A 'nem oszt, nem szoroz' helyett lehetne azt mondani, hogy 'nem ad össze, nem von ki' vagy 'nem emel négyzetre, nem von gyököt' ?

Figyelt kérdés
2020. nov. 30. 08:35
 1/7 TappancsMancs ***** válasza:
87%
Az efféle mondásoknak nincs egy szigorú és szándékosan pontos kialakítása. Az "oszt" és "szoroz" rövidebb, egy szóból állnak és könnyebb kimondani, ezért jobb, egyszerűbb.
2020. nov. 30. 08:44
 2/7 belapus ***** válasza:
77%
Lehetne, bár sok idő és sok használó kellene ahhoz, hogy felváltsa az ismertebb formát.
2020. nov. 30. 08:46
 3/7 anonim ***** válasza:
89%
Ez ugyanaz a kategória, mint hogy hogyan száll le a buszról, ha nincs szárnya. Kár különösebb logikát keresni a szóhasználati szokásokban.
2020. nov. 30. 09:38
 4/7 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem a nem derivál, nem integrál lenne a leghelyesebb alak.
2020. nov. 30. 12:50
 5/7 anonim ***** válasza:
78%

Hát, ez már nekem logaritmus :-)

De a négyesen jót mosolyogtam.

Ezek a szófordulatok teljesen egyediek - mint az anglicizmusok. Ha egy magyar azt mondja, hogy nézd a Józsi hogy rókázik az árokparton, akkor egy magyar anyanyelvű nem keresi a rókát mellette.

2020. nov. 30. 14:24
 6/7 anonim ***** válasza:
78%

Matematikailag igen.

Van olyan nyelv, amiben: Nulla a számításban.

Ha jól emlékszem, egy másik nyelvben pedig összeadás és kivonás szerepel, de nem vagyok benne biztos.

A gyökös és négyzetre emelős példa nem valószínű, hogy előfordul valamelyik nyelvben, mert ezek már nehezebb műveletek.

2020. nov. 30. 17:16
 7/7 anonim ***** válasza:
Emelem köbgyököm, hogy ez eddig nem jutott eszébe senkinek!
2020. dec. 2. 00:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!