EagleHUN kérdése:

Etikus dolog -e egy olyan csoportra (gyerekekre), (oltási) kockázatot terhelni akik nem betegszenek meg de hordozók és fertőzőek lehetnek?

Figyelt kérdés

A gyerekek mint tudjuk nem nagyon betegszenek meg a Covid19 -től, de hordozni hordozhatják és fertőzhetnek is!

(Talán volt egy két ritka kivétel olyanokkal akik eleve 1000 különböző bajjal (koraszületés, defektusok stb...) születtek.)

Néhány vakcináról (pl a Pfizer) vakcináról van már elég nyilvános adat. (Lehet hogy a többiről is de eddig ez tűnik a "legjobbnak" és "legbeváltabbnak" mind közül ennek kerestem utána.)

Amiből lehet tudni hogy körülbelül minden 1000. oltásnál van kisebb szövődmény. (Láz, gyulladás, fájdalom stb...)

És kb 100000 oltásból adódik 1 súlyos szövődmény. (Például anafilaxiás sokk. Amibe talán eddig több millióból 1 vagy 2 haláleset is adódott.)

Magyarországon 1.5 millió gyermekkorú van egyidőben kb.

Ez azt jelenti hogy a nagyjából 0 közeli megbetegedés és 0 közeli halál helyett lenne 15000 megbetegedés és 15 súlyos reakció. Pl Anafilaxiás sokk amiből mondjuk adrenalin injekcióval vagy gégemetszéssel menthető a beteg de a 15 -ből sem tudnának mindenkit megmenteni.

A nagyjából 0 -nál ez pont 15000 -el illetve 15 -el több nem kívánatos esemény!

Mindezt azért hogy pár ezren vagy néhány 10 000-en megmeneküljenek azok közül akik már leélték életük javát szétbombázták az immunrendszerüket cigivel alkohollal zabálással, mozgásszegény életmóddal drogokkal stb...

Szerintem ilyen körülmények mellett a gyerekeket teljesen etikátlan lenne oltani. Akkor is ha letesztelték már az adott oltást a csoportra.

Ha a 1.5 millió kiskorúhoz hozzávesszük a kb 0.5 millió terhes nőt, szoptatós anyát akiknél szintén teszteletlenség miatt magasabb a kockázat. A kieső 2 millió ember nélkül a kitűzött átoltottsági célok viszont elérhetetlenek!

Vagyis örökké marad a rendkívüli állapot vagy etikátlan átoltásra lehet számítani!

Kíváncsi lennék a véleményetekre.

Filozófiai társadalomtudományi etikai gondolataitokra a témában.

2021. febr. 26. 01:20
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
12%

A vakcináról közölt adataidnak, EagleHun semmi köze a valósághoz, ahogy a gyerekek megbetegedéséről szólóknak sem.

Sokkal gyakoribbak a kisebb mellékhatások, az emberek többségénél jelentkeznek, ahogy a korona is okozott nem egy, nem kettő halálesetet gyerekek körében nálunk is.

2021. febr. 26. 08:58
 12/24 anonim ***** válasza:
94%

400 000 beteg és 15 000 halott, a gazdaság romokban, bezártság, depresszió, családon belüli erőszak, alkoholizmus, stb.

És szerinted ezt megállítani etikátlan? Mert LEHET, hogy 15 embernek súlyos reakciója lesz az oltásra? Ez komoly?

És az egész alapja az, hogy NULLA halálozási rátát feltételezel gyerekekre, amit egy egyszerű google-kereséssel meg lehet cáfolni:

[link]

Na, szóval ez a gyengébb próbálkozások közé tartozott, még az oltásellenes témában is.

2021. febr. 26. 09:31
 13/24 anonim ***** válasza:
82%

11 vagyok.

Na, most, hogy lepontoztak az össze-vissza mellébeszélő, hazudozó konteósok:

[link]

Itt megtekinthető, hogy milyen szinten hamis, hogy kb. minden ezredik valakinek van kisebb mellékhatása.

@12 Pedig linkelte, hogy a gyermekek körében lévő halálozási ráta szintén mennyire hamis.

Látszik, hogy mennyire utánanéztél.

2021. febr. 26. 10:00
 14/24 sadam87 ***** válasza:
100%

EagleHun

Honnan szedted ezeket az adatokat? Nem tűnnek pontosnak - például az alapján a forrás alapján, amit a 13. válaszoló linkelt. Az enyhe tünetek valóban jóval gyakoribbak. A phase III tesztek alapján nem is nagyon tudnak 1/15 ezer arány kimérni (maximum felső határként, nagy bizonytalansággal) a minta nagysága alapján.

De ha mégis igaz, hogy 1/15 000 a súlyos tünetek gyakorisága, akkor sem mindegy, hogy milyen csoportban mérték (és tuti nem gyerekeken). Nyilván ezt is erősen befolyásolja az életkor. Szóval ebből a gyerekekre következtetést levezetni logikai hiba.

