Szerintetek a "nemzet"-ben való gondolkodás jó vagy káros? Pl. baj, ha engem nem érdekel a "nemzet"?
Teljesen mások a körülmények, Hollandia távolba kerül és a negatív példáit látnád annak, amit most kívánatosnak vélsz.
Rádöbbennél, hogy szükség van az állam nagyobb szerepére, rengetegen élnek csekély állami támogatásból és a rendőrség szerepét is határozottabban fontosabbnak értékelnéd,meglátnád a különbséget a magyar és a nem magyar között és a jó szokások megtartása is szimpatikusabbá válna, de sorolhatnám még, szerintem felesleges, így csak javasolni tudom, próbáld ki.
Rád férne.
Honnan tudod, én kire szavazok?
Talán csak Fideszes szeretheti a hazáját?
"De ehhez miért kell nemzet? Miért ne jöhetne létre egy gazdasági/laza történelmi alapú együttműködés régóta egymást mellett élő nemzetek között? Pl. olyan formában, ahogy Kossuth elképzelte"
Éntőlem aztán lehetne egy nagy Kárpát-medencei közös identitás. Mint ahogy az angol anyanyelvű kansasi amerikai nemzettársnak tekinti az El Paso-i spanyolajkú amerikait. De történelmileg nem így alakult.
"És akkor mi van? Fragmentálódjon. A legtöbb embernek úgyis a családja számít meg a barátai."
Úgy tudunk működő, civilizált társadalomban élni, ha az embereket érdeklik a vele egy területen élő ismeretlen emberek is.
Mondok egy konkrét példát: Te vagy az egészségügyi miniszer és ki kell nevezned egy kórházigazgatót. Jelentkezik a rossz/közepes képességű unokatesód és egy kiváló képességű ismeretlen. A te logikád szerint az unokatesó kapja meg a pozíciót pusztán azért, mert a rokonod. Egészséges mértékű hazafiassággal pedig a nemzet érdekét nézed és a jobb képességű ismeretlent nevezed ki.
Szerintem se kell félni a fragmentálódástól. Pl. ezért tartom szörny-államnak Kínát. Tűzzel-vassal igyekeznek egybentartani, ahelyett, hogy szétesne önmagát kormányzó kis részekre. Mi van, ha szétesik? Káosz? És? Majd lesz belőle valami. Inkább legyen 100 kis állam, mint egy zsarnoki...
". A te logikád szerint az unokatesó kapja meg a pozíciót pusztán azért, mert a rokonod. "
Ez nem jó példa. Nem kell nemzetben gondolkodnom ahhoz, hogy felismerjem a szakértelem előnyét a nepotizmussal szemben. Pl. ha én kórházba kerülök, akkor én is jobban járok, ha nem egy dilettáns ápol.
(Egyébként meg amit írsz, az a mai Mo.-n történik, teszem hozzá. Még mindig nem kaptam választ arra, hogy ha olyan tarthatatlan a helyzet ÉK-Mo.-n, mint ahogy tudom, hogy az, akkor az ottani emberek miért kajálják még mindig orbánt.)
#17 kérdező
Vegyük úgy, hogy te Sopronban laksz, de te vagy az egészségügyi miniszter és a nyíregyházi kórház igazgatójáról döntesz. A nyíregyházi kórházba soha nem fogsz se te menni, se rokonod, se barátod, csak számodra ismeretlen emberek. Valamiféle közösségtudat kell, hogy legyen benned, hogy ne a béna unokatesódat nevezd ki, hanem a tehetséges ismeretlen jelöltet. Elfogadom, hogy nem nacionalizmus, de őszintén kíváncsi vagyok, hogy ha te is az ismeretlen tehetséges jelölt mellett döntenél, akkor mi alapján döntenél?
Egyébként azt hittem, hogy elméleti a kérdés, hogy mi lehet előnye a nacionalizmusnak! A Fidesz rendszerét eszem ágában sincs megvédeni! Eleve pont az ellentéte annak, amit írtam, hiszen a nepotizmus nagyon is jellemzi és a nemzet egysége helyett a nemzet "mifajtánk" és "tifajtátok" oldalra felosztása úgyszintén jellemzi.
Az ott élőknek kevéssé változik a helyzete, bárki is van kormányon.
Nem lesz több munkahely, nem változik a nemzetiségek összetétele és annyiban jobban élnek a Fidesz alatt, hogy van legalább közmunka, amellyel saját környezetüket teszik élhetőbbé, attól függetlenül, hogy nem nagy zsozsó, de a semminél több.
Tényleg nem érted te ezt, de szerintem mások sem, a politikusok meg pláne, legalább is a többségük, így hát másnak is szólhat ez a tanács, ha meg akarná esetleg érteni mi van ott, akkor menjen le pár hétre, hónapra legalább, mindjárt okosabb lenne egy kicsit utána.
19: Ha annak a pénznek, amit stadion- meg sportfejlesztésre fordítottak, csak a töredékét fordították volna arra, hogy Borsodban iskolákat újítsanak fel meg felnőttképzési programokat szervezzenek meg szociális munkásokat képezzenek ki és küldjenek oda, akkor már nem javult volna a helyzet. Lehetőség mindig van. Politikai akarat nincs.
"Elfogadom, hogy nem nacionalizmus, de őszintén kíváncsi vagyok, hogy ha te is az ismeretlen tehetséges jelölt mellett döntenél, akkor mi alapján döntenél?"
Pl. általános humanizmus? Ugyanaz, amiért megmentenék egy bármilyen nemzethez tartozó csecsemőt, ha az utcán találnám, vagy segítenék egy sebesült emberen, legyen az afgán, kínai vagy etióp. Nem érdekelne, hogy szerinte Petőfi a nagyobb költő, vagy Puskin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!