Miért ez az alábbi angol szavak szófaja?
pl. where miért kötöszó? Magyarban ez teljes mértékben kérdő-vonatkozó névmás.
Illetve ugyan ez a problémám a when-nel is.
A why, how-ot is névmásnak látom.
". where miért kötöszó? Magyarban ez teljes mértékben kérdő-vonatkozó névmás.
Illetve ugyan ez a problémám a when-nel is.
A why, how-ot is névmásnak látom."
Lenyegtelen, hogy te minek latod, nincs jelentosege. Az angolban ezek kerdoszavak.
Attól függ. Magyarban is van kérdőszó és vonatkozó névmás alakjuk. Az utóbbi egyfajta kötőszóként van jelen az angolban.
where = hol / ahol
why = miért / amiért
how = hogyan / ahogy
- Where are we?
- Do you know where we are?
"Magyarban ez teljes mértékben kérdő-vonatkozó névmás"
Hmm, nem, magyarban sem. Egyes nyelvtudorok szerint. Kérdő határozószó és vonatkozó határozószó. Nem tudom, kik azok az ismeretlen hozzá nem értők, akik az
A MAGYAR NYELV ÉRTELMEZŐ SZÓTÁRA
I–VII. KÖTET
ismeretlen könyvet szerkesztették, valami
MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELVTUDOMÁNYI INTÉZETE (talán valami bt?)
azok szerint:
HOL határozószó (kérdő, vonatkozó, határozatlan) és kötőszó
AHOL [1] határozószó, vonatkozó (kötőszóként)
6. Ezt most egyáltalán nem értem mi ebben a logika. Mi az h kérdő/vonatkozó határozószó? Szerintem inkább határozószói vonatkozó/kérdő NÉVMÁS. De javíts ki valami logikus magyarázattal, hogy mik ezek.
Határozószó lehet:
1. valódi határozószó: helyet - (bent), időt - (most), állapotot - (egyedül), módot - (emígy) fejez ki
2. névmási határozószó: pl. itt, azért
Abban különböznek a névszók ragos alakjaitól, hogy nem tudjuk egyértelműen felbontani őket önállóan használt tőre és a toldalékra. (pl ház/ban -> határozóragos főnév)
Névmás:
Főneveket, mellékneveket, számneveket és határozószókat is helyettesít.
9 fajtáját lehet elkülöníteni (személyes, birtokos, visszaható, kölcsönös, mutató, kérdő, vonatkozó, általános, határozatlan)
Az első 4 csak főnevet helyettesít, a maradék 5 pedig főnevet, melléknevet, számnevet, HATÁROZÓSZÓT
A kérdőszavak (mikor, hol stb.) határozószói kérdő névmások, nem határozószók.
Határozószói vonatkozó névmás: ahol, amikor, stb...
Visszatérve a Where/when-re: (hol, ahol/mikor, amikor) ez teljes mértékben határozószói kérdő-vonatkozó névmás
Nyilván kötőszó funkciója is van, de ezek attól még névmások nem?
De egyébként így belegondolva szerintem ugyan arról beszélünk csak fordítva van a 2 szófaj :D
interrogative adverb - kérdő (névmási) határozószó - határozószói kérdő névmás
relative adverb - vonatkozó (névmási) határozószó - határozószói vonatkozó névmás
Ez esetben nem értem miért szóltál hozzá :D
Én általában olyan kérdésekre szoktam válaszolni, amiket logikusan el tudok magyarázni a kérdezőnek. Ezt hiányoltam a hozzászólásodból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!