Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Hogyan tárolták a megromlandó...

LeonScottKennedy kérdése:

Hogyan tárolták a megromlandó ételeket a középkorban?

Figyelt kérdés
2020. nov. 14. 22:36
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
66%
Mi a kútba eresztettük le a tejet ilyesmit. Ott kb 5 fok van a víz közelében, a mélységtől függően. Azaz kb hűtő színvonalat tud.
2020. nov. 15. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Sok mindent írtak már, próbálok olyanokat említeni, ami nem volt még.

A gabona magtárakban való tárolásával nagy tapasztalatokat szereztek már az ókorban, olvastam beszámolót porrobbanásról, amit a felkavarodott liszt okozott.

A hegyek déli lejtőire nemegyszer felcipeltek zöldségeket, gyümölcsöket, ameddig nem voltak restek, mert a ritkább levegőben alacsonyabb légnyomáson, ahol amint az köztudott, nemcsak hamarabb forr fel a víz, de gyorsabban is párolog, jobb minőségű szárított zöldségeket, vagy aszalt gyümölcsöket, például fügét, vagy gombát tudtak előállítani és a szárítás kapcsán megemlíthetjük azt az elterjedt tévhitet, miszerint a kalandozó magyarok nyereg alatt puhították a húst, mert itt valójában egy olyasféle szárított zöldség és húskeveréket tartottak a nyeregtáskában, a tarsolyban, mint a mai divatos zacskós Maggi levesek, csak sokkal több szárított lebbencstésztát tettek bele, hogy laktatóbb legyen, hogy akkor se korogjon a gyomruk, ha nem tudnak a sváboktól marhát zsákmányolni a gulyásba.

A savanyítás, vagy az ecetben eltevés is régi módszer, vagy a fermentáció eljárása, amivel kovászolni lehet zöldségeket, csak a tudományos hátterét nem ismerték, itt megemlíthetjük a savanyú káposztát, amely a római légiósok menázsijában szerepelt és még a savanyítással sem kellett sokat vacakolni, mert a hosszú úton, amíg szállították nekik, magától is prímán megsavanyodott a káposzta.

Olajban is tettek el romlandó dolgokat, elsősorban az olajbogyót, de például a pesto, aminek receptje olajban tartósított bazsalikom, fenyő, vagy egyéb magvak eltevése, ízlés szerint sózva, azt már nem tudom, sajttal mikor szórják meg, de tudtommal parmiggiano is dukál bele. A középkorban már ismert volt a húsok lesütése és zsírban eltevése, de azt meg nem mondom, miből volt a húsos bödön, talán a páncélok gyártásában szerzett gyakorlatból ismert volt a bádog és a kovácsok ezt is kikalapálták, vagy talán hordót alkalmaztak.

A középkorban nagyon meglódult a kémia tudománya, mindenféle kencéket, eszenciákat kotyvasztottak és rövidesen képessé váltak ásványokból, oldatokból elemeket koncentrálni, ekkortól már lehetséges lett ezek alkalmazása a tartósításban, például a boroshordók kénezése is idetartozik,amellyel az erjedést a szükséges mederbe lehetett terelni, de még jó sokat kellett fejlődni a tudománynak, hogy az egészségre minél kevésbé káros tartósítási eljárásokat alkalmazzanak, mert különféle tévhitektől vezérelve előszeretettel tettek különböző divatos fémsókat élelmiszerekbe, kozmetikumokba, amikkel a kívánt hatáson kívül jócskán mérgezések is jelentkeztek, de az üveggyártás fejlődésével sikerült olyan roppant értékes üvegdobozokat, tartályokat előállítani, amivel a levegőtől elzárva sokkal tovább fogyaszthatóvá lehetett tenni élelmiszereket, mint különben, vagy legalább is búra alatt tartva a legyektől védhették a sajtokat, kolbászokat, hogy ne másszon le idővel magától az asztalról.

Megemlíthetjük még a mediterrán konyha sajátosságát, hogy a roppant erős fűszerezéssel egyfajta enyhe tartósításra is képesek voltak, vagy legalább arra, hogy a már kissé romlott, vagy erjedt ételeket még el tudják fogyasztani, mert lényegében ez a tartósítás célja, hogy felhasználjuk az elemózsiát minél tovább, vagy minél többet, vagyis ne kelljen őket kidobni.

2020. nov. 15. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 anonim ***** válasza:
79%
A gyümölcsöket már a középkorban is aszalták, de főztek belőlük lekvárt is. Na meg különféle párlatokat.
2020. nov. 15. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Ázsiában számtalan hatalmas építmény van, ahol a jeget tárolták, a hűtőt nálunk még mindig sokan (emiatt) jégszekrénynek nevezik. A jégverem már az ókorban is használatos hűtőeszköz volt.
2020. nov. 15. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Bármennyire is nem hiszik el tudatlan emberek a #11 választ, ez a módszer vidéken még a hetvenes években is meglehetősen elterjedt volt. Elsősorban tejtermékeket tároltak így, a vödörben a vízbe eresztve.
2020. nov. 15. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 anonim ***** válasza:
100%
Szerinted a kútba eresztést nem hiszik el, azért pontozzák le? Furcsa dolog, nem áll érdekemben hazudni egy ilyen témában, nekünk sokáig nem volt hűtőnk, mikor lett, akkor is az orosz elektrosvit típusra tellett, ami a fogyasztásán kívül arról volt híres, hogy soha nem múlt el a hűtőszaga. Egészen furcsán keveredett a kajaszag a hűtő alapszagával. Viszont volt egy kb 10 méter mély kútunk, abba meg volt egy vödör, ami nagyjából 7-8 literes lehetett, így elfért benne a tej, dinnye, húsok, miegymás. A kútba leeresztve semmi baja nem lehetett, állatok nem fértek hozzá meg bogarak sem, viszont pár napig friss maradt, ami benne volt.
2020. nov. 15. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Jó válaszokat kaptál :) szép összesítés lett. Egy érdekesség talán még, hogy már az ókorban is zártak le kerámia edényeket, kerámia fedéllel, amikben bor vagy más élelmiszer volt és hajókon szállították messzire, vagy sokáig tárolták. Egy vásznat itattak át gyantával, vagy viasszal és az adta a légmentes lezárást. Afféle ókori konzervként működött.
2020. nov. 15. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
a zsírban tartósítást még nem említette meg senki ha jól látom
2020. nov. 15. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
2020. nov. 15. 22:19
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!