Vajon barátok voltak?

Figyelt kérdés
Emberek, régóta "kutatok" II.Abdul-Hamid életéről, uralkodásáról, és hogy megakadályozta egy időre az Oszmán Birodalom szétesését, olykor kicsit szélsőséges, de hatásos módszerekkel (a tehetetlen parlament feloszlatása, Hamidiai mészárlások). De viszont a barátságáról sir Arthur Conan Doyle-al még semmi infót nem találtam. Aki esetleg tudja, milyen barátság volt, írja le. Egyébként ki is tüntette Abdul -Hamid Doyle-t 1907-ben a Mejidiye polgári fokozatával. Aki nem hiszi Wikipédián is fennt van. Egyébként Abdul-Hamid uralkodásáról szóló sorozat a Payitaht Abdul-Hamid, YouTube-on fennt van.

2021. júl. 18. 01:24
 1/5 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Azok alapján amit olvastam róla, a szultán inkább rajongója volt Sir Arthur Conan Doyle-nak mintsem barátja, nem gondolnám, hogy olyan mély barátság alakulhatott volna ki kettejük között, mivel nem sokszor találkozhattak, és én nem tudok róla, hogy komoly levelezést folytattak volna.
2021. júl. 22. 08:42
 2/5 A kérdező kommentje:

Egy Isztambuli levéltár, olyan bizonyítékokat lelt fel, amelyek bizonyítják, hogy egy jó barátság volt közöttük, leveleztek, és mivel a szultán beszélt a Török nyelven kívül Angolul, Olaszul, Franciául, Németül, ezért a kommunikációt is megoldották az angollal.

Egyébként a Payitaht Abdulhamid című sorozatban, a 154. (Utolsó) részben, Tahsin pasa beszámol egy újságírónak, a szultán uralkodásáról,( itt már 1930-ban járunk, 21 éve fosztották meg a szultánt a trónjától) visszaemlékezik arra, hogy 1907-ben a szultán elé járult sir Arthur Conan Doyle, és ki is tüntette a szultán. Belinkelem a sorozat azon részletét.

2021. júl. 23. 23:04
 3/5 A kérdező kommentje:

[link]

23:40-nél kezdődik.

2021. júl. 23. 23:08
 4/5 A kérdező kommentje:

Ebben a videóban is, igaz törökül, de beszélnek arról, hogy leveleztek, és 1907-ben II.Abdul-Hamid, kitüntette a Mecidiye polgári fokozatával, sir Arthur Conan Doyle-t.

[link]

2021. júl. 23. 23:15
 5/5 A kérdező kommentje:
Egyébként köszönöm, azt hogy legalább egy olyan magyar ember van, aki II. Abdul-Hamid uralkodásának, életének bármely szakaszához hozzá tud szólni. Se a történelemtanárom, se egy tudományos fórumon, ahol a történelem a téma, pedig az ő uralkodása követendő mintapélda lehetne az összes ország számára, ezért nekem ő a példaképem. Ment neked a + pont.
2021. júl. 23. 23:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!