Az angol nyelv közvetítőnyelvként képes lesz évszázadokon keresztül változatlan maradni?
A klasszikus nyelvek (koiné görög, latin) képesek voltak arra, hogy a nép által használt nyelvtől elszakadjanak, és a diglosszia miatt nyelvtanilag csak csekély mértékben változzanak a századok során. Bár csak a műveltek és a tanultak használták egymás között ezeket a nyelveket.
Az angol jelenlegi formája meg tud maradni úgy, hogy 100, 200 év múlva is azt az angolt használják, amit ma használnak?
Én értem amit mondasz, mert több nyelven beszélek, de ez a múlt, nagyon nagy tévedésben vagy a modern technológiákkal kapcsolatban.
Mindemellett a lefordíthatatlan finomságokat amúgy is ritkán érti külföldi, legfeljebb aki anyanyelvi szinten beszéli az idegen nyelvet, de csak ezért elég felesleges évtizedekig tanulni, ha nagyon fontos, a több vonatkozásról is tudomást szerezhetsz, semmi akadálya azt is megismerned, ha úgy állítod be a szerkezetet, ez nem nagy dolog.
Ami a beszélgetést illeti, az tökéletesen mehet már most, mondom, hogy mielőtt bármit mondasz, próbálj ki egy digitális tolmácsgépet, mert biztos vagyok abban, hogy ezt nem tetted még meg, persze nem egy négyezer forintost - bár azok is meglepően jók már -, hanem egy nívósabbat és el leszel képedve.
Fejhallgatóval tökéletesen lehet kommunikálni, azt nem is hallod, mit mondanak a többiek, de egyből kapod a japántól kezdve a kínait, spanyolt, csehet, olyan nyelveket, amiből egy szót sem értesz, beállítható több gépen az automatikus nyelvfelismerés is.
A fordító egyszer mondott olyat, amit nem értettem, de kiderült, hogy a beszélő használt tévesen egy szakszót, mert senki nem értette, de erről nem a tolmácsgép tehetett.
Az már más kérdés, hogy valami angol nyelven esetleg vicces, de németül meg nem, ezt többnyire a tökéletesen beszélők sem értik idegen nyelven, ezért ezzel sem vesztesz semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!