Mi történt az elesett török katonákkal?
Ebben a videóban is sok mindenre választ lehet kapni:
"Nem volt túl nagy a veszteség török oldalon (1-2 ezer főre teszik) szóval nem kellett sokat bajlódni a temetéssel."
Nem tudom, honnan veszed ezt, a történészek többsége a török oldal veszteségeit 12-14000 főre taksálják, ha a két legszélsőségesebb véleményt leszámítjuk, amelyek 8 és 18 ezer főről szólnak.
A csata elején főleg a törökök hullottak, a magyar vitézek miszlikbe vágták Bali bég portyázóit, akik szanaszét szaladtak. A magyar veszteségek akkortól nőttek meg drámaian, amikor a lovasságunk megfutamodott, de a csata végére megint a törökök veszteségei nőttek, amikor a magukra maradt gyalogosainkat próbálták elpusztítani.
Ők nem szaladtak szét, a lovas korban reménytelen dolog lett volna, hanem fegyelmezetten egymást támogatva védekeztek, kilőve tűzfegyvereiket és ágyúkkal kartácsot lövettek a támadó török hullámokba. Több oszmán rohamot visszavertek, amíg volt puskaporuk, végül közelharcban hullottak el egytől egyig, bátran kaszabolva az ellenséget.
"Nem tudom, honnan veszed ezt, a történészek többsége a török oldal veszteségeit 12-14000 főre taksálják, ha a két legszélsőségesebb véleményt leszámítjuk, amelyek 8 és 18 ezer főről szólnak."
Onnan veszi hogy a források 1-2 ezer főre teszik a törökök veszteségét. Inkább te honnan veszed a 12-14000 főt. Soha nem is hallottam ilyen számokról pedig több forrást is megnéztem. Nem is lehetett a törököknek ekkora vesztesége mert kb másfél két óra alatt nyertek nagyon simán.
" könnyen el tudták temetni a megmaradt rengeteg csontvázat."
Ennek ellentmond a tömegsír feltárása. (Videóban megosztottam korábban.)
Ugyanis az egyes csontvázak rétegesen fekszenek egymáson.
És csak a levágott testrészek vannak külön.
A régészeknek pont az okoz nagy nehézséget így hogy az egyben lévő csontváz minden darabját egyben szedjék fel és kezeljék. Hogy más csontváz testrésze ne kerüljön bele.
Nos ha csontvázakat (csontokat) dobáltak volna tömegsírba erre az egészre esély sem lenne! Egy nagy kuszaság lenne az egész.
Szintén a "frissen" való temetést erősíti hogy felszínen való bomlásnak (ami külön nyomot hagy a csontokon) nyomát nem találták.
"1-2 ezer főre teszik a törökök veszteségét."
Ez nem lehetséges. Mivel a Magyar sereg a rohama során áttört a frontvonalakon és a Szultán sátráig haladt előre.
(Állítólag nem sokon múlott a csata a jelentős túlerő ellenére, mert ha Szulejmán megfutamodik akkor a serege is.)
Kétlem hogy egy ilyen ütközetben mindössze pár ezer török esett volna el. A Szultán közvetlen testőrsége (akik megállították a rohamot) többen voltak ennél jóval. És előtte már törtek át egy hadseregen.
Egy kb 22 000 fős Magyar sereg frontális támadása által okozott "ember" kár megsaccolásáról van szó. (Amiből 15000 elesett.)
Emiatt ha saccolni kellene török veszteséget inkább a 10 ezer mint a pár ezer lenne a tipp.
"Ez nem lehetséges. Mivel a Magyar sereg a rohama során áttört a frontvonalakon és a Szultán sátráig haladt előre."
Ez csak egy legenda. A csata másfél-két óra alatt véget ért ami nagyon rövid idő. Ilyen mértű seregek akkoriban egész napon át, vagy akár több napig is harcoltak, mire eldölt, itt meg ugye pillanatok alatt véget ér és szinte a teljes magyar sereg megsemmisült. Valóban lehetett egy magyar roham de azt a puskákkal és ágyukkal felszerelt törökök könnyedén visszaverték, az ellentámadás pedig elsöpörte a magyar sereget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!