Az első világháború után Magyarország miért nem tarthatta meg a mai Szlovákia területén lévő Dunamenti-alföldnek azt a részét, ahol a magyarok részaránya magas volt és magas ma is?
“ Mert a magyar hadsereget teljesen megsemmisítették Károlyiék és a kommunisták.”
Ez is hülyeség. A magyar hadsereg már rég szétesett, amikor Károlyiék megpróbálták leszerelni a hadseregből maradt fosztogató szabadcsapatokat. Valójában főleg erre irányult ez a rendelkezésük. Ezután pont hogy a kommunisták szervezték újra, ráadásul egészen sikeresen.
#11 Nem hülyeség. Károlyiék meg sem próbálták rendbe szedni a katonákat, mindenkit hazazavartak, a fegyvereket átadták az antantnak. Így rövid úton a hadsereg teljes megsemmisülése mellett sikerült a spanyolnáthát is szétterjeszteni az országban. Ők tették tönkre a vezérkar által a Székely Hadosztálynak szánt maradék fegyverzetet is.
A kommunisták meg szerveztek egy magyar hadsereget, ami szétesett, a vezérkar lemondott, a tisztek, a katonák elszöktek. Azért, mert kiderült, hogy a kommunisták kommunisták, nem véletlenül csak magyarországiak. Károlyiék miatt még csak nem is lehetett megfelelő számú katonát kiállítani, ráadásul az ellenséges katonák jelentős. részét az antantnak leadott fegyverekkel látták el. Arról nem is beszélve, hogy Károlyi tőrbe csalta von Mackensen-t.
Az előbb leírtakat meg tudod erősíteni forrásokkal is?
Fegyverek átadása az antantnak, Mackensen tőrbe csalása, stb..
Most nem fogok neked forrásokat keresgélni, ne haragudj, de te magad is rá tudsz keresni, pl. August von Mackensen-re.
Egyébként a fosztogatások sem voltak jellemzőek, a hadsereg rendje addig megmaradt, amíg Károlyiék el nem kezdték hergelni a katonákat, de igazán akkor szűnt meg, amikor hazazavarták őket.
Tudom ki az a Mackensen, de ez a Károlyis história egy mese valószínűleg. Hallottam már mástól is, viszont forrás sehol nincs erről, meg logikusan átgondolva is abszurdnak hangzik. Egyrészt Mackensennek esze ágában sem volt Magyarországot megvédeni, se a kimerült megmaradt embereinek. Meg mégis hogyan is bírta volna Károlyi foglyul ejteni Mackensent és a 200 ezer emberét..
Az meg nem tudom megvan-e, hogy magyar hadsereg úgy 1849 óta nem létezett. Kiegyezés rémlik? Közös osztrák-magyar hadsereg volt, ennek voltak olyan hadosztályai amiben egyáltalán nem voltak magyarok, míg másban többségben voltak. De a monarchiával együtt szétesett ez is, a katonák pedig szervezetlenül mentek amerre láttak a frontokról.
Ezért kértem, hogy adj meg forrásokat. Én alá tudom támasztani amit írok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!