Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Rózsa Sándornak miért van...

Rózsa Sándornak miért van pozitív megítélése?

Figyelt kérdés
Toroczkai egy videójában a romantikus erőszak esik eső című száma szólt. A dallam baromira tetszett és megtaláltam, és meglepve tapasztaltam, hogy ez Rózsa Sándorról szól. Hogy lehet ő egy pozitív figura? Korábban is láttam hasonló körökben, hogy pozitív megítélése van. Itt mit gondolnak róla az emberek? Én tudom rosszul, hogy ő szimplán egy rablógyilkos volt? Vagy van valami több amit kihagytam ezzel?
2022. máj. 10. 12:08
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Emellett valaki tud linkelni olyan videót, ahol az esik eső című dal szöveg nélküli dallama van benne csak? Szóval ének ne legyen. Csak az alap.
2022. máj. 10. 12:17
 2/16 anonim ***** válasza:
93%

Rózsa Sándor alakja a rendszerrel és elnyomással való szembeszállása miatt alakult ki.

"A szabadságharc leverése után el akarták fogni, és bár sikerült elmenekülnie, de megint bujdosni kényszerült. Az a hír járta róla, hogy forradalmi szervezkedés irányítója, így elfogatása érdekében szokatlanul magas, 10 000 ezüst forint vérdíjat tűztek ki a fejére."

Emellett amiatt, mert szegényektöl nem rabolt, tehát azok szemében ö képviselte a kisemberek társadalmi igazságtalansággal szembeni érzelmeit:

"Rózsa Sándor felbukkanásával nyert igazi értelmet a „betyárbecsület” szó. Valódi igazságosztó volt – nemcsak a nép, de a többi haramia között is. A korabeli források szerint csakis a gazdagoktól vett el, másokkal bőkezűen bánt: elismerését szívesen fejezte ki jutalmazással.

A zsákmányt mindig egyenlően porciózta ki zsiványcimborái között, magának sosem hagyva többet, mint másnak. Mi több: barátai családját is felkarolta, ha bajba jutottak. Rózsa eredeti mestersége szerint pásztor volt – és lám, később, betyárként sem lett hűtlen szakmájához: komoly karriert futott be mint „a nép pásztora”."

[link]

2022. máj. 10. 12:42
 3/16 anonim ***** válasza:
88%
...erös túlzással tekinthetö magyar Robin Hood-nak
2022. máj. 10. 12:44
 4/16 MDaniel98 ***** válasza:
94%
Igazából a szegényebb emberek szeretik ha gazdagok pórul járnak móresre tanítják őket és szerintem Rózsa Sándor ezt testesíti meg.
2022. máj. 10. 12:56
 5/16 A kérdező kommentje:
Milyen ellenállás? Gyilkos volt, és rabló. A szabadságharcban amikor kegyelmet kapott, és felszabadítottak egy falut, ki is rabolták az egészet.
2022. máj. 10. 12:58
 6/16 A kérdező kommentje:
Elolvastam a wikipédiát, az utolsó bekezdés vagy utolsó pár mondat, abszolút bizonyítja, hogy egy szimpla bűnöző, pszichopata volt.
2022. máj. 10. 13:11
 7/16 anonim ***** válasza:
95%
Senki nem mondja, hogy egy szent volt. Csak arra jöttek a válaszok, hogy általában miért pozitív a megítélése. Hogy ez a megítélés mennyire objektív vagy megszépített, az más kérdés.
2022. máj. 10. 13:12
 8/16 anonim ***** válasza:
94%

De utána részt vett a forradalmi szervezkedésben. Jóságos megmentö. Mint a mai miniszterelnök, aki mindentöl megvédi hazánkat és kivezetett minket a rossz csúnya szocializmusból, emellett mindenki elfelejti a forint árfolyamot nézni.

4-es is jól leírja a jelenséget. Kilátástalan elnyomott embereknek kell egy hös alak, aki megtestesíti az ö vágyaikat, amiket nem tehetnek meg.

Mátyás király is így maradt fönt a történelemben, mert elverte párszor a törököket. Tette ezt azzal a fekete sereggel, aminek a fenntartása horror összegekbe került, és ezt a nép adójából fizette. Ezt van most Mészárossal, tolják neki a nép pénzét, de 8-10 év után már üzletembert csináltak belöle, egy-két alapítványa is van amivel tanulókat támogat, az ö cégeinek dolgoznak már sokan, ergo sokkal jobb kép marad róla az emberek fejében 10-20 év múlva, akkor is ha milliárdos lopásokhoz adja a nevét.

Ugyanez miatt emlegetik a jóságos Kádár rendszert. "Régen minden jobb volt."

2022. máj. 10. 13:19
 9/16 A kérdező kommentje:
Értem. Elég szomorú ez az egész dolog. A magyar egy gyenge nép sajnos.
2022. máj. 10. 13:26
 10/16 anonim ***** válasza:
78%
Az efféle zsivány romantika nem magyar sajátosság sok ország és nép folklórjában meg található.
2022. máj. 10. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.