Az, hogy az öntudaton gondolkodunk, annak bizonyítéka, hogy az öntudatnak van fizikai hatása a testre?
Szögezzük le, hogy szigorúan materialista/filozófiai szempontból közelítem meg az egész kérdést, ne keverjük ide az ezotériát meg a vallásokat!
A testet és részeit, mint az agyat egyre jobban ismerjük. Nagyon szépen működnek a biokémia szabályai szerint. Van olyanunk is, hogy (ön)tudat. Azt nem tudom megmondani, hogy fizikailag mi ez, de definíciószerűen kijelentem, hogy ez érzékel: érzékeli a szem által befogadott látványt, az ízeket, a hideget, meleget, és a gondolataink folyományát.
Eddig úgy véltem, hogy ÉN = ÖNTUDAT, és ez csupán érzékel, nem folyásolja be a test működését, egyszerűen csak megfigyel. De a tény, hogy megjelenik a gondolatunkban az öntudat, összezavar, és arra enged következtetni, hogy az öntudat mégis hatással van a fizikai testünkre. A visszafele út könnyen láthatóan igaz, hisz drasztikus cselekedetekkel kiolthatjuk öntudatunkat, demonstrálván, hogy a test hatással van rá.
De akkor mi is ez az öntudat? Csak megfigyel/érzékel? Egyetértetek, hogy a jelenléte megzavarja az agyat? Esetleg ennél többre is képes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!