Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A modern háborúkban senki sem...

Balasa Bence kérdése:

A modern háborúkban senki sem gondolja úgy hogy egy magasabb célért fog fegyvert?

Figyelt kérdés

két napja láttam az első Péter király című háborús filmet, ez az első világháborúról szól, Szerb szemszögből.

Persze, tudom hogy a háború szörnyű dolog, nagyon kevesen térnek haza épp testel, és még kevésbé épp lélekkel.

Csak a középkorban hittek benne hogy egy nemes célért gyilkolnak?

2020. nov. 24. 14:04
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
32%
A modern háborúkban is nemes célokért küzdöttek. Pl hogy ne legyen a világ a náciké. Vagy az atombombákat is azért dobták Japánra, hogy véget érjen a háború, és kevesebb ember haljon meg. Nyilván a Nagasakiban és Hirosimában tartózkodó embereket ez nem vígasztalta.
2020. nov. 24. 14:20
 2/16 anonim ***** válasza:

"a középkorban hittek benne hogy egy nemes célért gyilkolnak?"

Akkor is a hazáért harcoltak, csak akkoriban a haza egyet jelentett a trónnal és az uralkodóval. Szóval ha a király harcba hívta az embereket, akkor az önmagában egy magasabb cél volt. (Általában.)

2020. nov. 24. 14:58
 3/16 anonim ***** válasza:
78%

#2 voltam, asszem félreértettem a kérdést.

A középkorban is voltak és most is vannak tisztán hódító jellegű háborúk, területért, adókért, nyersanyagokért. És akkor is voltak zsoldos seregek és most is.

Vagy például a Közel-Keleten harcoló amcsi katonák is el vannak igazítva, hogy demokrácia, szabadság, stb., de sokaknak ez a szolgálat része, előremenetelért, pénzért, kötelességtudatból, vagy mert a sereg az egyetlen kiugrási lehetőség a gettóból és a munkanélküliségből. Ez mindig is így volt.

2020. nov. 24. 15:04
 4/16 anonim ***** válasza:
40%

részben igen. a kulturált huszonegyedik századi ember minél kevesebb erőszak útján igyekszik megvívni a harcát.

amúgy viszont nincs egy hónapja, hogy az öreg kontinens túlsó végétől nem messze véget ért egy erős nemzeti tudat fűtötte háború.

2020. nov. 25. 00:42
 5/16 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ha megnézed, hány önkéntes katona van például az USA arab térségi csapataiban, gondolhatod, hogy őket többségében nem a jó fizu meg adrenalin-függőség motiválja.

Tényleg elhiszik, hogy a hazájukat védik-szolgálják.

Elég sok közülük elvesztette az ilyen hitét. Azok haza is jöttek.

2020. nov. 25. 07:50
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

"többségében nem a jó fizu meg adrenalin-függőség motiválja"

Így van, én csak azt írtam, hogy "sokaknál" nem (vagy elsősorban nem) ez a motiváció. Például rengeteg rossz sorú fekete vagy latin fiatal vállalja be, mert ez komoly lehetőség nekik.

Amúgy az önkéntességből nem következik a tiszta hazafiság. A szolgálatért cserébe a családjaik is nagy segítséget kapnak. Kíváncsi lennék, hogy sima alap zsoldért, esetleg ingyen (koszt-kvártélyért) is ennyi önkéntes lenne-e.

2020. nov. 25. 11:49
 7/16 Wadmalac ***** válasza:
74%

"Kíváncsi lennék, hogy sima alap zsoldért, esetleg ingyen (koszt-kvártélyért) is ennyi önkéntes lenne-e."

Bizonyára kevesebb. De nem biztos, hogy a hazafiság hiánya miatt.

Hülye ökölszabály kalkulációval ha a katonák hivatás-döntése mindegyikük számára fele-felében hazafiság-anyagiak miatt születik, akkor felére esne a nép. :)

2020. nov. 25. 12:13
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

A lényeg, hogy a mai modern háborúkban is alkalmasint jelen van a "magasabb cél". Főleg a védekező oldalon. Például a csecsen felkelők biztos nem a pénzért harcoltak. (Nem felmenteni akarom az eszközeiket, csak a célokról beszélek.) Vagy a vallási fanatikusok harcai mögött is egy magasabb cél van (mégsem állítunk szobrot nekik.) A Krím-félszigetre bevonuló orosz katonák például nem tudom, mit gondolhattak magukban. De a Szaddam Husszein utáni első választást felügyelő NATO katonákban azért biztos volt némi emelkedettség.

Szóval van ilyen is, olyan is, régen is és most is. :)

2020. nov. 25. 14:42
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
A '70 körüli vietnami háború amerikai katonáit is érdemes lett volna megkérdezni, átérzik-e a harcok nemes célját. (De lehet, hogy ez rossz példa.)
2020. nov. 25. 14:47
 10/16 Wadmalac ***** válasza:
100%

#9:

És a koreait is ide lehet venni.

Nem rossz példák ezek.

Főleg, hogy utólag az országos közgondolkodás is szükségtelen vérontásnak minősítette.

2020. nov. 26. 07:06
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!