vásárlóképességének megállapításától. A történeti irodalomban eléggé elterjedt felfogás szerint ugyan az ártörténetnek egyik fő czélja éppen ez volna, a legújabb gazdaságtörténeti irodalom azonban teljesen elvetendőnek tartja e felfogást. Egyrészt a középkori terménygazdasági árú- és munkaértékek összehasonlítása a mai értékekkel, az életviszonyok teljes különbözősége mellett, szinte kivihetetlen. A munkás teljesítőképessége, a nyersárúk felhasználhatósága technika haladásával oly változásokon ment át, hogy minden összehasonlítás a tévedések egész sorozatát vonja maga után. Másrészt, ha e körülmények figyelmen kívül hagyásával mégis megkísérelnők a pénz relativ vásárlóerejének megállapítását, az összehasonlításnak az összes szükségleti czikkek áradatainak oly folytonos sorban ismert sorozatán s ez ársorozatoknak együttes vizsgálatán kellene alapulnia, a minő adatsorozatokkal a középkorból egyáltalában nem rendelkezünk."

[link]

2022. okt. 6. 18:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/31 A kérdező kommentje:

22# persze hogy többet ért a ló hissz akor azvolt az autó a traktor és a tank helyet is ma megcsak hobbi használat van .


Én személy szerint jobban bízom az aranyban ezustben gyemantban mint megtakarítás mint barmi másban.


Bitcoin meg a sima valuták nagyon manipulalhatok .

Ha Putyin ledobja az atomot vajon mennyit fog érni a forintunk ? WC n kitörolni meg jó lesz vegulis .😀


Az arany megmeg akor is értékes lesz ha nem lenne országunk. És vegulis könnyű és kicsi könnyen eltudod rakni .

2022. okt. 6. 18:29
 24/31 kürasszír ***** válasza:
100%

# 23


A középkori összehasonlítás más szempontból is nehézkes.


A középkorban ugyanis egy disznó ha 50 kilósra nőtt 1 éves korára, ma 1 év alatt egy disznó 150 kilósra is megnőhet.


A középkorban egy átlagos szarvasmarha 200 kiló körül volt, ma már egy szarvasmarha 1000 kilós tömeget is elérhet.

2022. okt. 6. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/31 A kérdező kommentje:

24# mert fel vannak fújva tapokkal .

Egyszer dolgoztam takarmány üzembe a premixeket úgy csináltuk hogy minden vegyi anyagot ami kell az alatnak megvettek zsákba

Volt ott cink es réz oxid meg minden fele vegyi cucc marta a tüdőm rendesen . De ettől nőnek nagyra 😀

2022. okt. 6. 18:51
 26/31 kürasszír ***** válasza:
100%

# 25


Nem csak ez az oka.


A középkorban a disznókat ridegen tartották, azaz kihajtották őket az erdőbe, ahol elsősorban makkon éltek.


A 17-18. századi mezőgazdasági forradalommal megjelent Európában az intenzifikált mezőgazdaság, a disznót ekkortól ólban tartották, nagy tápértékű takarmányon (kukoricán pl.), így sokkal gyorsabban, sokkal nagyobbra nőtt, sokkal több húst és zsírt adott, mint a korábbi ridegtartásos disznók.

2022. okt. 6. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/31 A kérdező kommentje:

26# ez lenne a természetes hogy makkot eszik a diszno .ugyan olyan finom lenne a húsa mint a vadisznoke és a vadállatoke .


Meg a kukorica az hagyján, de tápok oltás meg gyógyszerek minek nekik .

2022. okt. 6. 19:07
 28/31 kürasszír ***** válasza:
100%

# 27


Csakhogy ha az erdőben, makkon élne a disznó, akkor sokkal drágábban, sokkal hosszabb idő alatt érne el sokkal kisebb vágósúlyt. Azaz a disznóhús iszonyatosan megdrágulna.


Az ólban, kukoricán tartott disznó sokkal gyorsabban nő sokkal nagyobbra és ad sokkal több húst és zsírt, mindezt sokkal olcsóbban.

2022. okt. 6. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/31 anonim ***** válasza:
100%

#27


Az azért vicces hogy elvileg ilyen helyen dolgoztál és mégsem érted hogy mire kell az oltás meg a gyógyszer

2022. okt. 6. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/31 A kérdező kommentje:

De értem de nem tartom jó dolognak nem véletlen nincs minőség a mai húsokban

Pár hónap alatt megnot disznó nekem ne mondja senki hogy jók

2022. okt. 6. 20:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!