Szerintetek igazuk van a nyugati történészeknek abban, hogy az ortodox országok fél-ázsiai azaz eurázsiai civilizációt alkotnak?
Szerintetek igazuk van a nyugati történészeknek abban, hogy az ortodox országok fél-ázsiai azaz eurázsiai civilizációt alkotnak?
A jobb megértésért olvassátok el ezt a rövid írást, főként a 16 pontot:
"Egy civilizáció nem egyenlő a hatalomgyakorlás módszereivel, annál sokkal több."
Látom nem olvastad végig a 16 pontot, mert akkor ilyet nem is írtál volna.
NEm Huntington találta ki ezt a törésvonalat, létezett ez az 1945 előtti irodalomban is.
Helyesebben Huntington csak revitalizálta a régi tradicionális nyugati koncepciót.
Igen, szerintem igaz, hogy a kelet- és délkelet-európai országok eltérnek a nyugati kultúrától. Ez nagyrészben az ortodoxia miatt van, a vallás befolyásolja szerintem a legjelentősebben a kultúrát.
Ez nem jelenti azt, hogy ők kevesebbet érnének, vagy bármi ilyesmi, egyszerűen másabb az emberek gondolkodásmódja, szokásaik.
Persze a huszadik, méginkább a 21. században ezek a határok egyre inkább elmosódnak, minden, magát földrajzilag európainak mondó kultúra, közigazgatásában szinte minden állam állam "nyugatiasodik".
Nem mondom azt sem, hogy az "ortodox" civilizáció, vagy nevezzük akárhogyan is, teljesen elüt a nyugatitól, sok civilizációelméletben egynek veszik a nyugatival (a Latin-Amerikaival együtt), de másokban meg külön.
A világ civilizációs csoportjai Huntington elméletében, ahogy elnézem, ez a világvallásokhoz többé-kevésbé igazodik:
Ja és amúgy kérdező nem kell elküldened a linkeket legalább hatszor, akik nem olvasták el, úgy sem fogják.
És légy szíves ne dobálózz ilyenekkel, hogy "te biztosan nem lehetsz idősebb 12 évesnél"!
Előző voltam.
Igazad van, oda kellett volna vennem a gazdasági nyugatiasodást a politikai, közigazgatási rendszerek átvétele mellé.
Nem mondtam, hogy ettől ők valaha is az "igaz nyugati civilizáció" tagjai lesznek, de ezen dolgok átvételével is közelebb kerültek hozzá.
A 21. századi modernizáció meg nem csak ezekben mutatkozik meg szerintem. Legalábbis a nyugati világban tömeges jelenség a vallás elhagyása, ami a kultúrák egyik alappillére. A régi szokásokat sem őrzi már itt meg senki, te sem látsz embereket a faluban népi hímzésekben járni, hacsak nem hagyományőrző ünnepség van.
Ezek a jelenségek szerintem mindenhol tapasztalhatók, Indiában is fokozatosan leépül a kasztrendszer, átalakul a társadalom. (Nem mondom, hogy ez negatív változás, de attól még igenis a kultúra változása.) Japánban sincsenek már igazi gésák, csak amennyi magyar hagyományőrző van esetleg, népességarányosan.
Szinte mindenhol átvették már a nyugati mértékegység- és számrendszert. (A sors fintora, hogy pont a nyugati világ egyik fő iránymutatójában, az angolszász világban használják még a mai napig a fontot és a mérföldet.) A legtöbb országban hivatalosan a Gergely-naptár van használatban -vagy a néhány héttel eltérő ortodox naptár-, csak az extra fanatikus hagyományőrző helyeken mondják az emberek a mindennapokban, hogy most mittomén 793 vagy 6842 van.
Tudom, ezek nem egy kultúrát döntően befolyásoló tényezők, de a hétköznapi életre azért hatásuk van. Még mindig nem állítom, hogy a nem nyugati civilizációba sorolt országok mégis oda tartoznának, nem célom megcáfolni az általam linkelt civilizációs térképet.
Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kultúrák igenis változnak, a politikai, társadalmi és gazdasági berendezkedés átvétele után a hétköznapi élet terén is lassan, de egyre több helyen jelennek meg nyugati szokások. Valamint egy adott "civilizációba tartozás" nem von áthághatatlan határt, szakadékot két ember gondolkodásmódja közé, egy átlagos magyar mindennapjai nem térnek el jobban egy szerb vagy egy román emberétől, mint egy kanadaiétól vagy ausztrálétól. És egy civilizáción belül is számos, különböző kultúra található meg, egy szicíliai életstílus is igencsak elüt egy izlanditól.
Huszonötös és huszonhatos voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!