Szerintetek melyik magyar találmányra lehetünk a legbüszkébbek?

Figyelt kérdés

2021. máj. 21. 14:00
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
Az a képesség, hogy mindig a vesztes oldalra állunk :DD
2021. máj. 22. 16:58
 22/29 anonim ***** válasza:
21%

"Például a transzformátor nem lopott találmány és nem járt el felette az idő?"

A transzformátor nincs benne a listában.

"Ilyen alapon senkire nem lehetsz büszke, külföldire sem. Akkor te kire vagy büszke ebben az országban?"

Senkire. Miért kéne büszkének lennem egy idegenre? Számomra egy vadidegen ember nem jelent semmit. Ő ugyanolyan ember, mint én vagyok, semmivel sem több, hogy fel kéne néznem rá.

"Igen, csakhogy ezek az érvek teljes mértékben elfogadhatatlanok."

Ilyet a kommunizmusban szoktak mondani. Tudtommal Mo.-n nincs kommunizmus, így szabad véleményem lehet, ergo igenis elfogadható a véleményem. Sőt, el kell fogadnod, mert törvényileg nincs hozzá jogod, hogy megmondd mit gondoljak és mit ne. Ne legyél hisztis gyerek, aki dühbe jön, mert nem adták oda a játékát.

"Persze, ha egy külföldi fedezi fel arra büszke lennél."

"Bezzeg rád aztán „büszke” lehet ez az ország."

Egyetlen külföldire sem vagyok büszke. Miért lennék, ha egyszer személyesen nem ismerem? Attól, hogy kapott egy díjat még nem lesz ő az atyaúristen. Ugyanolyan ember a külföldi is, mint te vagy én. Nekem is vannak sportdíjaim, még sem várom el, hogy büszke legyen rám egy vadidegen. Az én díjam, nem az övé. Az én érdemem, nem az övé. Miért legyen rám büszke bárki is?

"a „nagyszerű” válaszaid –100%-ot érdemelnének"

Igazi értelmiségi válasz... Jah, nem.

2021. máj. 22. 18:21
 23/29 anonim ***** válasza:
0%
Még annyit, hogy ha a transzformátor benne lenne a listában. Az is olyan találmány, amit mindenképpen feltalálnak előbb-utóbb.
2021. máj. 22. 18:23
 24/29 anonim ***** válasza:
39%

jelenleg

mRNS

2021. máj. 23. 13:45
 25/29 anonim ***** válasza:
13%
Neumann János nélkül senki nem gépelgetne itt valószínűleg :)
2021. aug. 11. 22:46
 26/29 anonim ***** válasza:
25: Ez egy orbitális nagy tévedés. Nem kicsinyíteni szeretném Neumann érdemeit, de a számítástechnikához jóval kevesebbet tett hozzá mint azt itthon állítják sokan. Tényleg voltak jó gondolatai, jól összeszedett egy csomó mindent, de messze nem volt akkor hatása mint, ahogy azt a mélymagyarok szeretnék magyarázni.
2021. aug. 12. 21:50
 27/29 anonim ***** válasza:
75%
26: Mégis minden architektúra oktatást úgy kezdenek, hogy "Neumann-elvű számítógép". Dereng?
2021. aug. 13. 12:32
 28/29 anonim ***** válasza:

27: És mutass egyetlen egy tisztán Neumann architektúrás gépet amit ma használunk. És nézz meg külföldi tankönyveket. Az odáig megvan, hogy miről szól Neumann tanulmánya? Illetve, hogy már nem sokkal később megjelent a Harvard architektúra is? Illetve - ez egyébként még Neumann életében is vita volt - a "híres" tanulmánya tele van plágiummal, rengeteg dolgot más szerzőktől vett át, aznélkül, hogy egyáltalán a nevüket megemlítette volna. Pl. az egyik "legfontosabb alapelve" bizonyíthatóan nem az övé. Évekkel korábban már más leírta. Nem azt állítom, hogy Neumannak nincsnek nagy érdemei, de külföldön messze kevesebb, mint amit itthon tanítanak róla. Minimum "kérdőjeles" több megállapítása, hogy mennyire saját és mennyire nem. Csakhát mi Magyarok szeretjük felnagyítani a szerepét. Valóban van szerepe, de azt ami itthon terjed, hogy a Modern Számítástechnika az "kizárólag" Neumann érdeme erősen túlzó.

