Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mennyire általános kapitalizmu...

Mennyire általános kapitalizmusban, hogy a főnökök háborgatják az embert szabadsága alatt is, hogy ne tudja magát kipihenni, az üzlet érdeke megkívánja alapon?

Figyelt kérdés
2020. dec. 21. 09:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
97%

Úgy vélem, hogy ahol a kapitalista rendszer a feudálisból kacskaringók nélkül fejlődött ki, ott a tulajdonosok rájöttek, hogy a korbács már a feudalizmusban sem volt megfelelő eszköz. Régen lehet, de egyre kevésbé. Sokkal inkább az szolgálja az érdekeit, ha a dolgozó elhiszi, hogy neki jó az, ha neki dolgozik. Megbecsülve érzi magát, törődnek vele.

A modernkori rabszolgatartók hiszik csak, hogy a melós vegzálása hoz neki hasznot.

Kis történelmi érdekesség:

Kőbányán, a Dréher sörgyárban a tulajdonos üzemorvost tartott, korát messze megelőzve. Még nem volt feltalálva. Ha valaki beteg volt, teljes fizetést adott arra az időre is (nem volt szokás), ha végleg munkaképtelenné vált, akkor is gondoskodott róla.

A gyár területén lakásokat építtettet, hogy az ingázók ne az utazásban fáradjanak el stb.

Szóval nem jellemző, persze nyugaton is van rossz tulajdonos. Meg olyan vezető, aki túlteljesíti a tulaj elvárásait, és annak tudta nélkül cseszteti az embereket.

2020. dec. 21. 09:45
 2/12 Koplárovics Béci ***** válasza:
91%

Normális helyen(!) normális alkalmazottnak(!) ugyanúgy érdeke, hogy a cég jól működjön, mint a főnökének és a tulajdonosnak.

Nem tisztem eldönteni, hogy nálatok csak az egyik vagy egyik sem áll fenn.

2020. dec. 21. 09:47
 3/12 anonim ***** válasza:
44%

Na, én EZÉRT nem fogok soha alkalmazottat felvenni.

Mert nekik csak az számít, hogy lehessen lógni, cigizgetni, kávézgatni, Fészbúkozni, flörtölni a többi kollégával. Inkább halálra dolgozom magam, egyedül, a saját cégemért.

Felőlem éhen pusztulhattok :D

2020. dec. 21. 11:28
 4/12 Wadmalac ***** válasza:
100%

Én sem vagyok boldog, mikor szabin zargatnak bentről.

De bele kéne gondolni abba is, hogy a szabid alatt a 100%-os helyettesíthetőség nem mindig, mindenhol oldható meg, mindig lesz olyan infó, amit csak az a bizonyos ember tud és azt sem leeht elvárni, hogy egy komplett gyár megálljon, csak mert te pihengetsz.

Nálunk speciel úgy megy ez, hogy alapvetően békén hagynak otthon, ezért is kell "távollétem idejére" feljegyzést hagyni minden eseményre, ami a szabi alatt fog történni és az én információim kellenek hozzá.

Aztán ha még sincs meg minden infó ebben, vagy nem várt esemény jön be, ha a sürgőssége nem várja ki a szabim lejártát, akkor hívnak.

A vevők meg hívnak agyba-főbe, némelyik tojik a szabadságra, némelyik nem tudja kivárni, némelyik nem tudja, hogy szabin vagyok.

Két hét szabiból az első 3 nap szokott folyamatosan szólni a telefon. Utána már elmegy.

2-3 nap szabi így nem sokat ér.

Ez van.

Nem azért hívnak, hogy ne tudj pihenni, hanem azért mert valami miatt kell.

Aki nem bírja, menjen olyan állásba, ahol erre nincs szükség.

2020. dec. 21. 13:28
 5/12 anonim ***** válasza:
0%

Ez csak Magyarországon "normális". Ezért fontos, hogy itt lehetőleg minden vállalkozás magyar tőkések kezében legyen, a sok multi meg ki legyen takarítva.

Magyar parasztnak magyar urat!

2020. dec. 21. 17:31
 6/12 anonim ***** válasza:
Egyetértek azzal, hogy ez részben a munkahelyen betöltött szereptől is függ. Ezen túl alapvetően a munkahely kultúrájától (lásd #1). De függ a beosztott és főnök személyes viszonyától is. Mindhárom tényező jelentősen befolyásolja a helyzetet. Az én környezetemben ez valahogy nem téma, igaz, a rugalmas hozzáállás természetes állapot.
2020. dec. 21. 17:47
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

A "háborgatás" előfordul, de nem azért "hogy ne tudja magát kipihenni". Ergó a konkrét kérdésre a válasz, hogy nem jellemző.

Én ma is szabadságon voltam, de olvastam és megválaszoltam olyan levelet, ami jobb ha még idén megválaszolásra kerül, hogy ne tartsak fel mást a munkájában. 2 perc belefért.

2020. dec. 21. 18:38
 8/12 Wadmalac ***** válasza:

"Ez csak Magyarországon "normális"."

Gondolod?

Hát nem.

Illetve ott is cége válogatja.

Jó pár külföldi vevő zaklat szabin, este, akármikor, hogy intézkedjek ezt, azt, nem érdekli őket, hogy fizikálisan lehetséges-e.

De az is tény, hogy van olyan német kooperációs cégünk, ahol az irodások a kávészünetük alatt bejövő telefonhívásokat sem veszik fel, hagyják ott csörögni az asztalon.

Amúgy ugyaninnen szoktak szombaton, vasárnap is felhívni.

Na aki ezt megcsinálja veled, ha itt ülne, Mo.-on multis főnöködként, nem tenné meg?

Dehogynem.

Szóval nem kéne ezt a szemét magyar, jó külföldi multis sztereotípiát erőltetni.

Cég- és bunkóság-függő. És nem csak nálunk.

2020. dec. 22. 07:16
 9/12 anonim ***** válasza:

Kúltúra kérdése. Vannak országok, pl. Hollandia, ahol embernek nézik egymást a munkahelyen, tiszteletben tartva mások magánéletét, és mára eljutottak oda, hogy kimondják, nem azért élnek, hogy dolgozhassanak, hanem azért dolgoznak, hogy élhessenek.

Dolgoztam német multicégnél, ott még túlóra sem volt, work-life balance elvet hírdettek, hétvégén be sem lehetett menni az irodákba. Szabadságon sosem kerestek sem a németek sem a magyarok.

Dolgoztam itteni japán cégnél is, ott amíg a gyár épült, volt olyan kollégám, akit a kínai származású beruházásvezető, aki a szabadságát a Bahamákon töltötte, még Karácsony délután is baszkurálta e-mail-ekben.

Az ünnepek között szabadságon voltunk, de amikor visszamentem, kiderült, hogy azt gondolta, bejárok majd a két ünnep között figyelemmel kísérni egy kivitelező cég munkáját, illetve kísérgetni őket a terepen. Én erre magamtól valahogy nem is gondoltam.

2021. máj. 30. 13:31
 10/12 Wadmalac ***** válasza:

#9:

Ismerős. Japán cégnél voltam karbantartási főnök, ki nem mondott elvárás volt a napi 8 óra felett egy óra a főnök érkezése előtt meg egy utána, meg persze hétvégén berohangálni ingyen és bérmentve. Telefonos megkeresés heti hét nap napi 24 órában bármikor.

2021. máj. 31. 07:31
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!