Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Szerintetek a "nemzet"-ben...

Szerintetek a "nemzet"-ben való gondolkodás jó vagy káros? Pl. baj, ha engem nem érdekel a "nemzet"?

Figyelt kérdés
Azt látom, hogy akiknek a nemzet a legfontosabb, azok általában a legjobban hergelhető és legagymosottabb emberek. Hozzám sosem állt közel, hogy valami fiktív csapathoz tartozzak, és akkor annak a nevében én más fiktív csapatokat ellenségnek kiáltsak ki és utálnom kelljen. Engem nagyon zavar a valóságnak ez a kollektivista leegyszerűsítése. Valahogy mindig az az érzésem, amikor nemzetről, a nemzet megvédéséről beszélnek, hogy agymosás folyik, és az egésznek az az értelme, hogy leegyszerűsödjön a szemléletem, hogy kollektivizálható legyek.
2021. okt. 24. 12:43
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
95%
Amíg nem szélsőséges addig nem káros. Sokaknak ez az istenük, na az már problémás.
2021. okt. 24. 12:54
 2/30 anonim ***** válasza:
87%

Ha beszélsz jól angolul, ajánlom Harari professzor előadását a csúnya gonosz CEU-n a nacionalizmus előnyeiről.

https://www.youtube.com/watch?v=2jz7hsqsObU&t

A lényege, hogy kell valamilyen összetartozásérzés, egymás iránti felelősségérzés, hogy működjön a társadalom. Enélkül fragmentálódna a társadalom, magyarul nem társadalomként működne.

Szerény véleményem, hogy a magyar nacionalizmus egyáltalán nem erről szól. Arról szól, hogy itt a nyugat perifériáján hogy mihez is kezdjünk magunkkal, történelmileg két megoldást találtunk. A magyarok egyik fele a fejlett világhoz akar tartozni, a függetlenségünk oltárán akar civilizációs vívmányokat importálni külföldről. A másik fele (akik gyakran nemzetinek nevezik magukat) meg dacból elutasítanak mindent, ami nem magyar, be akarnak zárkózni és a "régi dicső múlt" ábrándját kergeti. És persze csak azt tartja magyarnak, aki ebben vele tart, a többi magyart azt nem.

2021. okt. 24. 13:01
 3/30 anonim ***** válasza:
52%
A nacionalizmus egy beteg eszme. Arra kellett hogy amikor az emberek kicsit felvilágosultak és rájöttek hogy isten nem létezik így a tőle származtatott hatalom sem legitim valahogy rá kellett venni az embereket, hogy kiszolgálják a politikai elitet és életüket adják a politikai elit érdekeiért. De akinek van egy csöpp esze az belátja, hogy ez az egész baromság,mint általában az bármiben is hinni feltétel nélkül.
2021. okt. 24. 13:03
 4/30 anonim ***** válasza:
69%

“A nacionalizmus gyermekbetegség, az emberiség kanyarója.”

Albert Einstein

2021. okt. 24. 13:05
 5/30 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, semmi különleges nincs abban, ha az ember elsősorban a saját környezetét preferálja, például a családját, mert a szerettei felé elfogult és nagyobb a felelőssége is velük szemben, mint ismeretlen idegen emberekkel.

Nyilván létezik egy lokálpatriotizmus is, mivel ahol laksz, az a város, vagy helység jobban érdekel, ha szépül, jobbul a közvetlen környezeted, annak jobban örülsz, mint egy távoli helyen történő eseménynek, mert az jobban érint.

Ugyanez vonatkozik az országra, vagy a nemzetre, amelynek határai tágabbak, történelmünk, irodalmi és egyéb kultúránk, szokásaink jobban összekötnek minket, mint azokkal, akikkel nem volt soha közös a sorsunk.

Abban igazad van, hogy nem kell ezt túlzásba vinni, nem is volt mindig ez a fogalom, hogy nemzet, így a nacionalizmus már túlzás, amikor más népek, nemzetek rovására is előnyt akarnánk szerezni, de én mégis fontosnak tartom a hazaszeretetet, vagy egyáltalán azt, hogy törődjön az ember a saját hazájával, mert például a külföldről érkező hírek kisebb jelentőségűek, mondjuk a Brexitnek miránk alig van hatása (főleg aki nem is akart soha kivándorolni) és legtöbbünket csak áttételesen érintheti, ha érinti egyáltalán, ellenben a hazai eseményeknél ennek jóval nagyobb az esélye, ott már sokkal jobban érezheti mindenki a saját bőrén a változásokat, a történteket.