Ami vitathatlan, hogy egy egységes tanulmányban összeszedte azokat a korabeli ismereteket, kibővítve a saját ötleteivel, amelyek hozzá segítették az akkori mérnököket egy jobb számítógép megépítéséhez, illetve részben az ENIAC átépítéséhez. Sajnos mivel nincsenek hivatkozások (ha jól emlékszem egyetlen egy hivatkozás sincs, vagy ha van is nagyon kevés, régen olvastam az eredeti cikket) az anyagban semmit nem lehet tudni, hogy ebből mennyi az ő érdeme, mennyi pl. Goldstine érdeme, mennyit vett át pl. Atanasof, Mauchly, Eckert, Zuse munkáiból (bár ez utóbbit nem biztos, hogy ismerte, de a többieket igen). Szintén nem derül ki, hogy Goldstine-Neumann között mi volt a pontos kapcsolat (bár erről Goldstine elég sokat ír a könyvében, bár az is egy elég érdekes könyv, mert vannak benne ellentmondások), és mennyi ezekből Goldstine ötletei, mennyi Neumann-é. Egyébként jó olvasgatást, több helyen fent van angolul az eredeti tanulmány (first draft...).

Szintén érdekes, hogy nincs fellelhető teljes magyar fordítása az eredeti cikknek. Részleges magyar fordítások vannak (ha jól emlékszem Kovács Győző fordított belőle részleteket, meg van egy másik részleges fordítás is, de nem emlékszem ki fordította), de teljes a mai napig nincs! Eleve nem értem, hogy ha "ennyire fontosnak tartjuk" miért nincs lefordítva az egész? Holott az egész nagyjából 60 oldal?

És véletlenül sem az a célom, hogy kisebbítsem Neumann eredményeit, de szeretném (és ezben nem vagyok egyedül) helyre tenni Magyarországon is, mert itthon kicsit túl van sztárolva. És pl. azon területeken ahol nagyon komoly eredményeket ért el itthon alig ismerik a nevét. De azt meg senki ne gondolja amit a 25. írt (és én erre reagáltam), hogy:

"Neumann János nélkül senki nem gépelgetne itt valószínűleg :)"

Neumann sokat tett hozzá ez tény, de nem minden egyedül az ő érdeme. Hosszan lehetne sorolni a neveket akik hozzá tettek, és amit fent is írtak többen, feltehetően nélküle is kb. ugyanitt tartanánk. Amikor Goldstine megtalálta, és bevonta a projektbe már nagyon jól haladtak, és nem sok hiányzott, ahhoz, hogy nélküle is megszülessen a modern számítógép. (Az ENIAC-ot tartja mindenki az első elektronikus számítógépnek, de nagyon sok hibája volt, valóban működött, valóban túlnyomórészt elektronikus volt /érdekes, hogy az ENIAC-ba több relé volt beépítve mint a Z3-ba ami tisztán relés gép volt.../ de nem igazán tekinthető a mai számítógépek "elődjének" egészen más architektúrája és működés módja volt, gyakorlatilag egy zsákutca volt (ezt ismert fel pl. Goldstine és vonta be Neumannt a projektbe), az EDVAC már ezen hibák nagyrészét kiküsszöbölte, és ebbe a projektbe került be Neumann is. Továbbra is jó olvasgatást (eredeti forrásokat javaslom, nem a Magyarországi tankönyveket, amik néhány nem is annyira apró részletet kihagynak).

2021. aug. 13. 12:55
 29/29 anonim ***** válasza:
61%
28: A kérdés viszont arról szólt, kire lehetünk büszkék, nem arról, hogy külföldön mire tartanak egy magyar embert, vagy hogy mennyi plágium lehetett a munkájában. Külföldön meg Edisont tartják sokra, pedig ő inkább üzletember volt , mintsem feltaláló (és többek között Teslától nyúlt sok mindent). Ez ilyen. De gondolom Bíró Lászlót sem érdemes a golyóstollával emlegetni, mert biztosan korábban is csináltak már hasonlót. Ettől az érdemei még elvitathatatlanok maradnak.
2021. aug. 13. 17:34
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!