A francia forradalom emiatt tört ki. Az egyenlőségre törekvés minden területen alapvető ösztönös törekvés, amire lehet legyinteni, de valójában az egyik legfontosabb emberi érték, amire mindenki érzékeny.
Az egyenlőség nem áll fenn, de az egyenlőségre törekvés benne van a mindennapokban. Még a legvadabb diktatúrák is igyekeznek ezt a látszatot fenntartani.
Ahogy előttem írták, az egyenlőségnek millió fajtája van, és ugyan mindegyiknél törekedni kéne az egyenlőségre, ezt végrehajtani lehetetlen.
Kezdjük egyből azzal, amire úgy gondolom te gondolsz, mégpedig az életbeli, életminőségbeli egyenlőséggel.
Ez azért kivitelezhetetlen, mert nem korlátozhatod az embereket egyéni döntési szabadságukban. Hiába osztod szét a világ vagyonát egyenlően (bár már itt is gondok lennének, neked is kell kibányászott, nyers kőolaj, vagy megelégedsz simán pénzel, esetleg nyers acél is kell-e, azért a világ vagyona többnyire nem pénzben található), de tételezzük fel, hogy a világ pénzben található vagyonát egyenlően szétosszuk.
Akkor leszek én, nem bulizok, nem drogozok, viszont Józsi hardcore party arc, a hétvége után már Józsi panaszkodik, hogy kevesebb pénze van, mint nekem. Mitévők legyünk? Megint megosszam vele a pénzem? Hát múlthéten még egyenlőek voltunk….. érted a problémát remélem…
A törvény előtti egyenlőség úgy általában megvan, meg ugye törvények alapján, előző esetek alapján szabják ki a büntetést. Meg az alapján, amit elmondasz, amilyen benyomást keltesz (igen, ez is szerepet játszik egy ügyben, olyan, hogy “száraz tények” csak matematikában és a filmekben vannak), innentől kezdve pedig már nincs meg a kívánt egyenlőség, közel áll, de azért nem 100%-os.
Illetve ott van eleve az, hogy más benyomások, befolyások érik a megszületett ember mondjuk Oroszországban és más Afrikában. Amennyiben feltételezzük, hogy ugyan olyan nevelést, táplálékot, órarendet, alvási és életciklust kapnak, akkor is már az a tény, hogy az egyik +40-ben a másik -20 C- fokon éli az életét ez fizikai akadályt képez az egyenlőség terén.
Illetve ott a gondolkodás, mi egy olyan kaotikus rendszert alkotunk (mármint az emberek/egyének), hogy nem fogsz tudni találni két embert, aki mindenben egyet ért, valaki szerint ez a jó megoldás egy adott problémára, valaki szerint meg ez.
Tehát nem fogsz tudni olyan államigazgatási rendszert csinálni, ami mindenkinek megfelel, mindig lesznek kívülállók, akik nem értenek egyet a rendszer működésével, tehát az egyenlőségben mindig lesznek egyenlőbbek (akik támogatják az adott rendszert) és kevésbé egyenlőek, akik nem szeretnének ebben a rendszerben élni.
Itt most pár nézőpontot vizsgáltunk meg kicsit és már ez a felületes áttekintés is azt mutatja, hogy nincs valódi egyenlőség.
Tenni tudunk ellene és segíteni annak akinek kell/szüksége van rá, de sajnos el kell fogadnunk, hogy mindannyian egy olyan versenyen indulunk, ahol a pálya mentén mindenkinek “random” pozíciója van, és tény ami tény, valakinek 3 lépés a következő “checkpoint”, ahova te már 20 éve futsz céltudatosan és mégis baromi messze van még. Ettől is szép az élet.
Tessék, itt egy egyenlőség:
3+2 = 1+4
Én már el is értem.
Illene kifejteni bővebben, hogy milyen egyenlőségre gondolsz, és mi az, hogy "az életben". Kinek az életében?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!