Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A föníciaiak tényleg kegyetlen...

A föníciaiak tényleg kegyetlenül feláldozták a gyermekeiket, prostitúcióra kényszerítették a nőket, illetve tényleg sok hasonló defektjük volt?

Figyelt kérdés

Olvastam olyat is, hogy a zsidók, görögök és rómaiak, mint háborús ellenfeleik rendszeresen direkt negatívan ábrázolták a föníciaiak kultúráját, ezért nem biztos, hogy ez így egy az egyben valós. Olyat is olvastam, hogy a tophetek valójában a magas csecsemőhalandóságban elhunyt babák lehettek. A kényszerített prostitúció pedig valószínűleg csak egyes helyeken volt jelen, annál inkább, hogy például Melqart papjai rendkívül visszafogott életet éltek.

Ugyanakkor olyat is olvastam, hogy kultúrájuk kicsapongó, és a mai ember számára, de a korabeli riválisai számára is undorító volt. Például istenségeiknek feláldozták a saját gyermekeiket, sokszor rendkívül kegyetlen, és beteges módon (közben örömtánc, zene, éneklés, hogy elnyomják a hangokat, illetve a gyermek fejére egy hátborzongató maszkot helyeztek, hogy ne látszódjon a torzulása). Olyat is olvastam, hogy a tophetekben kimondottan ilyen rítusokban elhunyt gyermekek hamvait találhatjuk meg, ami sokszor nem is kevés, hanem rengeteg. Azt is olvastam, hogy kötelező volt minden nőnek különböző istennők templomaiba vonulni, ahol árulni kellett a testüket, és pénzért válogatás nélkül bárkivel le kellett feküdniük életükben egyszer. Olyanról is olvastam, hogy az elfogott hadifoglyokat is feláldozták.

Akkor melyik az igaz?

2022. jún. 26. 18:04
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Normális forrásokat olvass, ne netes hülyeségeket.

Másrészt egy több ezer évvel ezelötti társadalmat ne próbálj mai mércével megítélni, akkor egész más volt a normális.

2022. jún. 26. 18:20
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Ezek mindenhol előfordultak abban a korban. Amúgy a modern orvostudományig mindenhol magas volt a csecsemő halandoság.
2022. jún. 26. 18:32
 3/5 anonim ***** válasza:
88%

"...rítusokban elhunyt gyermekek hamvait találhatjuk meg..."

Aha. Hogyan is állapítjuk meg hamvakból az adott ember halálának okát, körülményeit?

2022. jún. 26. 18:33
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Lehetséges, hogy még néha csináltak ilyet.

A régi vallásokban sok helyen volt még emberáldozat, illetve más rítusok is.

2022. jún. 26. 19:03
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem inkább arról volt szó, hogy demoralizálni akarták az embereket az irányukba. Az emberek így könnyebben gyilkolják meg őket, ha nem tekintenek rájuk velük egyenrangúként.

Ehhez pedig elég az, ha egy szertartást vagy szokást félreértenek. Mint amikor a keresztények Krisztus testét ették és vérét itták, hiába volt csak kenyér és bor, az emberekkel el lehetett hitetni, hogy pl. kannibálok.

2022. jún. 26. 19:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!