(Amúgy azért sem értem a kérdést, mert tudtommal egyelőre fel sem merült a gyerekek oltása. A Pfizer talán már 16 éves kortól használható, a többi 18 évestől, gyerekeknél szerintem egyelőre a gyártók sem ajánlják - épp azért, mert nincs információ.)

"A kieső 2 millió ember nélkül a kitűzött átoltottsági célok viszont elérhetetlenek!"

Miért is?

Azért nem árt, ha kicsit megnézed, mit dob ki a google, mert ez nem a COVID halálozás, hanem az adott korcsoportra jellemző teljes halálozási ráta.

2021. febr. 26. 10:16
 15/24 anonim ***** válasza:
58%

[link]

Egy frissebb, releváns statisztika.

Az oltások halálozási rátája tudtommal jelenleg 1 a több tíz millióhoz...

2021. febr. 26. 10:43
 16/24 Wadmalac ***** válasza:
84%

Khm, én úgy értettem, hogy EagleHun 15000 halottról beszélt és mondjuk 15 súlyosabb oltási reakcióról, nem látok 1/15000 arányt semmihez képest sehol.

Amúgy #13-nak köszönjük a linket, bár sajnos nem elég mély és nem mérhető fel valódi arány pontos összevetéshez.

Kerek százalékok vannak megadva, jó lenne, hogy ha az egyetlen említésre érdemes problémaszint, a "Grade 4" nulla százalékából látszana, hogy az egy ezrelék illetve még kevesebb. Tuti, hogy nagyságrendekkel van lejjebb.

Nem látom, összesen hány kérdőívkitöltő volt. Szerepel valahol?

A "severe" kategória az, ami még kezelést sem igényel és nem jelent semmi maradandó gondot, csak már erősen kellemetlen.

Mindenesetre, ha valaki a gyerekét az oltás helyén alkalmi pirosodás, gyulladás, pár napig tartó fájdalom, esetleg hányinger elkerülése miatt akarja megóvni az oltástól és kitenni a fertőzés esetlegesen súlyos szövődményekkel járó, akár halálos hatásától, azzal valahol baj van a dobozban.

2021. febr. 26. 10:46
 17/24 A kérdező kommentje:

"EagleHun 15000 halottról beszélt és mondjuk"

EagleHUN nem beszélt még halottakról sem, halált meg sem említette, a halál szó nem is szerepel sehol benne! Nézd meg jobban!

Még az a 15 is amit írtam "súlyos reakció" amiből esetleg előfordulhat néha hogy nem mentik meg.

A 15000 valamilyen reakció vagy megbetegedés pl fájdalom, láz stb...

#13 erre talált egy kiváló linket.

(Jobbat mint amiken én néztem meg. És nagyobbak az ilyen arányai mint tudni véltem!)

2021. febr. 26. 11:00
 18/24 anonim ***** válasza:
58%

@16 Ezek a klinikai tesztek eredményei, nem kérdőíveké.

Ugye negyven-valahány ezres minta, de ugye ellenőrzött, stb.

A gyakori mellékhatások arányainak megadására az ilyen klinikai tesztek nagyon jók. A nagyon ritka mellékhatások pontos feljegyzése már nehezebb.

2021. febr. 26. 11:04
 19/24 A kérdező kommentje:

Ha valaki el is olvasta és meg is értette amit kérdeztem és alá leírtam, annak rögtön be kellene látnia hogy szó nincs oltásellenességről!

Igen van amiben régiek voltak az információim (nem néztem jobban utána) például hogy a vírustól mennyi gyerek halt meg.

Nem nulla rendben, fent valaki által megosztott információs térkép alapján 0.85-1.11.

Vagy legalábbis oda sorolták. Mert mondjuk azt továbbra sem tudni (nem derül ki a térképből sem) ezeknek a gyerekeknek milyen és mennyi egyéb betegsége volt. Pl Afrika egyes részein valóban magasabbak ezek a vírus általi gyermekhalálozási adatok. De most hogy ott egy új törzstől -e vagy a rengeteg HIV és Aids fertőzés miatt -e az jó kérdés.

Ez a 0.85-1.11 még mindig bőven alatta van a cv19 halálozási rátáinak.

2021. febr. 26. 11:08
 20/24 anonim ***** válasza:
59%
Mindenesetre a lényeg az, hogy a magyarországi covid-halott gyerekek aránya jóval kisebb, mint az oltásba esetleg belehalók várható aránya, amely várható arányt egyébként legfeljebb a felnőttek ugyanilyen témájú adatiból tudnánk valószínűsíteni, hiszen nincsen sok millió beoltott gyerek.
2021. febr. 26. 11:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!