Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A kínaiak egyszerűen egy...

A kínaiak egyszerűen egy kevésbé humánus nép, mint a többi?

Figyelt kérdés

Igyekszem sokat megtudni Kínáról és a kínaiakról. Rendszeresen nézem ADVChina és Serpentza csatornáit, akik mindketten Kínában élő fehérek voltak, és rengeteg olyan dolgot elmondanak az ottani életről, ami nem nagyon derül ki máshonnan, mint ilyen bennfentes expatoktól, egyszerűen azért, mert a nyugati ember nem nagyon jut információhoz Kínával kapcsolatban, hála a helyi cenzorgépezetnek.

Egyrészt azt hallom több helyről is, hogy a világ legrasszistább népe. Ott nincs PC meg kollektív lelkiismeret-furdalás, ott a feketéket simán kitiltják helyekről meg zaklatják, de más ott élő külföldiek is rendszeres szekálásnak vannak kitéve. Arról meg talán nem is kell beszélni, amit a területükön élő kisebbségekkel csinálnak, amiből a legismertebb példák a tibetiek és az ujgurok. Arról már sokan hallottak, hogy munkatáborokba zárják őket a legkisebb dolgokért, de itt van pl. egy videó, ami bemutatja, hogy az átlagembereknek milyenek a mindennapjaik: https://www.youtube.com/watch?v=wDZcWsm6X9o

Egy utcán nem tud végigmenni anélkül, hogy igazoltatnák, tele van minden kamerázva, egy kést nem tud megvenni anélkül, hogy ujjlenyomatot ne vennének tőle. Gyakorlatilag kollektíve bűnözőkként kezelik őket. Tibet ugyanez: állítólag rendszeresek az éjszakai razziák, és ha valakinél képet találnak a Dalai Lámáról, már viszik is el. Emellett erőszakosan nyomják befelé a többségi kínaiakat. Direkt arra játszanak, hogy a han kínaiak túlszaporodják a helyi lakosságot, mert tudják, hogy ha nyílt erőszakot alkalmaznának, akkor a világ felhorkadna, de ezzel a passzív-agresszív stílussal csendben ugyanúgy átveszik az uralmat. És állítólag ugyanez megy már Kelet-Szibériában is, kilóra megveszik a földet az oroszoktól, aztán ledózerolnak minden erdőt, ahogy szokták.

Olyan, mintha az lenne a kínai állam célja, hogy egy han-fasizmus uralkodjon a világban.

Aztán ott van ez a társadalmi kreditrendszer, ami maga a megvalósult rémálom szerintem. Pl. ha kritizálod a pártot bármilyen módon, akkor kétszer annyi pontot vesztesz, mint amennyit azzal nyersz vissza, hogyha eladod egy szervedet. Miért adnád el egy szervedet? Hát azért, mert egy bizonyos érték alatt egyszerűen ellehetetlenül az életed. Sehova nem vesznek fel és utazni se tudsz, a számláidat meg simán zárolják. Jogállam ugye itt nincs... Ujguroktól, akiknek olyan bűneik voltak, minthogy turbánt viseltek, állítólag szintén elveszik erőszakkal a szerveiket.

Nem értem, hogy lehet egy nép ennyire emberi érzés nélküli. Értem, hogy nekik nem volt se Jézusuk, se Mózesük, se egyházuk, se felvilágosodásuk, de hogy hiányozhat belőlük ennyire a józan emberi érzés? Olyan, mintha egy hústömegként kezelnék az emberiséget. Az állatok felé ugyanilyenek, mindent csapdáznak és megesznek, állítólag sehol nem hallható madárének a kínai tájon, mert a parasztok azokat is csapdázzák és megeszik. Vannak felvételek az élőállat-piacokról is, ahonnan a vírus elindult, ott egy négyzetméteres ketrecben tartják a kutyákat, amiket ott helyben vágnak le, meg élve főzik meg a ki tudja, milyen ritka teknősöket és más hüllőket. Értem, hogy ez a nép éhezett, meg hogy ez a világ legkeményebb versenytársadalma, ahol még az utcán is átver mindenki mindenkit, de máshol is éheztek emberek, és Ukrajnában azért nem esznek meg ezért még ma is mindent, ami mozog. Az tette őket ilyen lélektelenné, hogy mióta a világ a világ ott a legnagyobb a népsűrűség? Vagy micsoda? Miért ilyenek?

2020. dec. 21. 13:52
 1/6 Wadmalac ***** válasza:
94%

- A kulturális hagyományaikban az emberi életnek és az egyénnek sosem volt nagy értéke.

- Fél évszázadnyi komcsi diktatúra irtotta tovább az emberi értékek figyelembe vételét.

- Túl vannak ezer éhínségen és más belső problémán, már a saját túlélésen kívül sokakat semmi sem érdekel.

- Hatalmas országként, minimális nemzetközi embermozgással és külföldi infóval nekik minden idegen, ami nem kínai.

- Ugyanígy hatalmas, csaknem tökéletesen önellátó országként a "külföld" jelentősége ezredrendű az átlagembernek. Így is kezeli.

Nem tudom, mit mondanál Észak-Koreáról. Az minden szempontból még ilyenebb. Sokkal.

2020. dec. 21. 14:58
 2/6 anonim ***** válasza:
18%

És akkor most ugyanezt kérdezd meg a Németektől, hogy akkor mi is volt a világháborúban?

Ezt főként csak az autoriter kormánynak köszönhetik, hogy ilyen kép alakult ki róluk. Egy átlag kínai ember semmivel sem rosszabb mint egy európai.

2020. dec. 21. 15:01
 3/6 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ne felejtsük el azt sem, hogy Kínának jó néhány évszázadon át nem nagyon volt öröme a külföldiekben. Japán többször is a nyakukra mászott. Második világháborúban randábban, mint a nácik a zsidókra.

Aztán volt európai-amerikai gyarmatosítás is, ha úgy vesszük. Lásd Hong-Kong sorsa.

Szóval valahol érthető, ha a nem kínai arcokra ferdén néznek.

A sovinizmus és rasszizmus könnyen talál táptalajt, ha ezer tapasztalat ok támasztja alá.

Meg hát, ha ott valaki fekete, az valószínűleg amerikai, akkor meg gonosz imperialista.

És már jön is az általános végkövetkeztetés, hogy nincs itt rasszizmus, nem is lehet, az ember színe fehér. Ja nem, sárga.

2020. dec. 21. 15:24
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Szívem szerint azt mondanám, érzékenyebb kultúrákban mindenki megtapasztalja önmagát. Kétségtelen, hogy kést venni nem akartam, de ezen felül semmi olyant nem tapasztaltam, ami a kérdésben szerepel. Az is tény viszont, hogy elfogadtam őket olyannak, amilyenek. Ők is. Ezt én egyszerűen vendégbarátságnak hívom. Szeribtem ők is, bár erről nem esett szó.
2020. dec. 21. 17:02
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Azért a kínai embereket ne keverjük össze a kínai kommunista kormánnyal. Az országon belül is érezhető a kettő közötti ellentmondás.
2020. dec. 29. 01:55
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván nem születnek embertelennek, de tény, hogy olyan kulturális közegbe nőnek bele, ami finoman szólva nem kedvez annak, hogy tisztelettel bánjanak azokkal, akik nem tudnak visszaütni. Nem hülyék, sőt, de nagyon hosszú út áll még előttük ebből a szempontból.
2021. ápr. 5. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!