Mikor változtatják meg hivatalosan az uráli nyelvek hagyományos családfáját?
Jelenleg a főleg finn származású kutatók között (Häkkinen, 2008; Janhunen, 2009; Salminen, 2007;) nincs konszenzus a jelenleg tanított, hagyományos uráli családfa elfogadottságát illetően.
Pl. a finn és az ugor ágat, azonbelül a magyart-manysit és hantit egyes kutatók különválasztanák.
Én úgy tudom nagy vonalakban, hogy az uráli alapnyelvből kettéágazott először finnugorra és a szamojédra, majd a finnugor finn-permire és ugorra, az ugor pedig ősmagyarra és ősobi-ugorra (utóbbiból fejlődött ki a manysi és a hanti.
A többi „leágazás” utóéletét nem tudom, de a magyarra vezető ág általam ismert változata nem áll ellentmondásban a kérdésben leírtakkal. (Bár a 60 oldalas tanulmányt nem olvastam el.)
Egyenlőre még nem találtak jobbat, vagy nem akarnak.
A Magyar nyelvnek nyelvészeti szempontból egyébként több kapcsolata van a türk nyelvekkel mint a Finnel és rokonaival.
Az más kérdés hogy ez a kapcsolat mikor rakódhatott rá és hogy bizonyítják / bizonygatják hogy a Finn nyelvcsaláddal volt a korábbi kapcsolat és később a türk nyelvekkel.
És persze továbbra is "csak" NYELV családról beszélünk, merthogy genetikailag már bizonyítottan semmi közünk szegény Finnekhez.
(Bár szerintem jó fejek és jó barátaink lehetnek is még, bármi derüljön is ki nyelvészeti szempontból.)
Pl. a finn és az ugor ágat, azonbelül a magyart-manysit
-------------------
Nem kell, mert a magyar egy indogermán és germán nyelv, egy indogermán nyelv, mindig id az volt.
7/8 anonim ***** válasza:
64%
Nyelvileg, eredetben a finnugorokhoz, a türk csak rákereszteződött a járkálásban, de a mostani nyelvünk ilyen alapon a szlávhoz és a germánhoz van közel.
-.------------
A nyelv és a vér az egy. a magyar nyelv eredetje indogermán és germán. A germán a magyar, tehát saját magajához állhat csak közel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!