Tudnátok nekem ezekhez hasonló elméleteket/paradoxonokat írni?
#10:
Logikai értelemben nem.
A paradoxon azon értelmében, hogy abszurd, mondhatni józan észnek ellent mondó dolog, úgy igen. És értelmezik így is.
Én sem szeretem, ha a paradoxon szót másra használják, mint a feloldhatatlan logikai ellentmondásokra, de ilyen nézőpontból a felsorolt többi példa nagy része is csak "kvázi-paradoxon", kevés közte a valódi logikai ellentmondás.
A paradoxon köznapi értelmezése viszont megengedi másra is, pl. arra a félholt macsekra is.
Mondom, szerintem is sántít a dolog, de a világ nem mindig a mi szánk íze szerint működik.
@3, @5
Van kvantum-Zénón-effektus is, érdekes téma, megéri rákeresni.
De ott van még a kölcsönhatás mentes mérés (interaction free measurement (IFM)). Mindkettő a kvantummechanikai mérés témaköréhez kötődik, ráadásul az utóbbinak van egy igen szellemes értelmezése, mely az abszorber által előreszórt amplitúdóval magyarázza a tapasztalt hatást.
Kvantum_Zénón: [link] (247. oldaltól) (majd esik szó benne az IFM-ről is, de arról itt a szerző közleménye is:
[link] )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!