Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért ez az alábbi angol...

Miért ez az alábbi angol szavak szófaja?

Figyelt kérdés

pl. where miért kötöszó? Magyarban ez teljes mértékben kérdő-vonatkozó névmás.

Illetve ugyan ez a problémám a when-nel is.

A why, how-ot is névmásnak látom.

2021. aug. 10. 16:04
1 2
 1/13 MDaniel98 ***** válasza:
52%
Pedig ezek kérdőszavak.
2021. aug. 10. 16:30
 2/13 anonim ***** válasza:
62%

". where miért kötöszó? Magyarban ez teljes mértékben kérdő-vonatkozó névmás.

Illetve ugyan ez a problémám a when-nel is.

A why, how-ot is névmásnak látom."

Lenyegtelen, hogy te minek latod, nincs jelentosege. Az angolban ezek kerdoszavak.

2021. aug. 10. 16:55
 3/13 anonim ***** válasza:
Relative pronounokra gondolsz, igen, de lehetnek question wordok is.
2021. aug. 10. 17:34
 4/13 anonim ***** válasza:
60%
Hát, normális szótár szerint interrogative adverb és relative adverb. Ha valami szemétben nézed, vagy tudatlanokra hallgatsz, akkor más is lehet, akár ige is. :D
2021. aug. 10. 18:54
 5/13 anonim ***** válasza:
75%

Attól függ. Magyarban is van kérdőszó és vonatkozó névmás alakjuk. Az utóbbi egyfajta kötőszóként van jelen az angolban.

where = hol / ahol

why = miért / amiért

how = hogyan / ahogy

- Where are we?

- Do you know where we are?

2021. aug. 11. 11:08
 6/13 anonim ***** válasza:

"Magyarban ez teljes mértékben kérdő-vonatkozó névmás"

Hmm, nem, magyarban sem. Egyes nyelvtudorok szerint. Kérdő határozószó és vonatkozó határozószó. Nem tudom, kik azok az ismeretlen hozzá nem értők, akik az

A MAGYAR NYELV ÉRTELMEZŐ SZÓTÁRA

I–VII. KÖTET

ismeretlen könyvet szerkesztették, valami

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NYELVTUDOMÁNYI INTÉZETE (talán valami bt?)

azok szerint:

HOL határozószó (kérdő, vonatkozó, határozatlan) és kötőszó

AHOL [1] határozószó, vonatkozó (kötőszóként)

2021. aug. 11. 12:22
 7/13 A kérdező kommentje:

6. Ezt most egyáltalán nem értem mi ebben a logika. Mi az h kérdő/vonatkozó határozószó? Szerintem inkább határozószói vonatkozó/kérdő NÉVMÁS. De javíts ki valami logikus magyarázattal, hogy mik ezek.

Határozószó lehet:

1. valódi határozószó: helyet - (bent), időt - (most), állapotot - (egyedül), módot - (emígy) fejez ki

2. névmási határozószó: pl. itt, azért

Abban különböznek a névszók ragos alakjaitól, hogy nem tudjuk egyértelműen felbontani őket önállóan használt tőre és a toldalékra. (pl ház/ban -> határozóragos főnév)

Névmás:

Főneveket, mellékneveket, számneveket és határozószókat is helyettesít.

9 fajtáját lehet elkülöníteni (személyes, birtokos, visszaható, kölcsönös, mutató, kérdő, vonatkozó, általános, határozatlan)

Az első 4 csak főnevet helyettesít, a maradék 5 pedig főnevet, melléknevet, számnevet, HATÁROZÓSZÓT

A kérdőszavak (mikor, hol stb.) határozószói kérdő névmások, nem határozószók.

Határozószói vonatkozó névmás: ahol, amikor, stb...

Visszatérve a Where/when-re: (hol, ahol/mikor, amikor) ez teljes mértékben határozószói kérdő-vonatkozó névmás

Nyilván kötőszó funkciója is van, de ezek attól még névmások nem?

2021. aug. 11. 21:19
 8/13 A kérdező kommentje:

De egyébként így belegondolva szerintem ugyan arról beszélünk csak fordítva van a 2 szófaj :D

interrogative adverb - kérdő (névmási) határozószó - határozószói kérdő névmás

relative adverb - vonatkozó (névmási) határozószó - határozószói vonatkozó névmás

2021. aug. 11. 21:35
 9/13 anonim ***** válasza:
Én nem tudom, mit lehetett nem érteni a hozzáaszólásomban azon mondatokban, mely szerint az MTA álláspontját közöltem. Lehet, hogy te elég nagy fej vagy ahhoz, hogy ezt vitasd, én nem vagyok az MTA illetékes szakbizottságának tagja. :D
2021. aug. 12. 08:30
 10/13 A kérdező kommentje:

Ez esetben nem értem miért szóltál hozzá :D

Én általában olyan kérdésekre szoktam válaszolni, amiket logikusan el tudok magyarázni a kérdezőnek. Ezt hiányoltam a hozzászólásodból.

2021. aug. 13. 15:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!