Mi a különbség a realizmus és a relativizmus között?
A realizmus a valóságról szól, a relativizmus a viszonyításról.
Tehát ha reálisan nézzük, egy elefánt nagy.
Relatívan nézve az Eiffel toronyhoz képest már annyira nem is.
#1:
Így van, valahogy én is így gondolkoztam róla.
Szerintem a fő különbség a referencia keret.
A realizmus az, amit látunk, ami az évmilliárdos evolúció eredménye, a relativizmus pedig a valóság, amit nem látunk, de körülbelül be tudjuk határolni.
Ha realisták vagyunk, akkor mondhatjuk, hogy egy átlag kétkezi embernek kis esélye van egy teljesen működő autót összeraknia, ha mondjuk minden egyes alkatrészét saját kezűleg gyártana le. (Ha nem vagyunk realisták, akkor álmodozhatunk egy jól felszerelt műhelyről, sok szabadidőről, szakkönyvek olvasgatásáról, de azért a többség menet közben feladná.)
De relatíve még mindig egyszerűbb, mint ugyanígy egy utaszállító repülőgépet építeni.
A realizmus egy célnál a feltételeket, lehetőségeket veszi figyelembe, a relativizmus pedig más célokkal hasonlítja össze.
"A realizmus az, amit látunk, ami az évmilliárdos evolúció eredménye, a relativizmus pedig a valóság, amit nem látunk, de körülbelül be tudjuk határolni."
Szerintem a szubjektivitásra gondoltál, nem a relativizmusra.
#4:
Nem tudom, hogyan kapcsoltad össze azt a mondatot a szubjektivitással, ha bármi, akkor már inkább az objektivitásra hajaz.
De leírok akkor egy példát, hogy mire gondoltam.
A fű zöld. Ez egy reális megállapítás, mert annak látjuk.
Viszont a fű relatív színe nem zöld, ez csak az a szín, amit visszaver, és relatíve a fű csak zöld nem.
Vagy ahogy az első írta, ez viszonyítás. A saját tapasztalásunkhoz mérten, azaz reálisan, az elefánt nagy. Pedig az elefánt relatíve nem nagy, de nem is kicsi. A saját referencia keretében ő az alapállapot.
Talán így érthetőbb.
Már látom, hogy itt konkrétan a filozófiai relativizmusról van szó.
>"Nem tudom, hogyan kapcsoltad össze azt a mondatot a szubjektivitással"
Így:
"A relativizmus (a latin relativus szóból, jelentése viszonylagos) az emberi megismerés viszonylagosságát, feltételességét és szubjektivitását hangoztató filozófiai ideológia."
(Ami azért csalóka, mert amúgy a "relatív" és "szubjektív" fogalmak mást jelentenek.)
Amúgy a két irányzatot nehéz így összehasonlítani, mert az egyik az általunk való megismerhetőségről beszél, a másik magáról a világról, független attól, hogy mi milyennek látjuk. (Ld. metafizika, ismeretelmélet, stb.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!