Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A csehek miért alapítottak...

A csehek miért alapítottak sokkal de sokkal később mérnöki főiskolákat egyetemeket mint a magyarok?

Figyelt kérdés

Cseh technikai egyetem: 1806

[link]

In 1806, the institute of Engineering Education was transformed into Prague Polytechnical Institute (or Prague Polytechnic), when the university studies began.

Ráadásul legtöbbjük olyan kicsi volt mint kb. egy átlag gimnázium.

Beréni vagy Börénvásári egyetemük: (1899)

[link]

In September 1899 the disputes were solved by founding the Imperial Czech Technical University of Franz Joseph in Brno.

Osztravai egyetem: 1904

[link]

The institution was founded on 23 January 1849 as the Mining Academy in Příbram. In 1894, it was promoted to university status and in 1904

#Cseh műszaki egyetemek #későn alapított iskolák #liliputi méretű sulik
2022. jan. 22. 19:41
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:

Selmecbányán 1735-ben a bécsi udvari kamara azzal a céllal létesített bányászati-kohászati iskolát (Bergschule), hogy a kincstár - európai viszonylatban is jelentős szerepet játszó - magyarországi nemesfém- és réztermelésének föllendítéséhez, a kibontakozó ipari forradalom követelményeinek megfelelő szakembereket képezzenek ki. A Habsburg Birodalom területén a selmeci iskola volt az első állami alapítású, nem egyházi irányítás alatt működő oktatási intézmény. Az iskola egyik első tanára az európai műveltségű mérnök és matematikus Mikoviny Sámuel, a hazai térképészet kimagasló alakja volt.

Az 1735-ös első Tantervi utasítás els oldala (Hofkammerarchiv, Wien)

Az iskola 1762 és 1770 között három tanszék létesítésével fokozatosan, az egész Habsburg Birodalom számára szakembereket képző bányászati-kohászati akadémiává (k.k.Bergakademie) fejlődik. 1763-ban az első - metallurgiai-kémiai-ásványtani tanszék élére az antiflogisztonista kémikus N.J. Jacquin-t, a bécsi egyetem későbbi professzorát és rektorát nevezik ki. Utóda a kémikus és mineralógus G.A. Scopoli, akit Selmecről a páviai egyetem katedrájára hívnak meg. 1765-ben a második - matematikai-mechanikai-gépészeti - tanszékre a világhírű selmeci bányagépeket szakszerűen leíró N. Poda kap kinevezést. A harmadik - bányászati - tanszék létesítésével 1770-ben kialakul a három évfolyamos akadémia szervezete. E tanszék első professzora a nemzetközi bányászati szakirodalomban korszakot alkotó bányaműveléstani mű szerzője, a göttingeni egyetemet és a selmeci bányaiskolát végzett Chr.T. Delius volt. Deliust, éppúgy mint tanszéki utódát, J. Peithner-t később a bécsi udvari kamarához rendelik az egész Habsburg Birodalom bányászati-kohászati ügyeinek irányítójául.

Mária Terézia királynő jóváhagyja egy három évfolyamos akadémia létesítését Selmecbányán, 1772. okt. 22. (Hofkammerarchiv, Wien)

A világon elsőként Selmecbányán indult meg a felsőfokú bányászati-kohászati szakemberképzés. (Freibergben 1765-ben, Berlinben 1770-ben, Szt.Péterváron 1773-ban, majd Clausthalban, Madridban, Párizsban, Mexikóban stb.). Világhírnevét az N.J.Jacquin, G.A.Scopoli és Rupprecht Antal professzorok által kialakított kiscsoportos, a hallgatók öntevékenységén alapuló kohászati-kémiai laboratóriumi oktatási módszer teremtette meg, amely gyökeres változást hozott a természettudományok oktatásában. 1794-ben a párizsi műszaki egyetem megszervezésekor a selmeci laboroktatási módszert veszik mintául.

1786-ban a Selmec melletti Szklenón alakítják meg - selmeci professzorok közreműködésével - a világ első nemzetközi műszaki egyesületét. A Societät der Bergbaukunde 13 európai ország, valamint Mexikó és Bogota 154 szakemberét tömörítette, köztük olyan egyetemes nagyságokat, mint Lavoisier, Goethe és Watt.

