A só miért volt olyan drága a középkorban mint az arany ? Miért volt olyan fontos áru?
10: Nincs. De a középkorban az erdélyi és a kárpátaljai sóvidékekről látta el a történelmi magyarország európát sóval. Ezek egy része ma is látogatható, múzeum (pl. Parajd, nem Magyarország volt de Wieliczka Lengyelországban kicsit északabbra). Aknaszlatina nem látogatható, de ott vannak belöle gondok, házomlások stb.
Ma már inkább a tengervízből nyerik ki mert olcsóbb, egyszerűbb, illetve vannak távolkeleti sóbányák amik megint egyszerűbben művelhetőek.
#2 Válaszadó! A tengeri sólepárlás régebbi mint gondolod:
Viszont nem lehet akárhol sólepárlót építeni. Tenger és megfelelő éghajlat kell hozzá. ( Sok napsütés. )
#5 Válaszadó! A jó sonkához nemcsak só, de fűszerek is kellenek.
Viszont ha a szükséges mennyiségű só megvan, akkor kerül koriander, babérlevél, majoránna, fenyőmag, stb.
Kedves kérdező!
A sónak sosem volt szó szerint arany ára.
A 14. században ugyanis egy 3,52 gramm színaranyat tartalmazó aranyforint pénzérméért akár 50-90 kilogramm sót is lehetett vásárolni a Magyar Királyságban.
Tehát 3,52 gramm arany ért 50-90 kilogramm sót.
Akor ha van 2 g tiszta aranyam abol vettem volna 30 kg sot
De abol mennyi gabonát tudtam volna venni vagy hány jószágot?
2 g arany vagy 30 kg só ér egy szarvasmarhat vagy egy lovat vagy többet ?
Akor valamit az arany is inflalodik évezredek alatt .
Most néztem 2 g tiszta aranyrud 51 e Ft
51 e Ft ért milyen allatott kapsz ?
Kismalac ? Kecske? kis ló?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!