Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A románokat miért hívjuk...

A románokat miért hívjuk szőrös talpúaknak?

Figyelt kérdés
Mi az eredete? Honnan jött ez a kifejezés?
2022. szept. 2. 03:17
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A lábbelijükről, ami a népviseletük része.
2022. szept. 2. 04:24
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

“ A középkori Európa egyszerű és általánosan elterjedt lábbelije a bocskor volt, melyet egyetlen darab bőrből szabtak ki. A bőrt a lábfejre hajtogatták, majd bocskorszíjjal rögzítették. Télre úgynevezett szőrös bocskort is készítettek a vargák. A 19. század közepén a bocskor egyre inkább a legszegényebbek, a pásztorok lábbelijévé vált, és használata a századfordulón egyes területekre, például az Erdélyt övező vidékre korlátozódott.

Ez a néprajzi háttér adja meg a mai jelentés alapját.”

2022. szept. 2. 04:26
 3/9 anonim válasza:
61%
Mert mint Han Solok
2022. szept. 2. 07:59
 4/9 TappancsMancs ***** válasza:
15%

Szerintem inkább csak gúny és nem valami egyedi jellegzetes román lábbelitől ered, mint ahogy 2-es is idézett valahonnan.

Szőrös, bélelt lábbeliket régen is készítettek és még ma is kaphatóak ilyen meleg bélelet csizmák. Nyilván télre megfelelő, vagy magas hegyekben élőknek volt jó, mivel ott hidegebb az éghajlat. A szőrös, bélelt lábbeli egyáltalán nem egyénileg román sajátosság, szóval szerintem csak gúnyolódás az alapja.

2022. szept. 2. 10:45
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

4-es!

DE! Onnan ered a megnevezésük, a bocskorról, a jellegzetes népi viseletükről. Ugyanis a hegyiek mindig azt viseltek. A székelyek, erdélyi magyarok csizmát.

És igen is, a szőröstalpú gúny alapja, hogy honnan jöttek le Erdélybe. Hogy sajnos a magyar birtokosok az olcsó munkaerőt hozták be velük, aztán elszaporodtak. A kultúrájuk megmaradt a “szőröstalpú” szinten.

2022. szept. 2. 17:02
 6/9 TappancsMancs ***** válasza:
0%

"Onnan ered a megnevezésük, a bocskorról, a jellegzetes népi viseletükről. Ugyanis a hegyiek mindig azt viseltek."

Lehet. Nem tudom. Lássunk képet és írott forrást, hogy ez jellegzetes népi viselet volt szőrösben. A hideg hegyekben lehet, de az alacsonyabban fekvő melegebb területeken kétlem. De felőlem lehet, csak akkor lássuk is.

1. A bocskort kb mindenhol hordták és az más mint ami a kérdésben van, mert az volt a cipő régi formája és bőrből volt. Mutass képet román szőrös bocskorról.

2. Akár arról is, hogy nem csak a hidegben hordták, hanem általánosan.

3. Pontosan mi lenne az a szőrös talp?

Az, hogy ezt híresztelik szerintem kevés. Ha igaz, akkor vannak róla múzeumi darabok, folk oldalkon bemutatják, stb. Lássuk. :)

2022. szept. 2. 18:30
 7/9 TappancsMancs ***** válasza:
0%

Ahogy egyébként a 2-es idézete, az e-nyelv.hu írja, az nem kicsit hiányos és félrevezetően hangzik szerintem. Ott a forrása is és azon megnézve igencsak sokfelé volt használatban még a későbbi időkben is a bocskor (sima bocskor). Mellékesen a "szőrös talpú" nem szerepel a forrásban sem, csak nagyobb régióra a szőrme bocskor téli viseletként.

Innen van elvileg:

MAGYAR NÉPRAJZ - AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST

IV. KÖTET - ÉLETMÓD / ÖLTÖZKÖDÉS / LÁBBELI / BOCSKOR

[link]

BOCSKOR

17. század

"Szegény embernek ez egyetlen, téli lábbelije is lehetett, ilyen célra „szőrös bocskort” is készítettek a vargák." (Megj.: Mert nyilván nem hordanak emberek csak télen vagy hideg helyen szőrme lábbelit.)

18. század

"Úgy tűnik, a bocskor ekkor reneszánszát élte, készítésébe átmenetileg még a csizmadiák is bekapcsolódtak."

19. század

"Bár a 19. század közepén sokfelé a paraszt férfiak köz napon csak bocskort hordoznak, csizmát a tehetősebbek, a bocskor egyre inkább a legszegényebbek, a pásztorok körébe szorult vissza. A századfordulóra már csak néhol használták a Duna–Tisza és a Tisza–Szamos közén, valamint az Erdélyt övező területeken, s leginkább munkaruhaként került elő aratáskor a tarlón járók öltözetében. Készítőik, a bocskorosok feleslegessé váltak. Pásztor, parasztember maga is kimetélte használt csizmaszárból a csak alkalomadtán szükséges bocskort."

Ha itt megnézzük a bocskor késői használatát az Magyarország területére is érvényes volt, nem is kicsit:

Duna–Tisza köze (ez Magyarország)

Tisza–Szamos köze (ez részben Magyarország)

Erdélyt övező területek (ez Románia)

Ahogy látni ebből:

1. Nem csak Romániára igaz a késői bocskor használat.

2. Valószínűleg délebbre is hordták még egy ideig (például Bulgária felé). (szerintem)

3. Nincs benne a forrásban a "szőrös talpú", csak a szőrme bocskor.

4. A szőrme bocskort téli viseletként használták, mint egyébként Európaszerte is. (nyilvánvaló is)

- Szóval mi a szőrös talp? :)

- És hol van egyénileg a románokra igaz része?

Szóval ez csak gúny. Úgy látszik.

---

[link]

MAGYAR NÉPRAJZ - AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST

IV. KÖTET - ÉLETMÓD / ÖLTÖZKÖDÉS / LÁBBELI / BOCSKOR

[link]

2022. szept. 2. 19:32
 8/9 anonim válasza:
A ,,szőrös talpú" jelző állati vonatkozással bír, ami így alsóbbrendűségre utal. Nem a lábbelivel van összefüggésben.
2022. szept. 8. 22:43
 9/9 TappancsMancs ***** válasza:

Hááát? Ennél azért jobban is vizsgálható az eredete.

Az állati jelzőt én kétlem, mert még állatoknak sincs szőrös talpa, és ezt nyilvánvalóan régen is tudták. Elég nyilvánvalóan.

Nem biztos szerintem az sem, hogy alsóbbrendűdésre utal, hanem alsóbbrendűnek tartásáról valakiknek, ami nem ugyanaz. Vagyis simán fenssőbbrendősködésből is eredhet.

A lábbeli meg vélhetően szerepet játszott a kifejezésnél, de inkább ötletként, mint gyakorlati tényként.

Mint ahogy a 2-es is idézte az e-nyelv.hu oldaláról: "Télre úgynevezett szőrös bocskort is készítettek a vargák. ..." és szó sincs románokról ott sem. A románokat utólag tették hozzá és szerintem viszonyag késői hozzátétel lehet.

2022. szept. 9. 08:40

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!