A Barátok közt című sorozat miért pont közt, miért nem között?
Figyelt kérdés
#Nyelvtan helyesírás
2020. nov. 28. 11:28
2/6 anonim válasza:
Szerintem szimplán a hangzása miatt is. Pl. Már nagyon rég hallottam a Barátok közt főcímdalát, de a vége olyasmi, hogy "Barátok közt vár". Na, ez a "között" szóval ez már nem lenne ugyanolyan, elég vacakul hangozna. Persze fogalmam sincs, hogy ez a főcímdal mikori, nem tudom, hogy ez az eredeti főcímdal-e, vagy nem, mindenesetre a hangzás akkor is sokkal durvább a "között" szónál. Szóval szerintem a hangzása miatt is közt, meg igen, talán az is, hogy rövidebb így.
3/6 TR75 válasza:
Szerintem a cím ritmikája jobb, így könnyebben megjegyezhető, könnyebben "tapad".
4/6 anonim válasza:
Könnyebb kimondani, hogy ellógók haza hamarabb műszakból hogy nézzem a barátok köztöt. Ha barátok közöttök kéne nézni lehet hogy haza se lógna műszakból a sok proli.
5/6 anonim válasza:
Eleve a főcímdalban is az van, “régóta rájöttél”... na ilyen nincs. Régóta tudod, vagy már régen rájöttél. Nyelvtan első osztály
6/6 BringaManó válasza:
van még egy dolog: régóta van olyan kifejezés, hogy "barátok közt", nem olyan értelemben, hogy 'barátok között (van az ember)', hanem hogy pl. "ez a kocsi barátok közt is megér két millát", vagyis 'még jó ismerősnek, kedvezményesen is legalább ennyi az ára'. persze ezt is lehet között-tel mondani, szerintem sokkal gyakoribb a "közt".
no, ezt a kifejezést tették át a címbe, persze itt már inkább azt jelenti, hogy 'barátok között', de hát ez egy ilyen kis szójátékféle, címekben gyakran előfordul :-) (agymenők, kapcsoltam, kvízözön stb. hosszan lehetne sorolni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!