Értelmezhető hasonlóan a szunnita-síita ellentét a gyakorlatban, mint a katolikus-protestáns?
Annyira talán nincs gyökeres különbség, de tulajdonképpen igen.
Itt le vannak írva a különbségek:
Én úgy tudnám megfogalmazni, hogy igen, a sííták talán "nyitottabbnak és rugalmasabbnak" vannak titulálva, mint a szunniták, viszont ez a rugalmasság az iszlám alapértékeinek csorbítását eredményezi.
Legismertebb ellentét, hogy a sííták Alit és Mohamed "családfáját" követik, míg a szunniták arra fókuszálnak, hogy Mohamed mit tett, tanított nekünk. A siitak nem Mekka felé fordulva imádkoznak, van nálunk ún. álházasság, olyan értékeket és rangokat éreznek magukénak, mint amiket a próféták kaptak stb.
Az 5 alappillér ugyanaz, elfogadják a Koránt és a Hadithokat is, viszont más a paletta, amiből dolgoznak.
Összességében azok az értékek, amiket a siitak képviselnek hamis "nyitottságot és rugalmasságot" adnak, mivel kaptunk egy érthető és részletes útmutatást Istentől az élettel kapcsolatban, és ezektől gyökeresen eltérni egyes helyeken nem rugalmasságnak számít.
#4 vagyok
A rugalmasság helyett eszembe jutott egy jobb szó, ami inkább ideillik: megengedő.
Gyanítom, hogy a kérdésedben a keresztény ellentét is hasonlóan működik, mint amit fentebb leírtam az iszlámról, és a katolikusok a "szabálykövetők", a protestánsok pedig a megengedők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!