Az, hogy külföldön, a lengyeleknél, a cseheknél, vagy a románoknál, németeknél mi a választások eredménye, az csak rájuk tartozik, a döntéseket is ők hozzák maguknak, minket a saját hazánk eseményei, lehetőségei kell, hogy érdekeljenek és a saját életünk jobbításán kell munkálkodnunk elsősorban, most attól függetlenül, hogy kitágult a világ, a közös Európa ad lehetőséget tágabb dimenziókra is, de például ha valaki külföldre megy lakni, dolgozni, ott még nem nyer el automatikusan minden jogot, hogy beleszólhasson az ottani életbe, mégiscsak vendég, nincs szavazati joga és akár ki is utasíthatják, hazazavarhatják, ha rossz fát tesz a tűzre.

2021. okt. 24. 13:12
 6/30 anonim ***** válasza:
95%
Az egészséges hazaszeretet nem ugyanaz mint a nacionalizmus.
2021. okt. 24. 13:15
 7/30 A kérdező kommentje:

"A lényege, hogy kell valamilyen összetartozásérzés, egymás iránti felelősségérzés, hogy működjön a társadalom."

De ehhez miért kell nemzet? Miért ne jöhetne létre egy gazdasági/laza történelmi alapú együttműködés régóta egymást mellett élő nemzetek között? Pl. olyan formában, ahogy Kossuth elképzelte. Vagy ahogy a Kiegyezés korában volt. Miért ne lehetne Európa közepén egy V4-régió négynyelvű vezetéssel?

"Enélkül fragmentálódna a társadalom, magyarul nem társadalomként működne."

És akkor mi van? Fragmentálódjon. A legtöbb embernek úgyis a családja számít meg a barátai. Nekem eléggé mindegy lenne, hogy hol húzódnak a képzeletbeli csapatom területének a határai, amíg békében élünk egymással.

Én pl. bár tudom magamról, hogy jellegzetes közép-kelet-európai a gondolkodásom, mint mindenkinek, aki itt nőtt fel, mégis több értékközösséget érzek egy velem azonos szocioökonómiai helyzetben levő hollanddal vagy ausztrállal, mint egy átlagos békemenetessel, akik szerint Brüsszel az életünkre tör, és minden rossz mögött Soros van.

Igazából akkor válik világosabbá szerintem a kérdésem, ha félretesszük a "nemzet" fogalmát, és értékekről, prioritásokról kezdünk el beszélni. Nekem pl. fontosabb a decentralizáció, mint a centralizáció, jobban értékelem a szabadságot, mint a biztonságot, kevésbé félek az angolszász-típusú öngondoskodástól, mint az orosz-típusú atyáskodó államtól. Kevésbé félek az anarchiától, mint a kollektivizmustól. Pszichológiailag nekem olyan a beállítottságom, hogy nem felel meg annak, amilyen beállítottságú jelenleg a hazai "nemzeti" oldal. Kreatívabb vagyok, mint amennyire konzervatív. Igazából nekem úgy tűnik, hogy minden társadalom kitermel ilyen és olyan embereket is, de az már kultúránként eltér, hogy inkább a "maradi", konzervatív, központi hatalom és csapatösszetartozás felé húzó emberek vannak túlsúlyban, vagy az individualista, kreatív, szabadgondolkodó, kisebb államra törekvő emberek.

2021. okt. 24. 13:19
 8/30 anonim ***** válasza:
0%

6

Nincs egészséges hazaszeretet. Pont ez a lényeg.

2021. okt. 24. 13:21
 9/30 anonim ***** válasza:
55%
Kedves kérdező, amiket írtál, az főképpen a saját helyzetedből, körülményeidből adódik, de ha mondjuk elköltözöl valamelyik észak.keleti megyébe, ott egész más vélemény formálódik majd meg benned.
2021. okt. 24. 13:24
 10/30 A kérdező kommentje:
Miért?
2021. okt. 24. 14:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!