Az embereknek hogy nem esik le, hogy rabszolgák?
Amikor 9 órát eltöltök munkával, 2-t utazással, heti 4 este sulim van, beadandók, zh-k vannak, akkor el szoktam gondolkozni azon, hogy ez annyival másabb, mint ami 200 éve volt, hogy nem vernek, csak lelkileg fáj nagyon.
Persze a kialvatlanság, a sport hiánya (mondjuk a járványhelyzet alatt erre tudtam időt szakítani), az egész napos, sokszor intenzív agyhasználat se lelkileg, se testileg nem egészséges.
Apum 60 éves villamosvezető, párja 55 éves, call centerben dolgozik. Mindkettejük volt már többször is munkanélküli, volt, hogy évekig.
Mindkettő szutyok munkahely, megbecsülés nulla, munkakörülmények siralmasak, de mégis mire váltsanak, hova menjenek?
Mit ér az, hogy elvileg van lehetőségünk a jobbra, ha gyakorlatilag nincs? Például mert a másik lehetőség is ugyanolyan rossz.
Sokan amúgy idealizálják a mai világot.
Nem azt mondtam, hogy mindenki meg is tudja csinálni.
De sok lehetőséget felsoroltam. Van még sok más is.
Olyan NINCSEN, hogy tanulni se kell hozzá, dolgozni se kell vele, és még szerencse se kell hozzá.
Általában ez mindhárom kell.
"Akkor mennyivel is jobb az életünk, mint a rabszolgáknak?"
Az hogy nem jobb az életünk (vagy akár roszabb) nem jelenti azt hogy mi is rabszolgák vagyunk. Lehet hogy egy hajléktalan még sokkal roszabb körülmények között is él, mint sok rabszolga. Lehet hogy én is többet dolgozok, mint valamely rabszolga. De eldönthetem hol dolgozok, eldönthetem hova költözök, ha nem dolgozok az az én döntésem és nem fognak erővel rákényszeríteni (max éhenhalok), a munakadómmal szemeben vannak jogaim, a munkaadóm nem adhat el pénzért más cégnek, és még sorolhatnám.
Az hogy valaki rabszolga-e nem az életminőségen múlik.
43
Tehát ha a rabszolgaság nem volt rosszabb, akkor nem zavarna ha elhurcolnának rabszolgának??
Nem mindenhol bántották anno a rabszolgákat.
De ha valaki lelkileg szenved végig napi 15 órát és ezen felül csak alszik (keveset), az miért jobb? Nekem most ilyen a meló plusz proginfó és rengeteget sírok miatta. Körülnézve senkinek se jobb, csak más a keresztjük.
Nézzetek már ki a rózsaszín ködötökből egy pillanatra.
"De ha valaki lelkileg szenved végig napi 15 órát és ezen felül csak alszik (keveset), az miért jobb?"
Akkor leírom, megint. MErt látom nem sikerült megérteni: Nem jobb az sem. De a rabszolgaság nem attól rabszolgaság hogy "rossz", hanem a szabadság és a jogok hiányától. Nem azéletminőség, a napi munkaidő számít, ezt értsd meg. Ha szabadon felmondhatsz a cégnél, akkor nem vagy rabszolga. Ha szabadon elköltözhetsz másik városba, nem vagy rabszolga. Ha van tulajdnojogod, személyiségi jogod akkor nem vagy rabszolga.
"az miért jobb?"
Azért, mert azon VÁLTOZTATHATSZ.
Ha rabszolga vagy, azon meg NEM változtathatsz.
Borzasztó nehéz megérteni?
48
Nem a középkori, újkori értelemben vagyunk rabszolgák, ez tény. Viszont átvitt értelemben modernkori rabszolgák vagyunk, a szabadság illúziójával.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!