A neandervölgyiek miért döntöttek a fogszabályzás mellett?
Tegnap olvastam a fogszabályzás történetét és az egyik cikkben írták, hogy a neandervölgyiek is szabályozták a fogaikat. Csak ennyit írtak (meg azt, hogy valami növény meg állateredetű dolgot használtak, ami a fogaikra lett tekerve).
De mi volt ezzel a céljuk?
Azt olvastam például, hogy az egyiptomiak esztétika miatt csinálták főleg (pl Kleopátra is fogszabályzós volt), meg egyes népcsoportok a halottakra is tettek fogszabályzót hogy a túlvilágon is szépek legyenek a fogaik.
De a neandervölgyieknek mi volt a céljuk vele? Valahogy nehéz elképzelnem, hogy nekik is fontos volt a fogaik szépsége. Vagy ott olyan fogszabályzásról van szó, ahol az evés okozott gondot a fogaik miatt?
"Tegnap olvastam a fogszabályzás történetét és az egyik cikkben írták, hogy a neandervölgyiek is szabályozták a fogaikat. "
Be tudnád linkelni ezt a cikket légyszi?
A cikkekben amiket most találtam Google keresés alapján csupán annyit írnak, hogy náluk is volt torlódás a fogaknál, de nem kerestek megoldást a problémára. Később az egyiptomiak foglalkoztak a fogak igazításával, aranyat használtak hozzá. Gondolom a szegényebb csoportok használták a növény és állateredetű készüléket, erről nem találtam semmit, de őszintén szólva most nem is volt energiám ebbe jobban belemerülni.
Az nagyon ritka, hogy a rendellenességek miatt valaki ne legyen képes enni. Maximum a helytelen rágás miatt emésztési problémák léphetnek fel, de nem hinném hogy ez kifejezetten zavarta volna őket. Össze se kapcsolták a két dolgot.
Ha jobban belegondolsz, az egyiptomiak sem. Az egyiptomiaknak, a görögöknek a szépség volt a legfontosabb, ezért is készültek el az első ilyen készülékek abban a korban, míg a neandervölgyiek nem foglalkoztak a szépségükkel.
Amit okozhat a fogak torlódása az a problémás beszéd (habár ez sem törvényszerű, mennyi kapafogú ember tud szépen beszélni), tehát a neandervölgyieknek ez sem volt egy kiváltó ok arra, hogy problémának érezzék a fogászati rendellenességüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!