Az emberi etnikumok átlag IQ szintjében valóban nem mérhető különbség vagy csak a kutatók nem merik ki mondani a PC -ség miatt?
Ezt nem értem, miért kellene különböző IQ tesztet csinálni az embereknek etnikum alapján? Nem pont az a lényege az IQ tesztnek, hogy logikus feladványokat ad, amelyeket a legtöbb országban ugyanúgy értelmeznek így egységes képet lehet kapni?
Lehet magyarázkodni, de volt ilyen felmérés még anno.
A négerek vannak az alján.
Ettől okosabbak az európai és ázsiai emberek.
A csúcson az arabok és zsidók vannak.
Én egy olyan listát láttam, ahol ázsiai országok voltak a toppon. Szingapúr, Dél Korea, Kína stb..
"Nem pont az a lényege az IQ tesztnek, hogy logikus feladványokat ad, amelyeket a legtöbb országban ugyanúgy értelmeznek így egységes képet lehet kapni?" Hát, nem. Az összehasonlítható dolgokat próbálja összehasonlítani, villanykörtét a törpebálnával nem.
Az intelligencia és annak értelmezése nagyrészt kultúrafüggő. Valamint függ az iskoláztatás milyenségétől is. Értelemszerűen ha egy dzsungellakó írhatna nekünk magyaroknak egy 150 pontos IQ-tesztet, elhasalnánk kompletten (oké, talán Juhász Árpád nem). És épp ezért 15:34-esnek igaza van. Következtetés: hallgass 15:43-asra.
Btw, még egy félreértést kell eloszlatnom: a magas IQ-szint nem egyenlő az okossággal. Ugyanis az IQ-szint azt jelenti, hogy a teszten hány kérdésnek feleltél meg jól, semmi többet. A kutatók szerint az IQ az, amit az IQ-teszt mér. Az okosság nem természettudományos kérdés, hisz még tud. definíciója sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!