2022. jan. 22. 19:46
 2/17 anonim ***** válasza:
81%
Már bocsánat, de a "Selmecbányán 1735-ben a bécsi udvari kamara azzal a céllal létesített bányászati-kohászati iskolát" ebben hol van a "mint a magyarok"?
2022. jan. 22. 21:03
 3/17 anonim ***** válasza:
96%

És beleolvasva a Wiki Selmecbányai cikkébe mit nem lehet látni:

"A helyzet elkerülhetetlenné tette a szakmai szempontok szerint szervezett oktatás megszervezését. Szakoktatás már korábban is, a 17. század elejétől létezett, mégpedig kincstári szervezésben. Ezt már egy 1605-ös rendelkezés is bizonyítja, amelyben az expectansok (növendékek) szolgálati helyéről rendelkeznek. Egy másik rendelkezés a képzés fő szakterületeit rögzíti (bányamérés, kohászat, bányaművelés). A képzés magasabb szintre emelésének gondolata 1716-ban merült fel, amikor egy bányászati-kohászati tanintézet (Berk Schuel) felállításáról volt szó. Az említett intézmény a következő évben kezdte meg a működését – négy tanulóval – a csehországi Sankt Joachimsthalban (ma Jáchymov)."

2022. jan. 22. 21:09
 4/17 A kérdező kommentje:

Selmecbánya nem ausztria területe volt, hanem Magyarország, az alapító levél is magyar iskoláról ír...

Szóval a cseheknek jóval később voltak műszaki egyetemeik mint nekünk, és a méretük sem volt nagyobb, mint ma egy jobb gimi a 20.sz elején.

2022. jan. 22. 21:15
 5/17 kürasszír ***** válasza:
93%

Kedves kérdező!

Csehországban 1707-ben vette kezdetét a mérnökképzés.

LÁSD: "It was established as the Institute of Engineering Education in 1707, but as a secondary education (high school) instead of a tertiary university, by Emperor Joseph I[3] as a response to Christian Josef Willenberg's petition addressed to preceding emperor Leopold I. In 1806, the institute of Engineering Education was transformed into Prague Polytechnical Institute (or Prague Polytechnic)..."

[link]

Vagyis Csehországban 1707-ben már olyan szinten kezdődött mérnökképzés, mint Magyarországon, Selmecbányán 1735-ben.

2022. jan. 22. 23:08
 6/17 kürasszír ***** válasza:
97%

IDÉZNÉK A VITA KÖVETŐINEK A KÉRDEZŐ NEKEM ÍRT PRIVÁT ÜZENETEIBŐL. LÉNYEGES, HOGY A KÉRDEZŐ KÉT PROFILLAL IS RENDELKEZIK ITT AZ OLDALON, EZEK: Real Gentleman és Felvilágosító). EGYÉBKÉNT SZERET ANONIM MARADNI. TOVÁBBÁ A KÉRDEZŐ MÁNIÁJA, HOGY ÉN KUN VAGYOK. :)

SZÓVAL A KEDVES KÉRDEZŐ ILYENEKT ÍROGAT NEKEM PRIVÁTBAN:

„megfingattalak kerek buksi fejű kun! Mongoloid pofád hogy van? Alacsony termeted? Miért ütöd bele a dolgodat az Európaiak dolgába? Menj már vissza é-kínába ahonnan őseid jöttek. „

„Tanyasi buckalakó kunsági agyadat megint ellepte a por :) Menő lehet szégyenövezetben lakni... fura kevésbé európai kinézetű emberek között..„

„Na milyen íze van a vereségnek? Kedves idegenszerű orientális kinézetű alacsony buksi kerek-fejű félig szlovák félig szerb tipikus NEO_KUN kisgyerek?”

EZ KÉREM AZ A SZELLEMI MAGASLAT, A KULTURÁLTSÁG AMA SZIKLASZIRTJE, AHONNAN A KEDVES KÉRDEZŐ LETEKINT RÁNK! :):):):):)

2022. jan. 22. 23:28
 7/17 anonim ***** válasza:
96%
#6 Érdekes, bár nem túl meglepő adalék.
2022. jan. 23. 00:01
 8/17 anonim ***** válasza:
94%
real gentleman biztos elmeroggyant és folyamatosan kérdezget. Érdekes, hogy ez nem izgatja a mod-okat, bár a hülye is látogató, tiltani is lehet. Úgyhogy tiltsátok ezt a barmot.
2022. jan. 23. 05:23
 9/17 A kérdező kommentje:

A kérdés ez:

"A csehek miért alapítottak sokkal de sokkal később mérnöki főiskolákat egyetemeket mint a magyarok?"

A magyar Felsőfokú (egyetemi) mérnöki oktatás megelőzte jócskán a cseh mérnöki egyetemek főiskolák alapítását!

Direkt belinkeltem, és kigyűjtöttem neki a dátumokat!

Tagadásban van, hazudozik....

Ezt a psziochológia úgy nevezi: Denializmus.

[link]

In the psychology of human behavior, denialism is a person's choice to deny reality as a way to avoid a psychologically uncomfortable truth.[1] Denialism is an essentially irrational action that withholds the validation of a historical experience or event, when a person refuses to accept an empirically verifiable reality.[2]

2022. jan. 23. 09:12
 10/17 MDaniel98 ***** válasza:
94%
Azt mondjuk nem tudom a kérdező miért nem bír leszakadni a témáról.
2022. jan. 23. 10:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!