Olyan kritikus időszakokban mint a mostani, amikor az interneten dezinformálási hadjárat folyik, az ember honnan tudhatja mi az igazság?
Jelenleg a legnagyobb informatikai cégek igazi cenzúrát folytatnak és törölnek mindent ami nem "hivatalos" álláspont. Ez miben különbözik például a kommunista rezsimek, diktatúrák dezinformálásaitól?
A szociális médiák, keresőmotorok jelenleg csak a hivatalos hírcsatornák, újságok által tartalmakat engedik megjeleníteni az oldalukon.
Attól félnek, hogy a pánikot keltenek.
De ha annyira hamis az információ, hogy ellenőrizhetetlen akkor mitől félnek?
Az amerikaiak például 30% úgy hiszi, hogy a koronavírust laboratóriumban fejlesztették. Ez óriási szám, több tíz milliós tömeg. Azért ennek van jelentősége.
Na, szóval a lényeg az, hogy ha hülyeségek azok az infók amiket leközölnek akkor mitől félnek a hatóságok?
Egy cikk arról milyen beteges csalók és hazudozók állnak a legbefolyásosabb állami szervek élén.
"Mi ez a nature, valami szentírás féle?"
A világ legjelentősebb tudományos lapja. (Na jó, a Science-nél talán vitatják ezt.)
"Ki ellenőrzi azt, hogy kik írhatnak oda?"
Peer review eljárással ellenőrzik, hogy ki írhat oda, azaz a publikálás előtt kiadják független kutatóknak, hogy ellenőrizzék a kutatás helyességét. A konkrét cikkekről (hogy mit néznek meg egyáltalán) gondolom a szerkesztőség dönt. A kutatás helyességéről meg végső soron a tudományos közösség, hiszen ha az adott szakterületen valószínűleg minden kutató olvassa egy ilyen lapban megjelenő cikket.
"Kinek az irányítása alatt áll?"
Az újság? Van tulajdonosa, van szerkesztősége. Nézz utána ha érdekel. De ez elég csekély mértékben befolyásolja a benne megjelenő dolgok igazságtartalmát.
Annyi igaz, hogy a tudományos publikáció jelenlegi rendszerével vannak gondok. De ez önmagában nem érv a tudományos kutatás eredménye ellen. Továbbra is várom a tudományos cikkeket arról, hogy a vírus mesterséges eredetű.
92
Ha magántőke van belekeveredve az elég macerássá teszi a függetlenséget. Főleg, hogy említetted, hogy a szerkesztőség dönti el, mely cikket publikálják.
"Ha magántőke van belekeveredve az elég macerássá teszi a függetlenséget."
Mert az állami háttér az nyilván a megbízhatóság jele (lásd MTVA).
Mellesleg azt nem állítottam, hogy biztosan igaz a megállapított eredmény (bár szerintem elég valószínű). Amit állítottam, hogy néhány a világ vezető kutatói közül a világ egyik vezető tudományos lapjában publikált cikkük szerint arra jutottak, hogy a vírus nem mesterséges eredetű. Szerintem ez elég megbízható forrás. Emellett pontosan le van írva a cikkben, mi alapján jutottak erre, így nyugodtan lehet ellenőrizni az állításaikat, és belekötni, ha szerinted valahol hibát vétettek.
Egyébként nem csak ők jutottak erre, hanem például az amerikai hírszerzés is (pedig de szívesen rákennék Kínára!). Hogy ne mondhassa senki, hogy csak egyoldalúan néztem utána:
Ezzel szemben akik azt állították, hogy a vírus mesterséges eredetű, konkrétan 0 db hivatkozást szúrtak be ennek alátámasztására eddig.
Talán megbocsájtasz, ha nem tekintem túl megbízhatónak ezt a forrást, tekintve, hogy rögtön egy hamisított fotóval kezdődik (plusz a hozzácsatolt összeesküvés elmélettel). Az már csak hab a tortán, hogy a hamisítás nagyjából egy kezdő photoshop használó szintjén ment, az eredetit pedig nagyjából két percbe tellett megtalálnom. :D
14
Honnan tudod, hogy melyik a photoshop?
Mit látsz ezeknek az emberneknek az arcára írva? Jóságot, becsületességet, őszinteséget? Szerintem félelmetes pofák, a Sátán lehet, hogy túlzás, de az emberi sátánfajzat talán találóbb és reálisabb jelző
"Honnan tudod, hogy melyik a photoshop?"
Mármint hogy van két kép. Az egyiken meg van adva a szerző, egy ismert média cégtől.A másik alatt az égvilágon semmi hivatkozás nincs, ellenben a lefényképezett személy egyik szemén, amilyet élő emberen még sohasem látta, ellenben pont úgy néz ki, mint amilyet egy 12 éves gyerek csinál, amikor elkezdi felfedezni a képszerkesztők világát. Szóval ebből kéne eldöntenem, hogy melyik az eredeti. Hát valóban, a kép készítésénél nem voltam ott, de részemről azért biztos az elsőre szavazok.
"Mit látsz ezeknek az emberneknek az arcára írva? "
Most komolyan? A források megbízhatóságáról van szó, és erre azt nézzük, hogy ki szerint mi van az emberek arcára írva? Trump arcán én egyébként leginkább hülyeséget látok (mondjuk ez lehet félelmetes), de ezt már lehet, az előítélet mondatja velem a munkássága fényében.
(Megjegyzem, Fauci, akiről az előző képet és cikket linkelted, ezen rajta sincs, szóval azt sem értem, hogyan kapcsolódik az eddigiekhez.)
Igen, Trumpon a hülyeség de mindhármon ott vannak a pszichopátia jelei. Mármint aki tud arcról olvasni.
Például nézd meg a középsőt, illet Faucit is.
Nem tudnád őket elképzelni egy sátánista szekta vezetőiként?
Kérdező, a technológia nem sajnos van olyan szinten, hanem szerencsére. Másfelől egy vírus megvizsgálása ma már lehetséges, korábban azt se tudták, hogy van. És kérdező a Nature egy szakfolyóirat, kérdésed stílusa bizonyítja, hogy fogalmad sincs, de jó nagy mellényed van. Tudod például nekem is van magántőkém, és senki függetlenségét nem zavarom. Még a tiédet se, bár ez komoly megerőltetés részemről.
Tudom, nem hiszed el, de ez a te problémád: vannak a világban, akik ránézésre megállapítják cikkről és képről, hogy hamisítvány-e. Ők azok, akik nem kérnek linket bizonyítékként, mert tudják, a bizonyíték más.
Dezinformálni annyit tesz, hogy meglévő információt torzítani, semmissé tenni. Nos én azt gondolom, sokakat nem lehet dezinformálni. Nincs mit.
Sadam, sajnos nem tudok linket adni, az interneten találtam a cikkeket egy nekiveselkedés során, de nem jegyeztem meg. Az ott olvasottak arra engednek következtetni, hogy ez idő tájt egyik verziót sem tudták még bizonyítani (igaz, cáfolni se).
14
Egyébként érdekes ez a pálfordulás a laboratóriumból való elszabadulást illetően nem? És elég béna lábakon áll amit most próbálnak elhitetni.
Amit belinkeltél az amerikai hírszerző szolgálattal kapcsolatban az arról szól, hogy még mindig vizsgálják, hogy a laboratóriumból szabadult-e el a vírus vagy sem és persze emellett kiállnak a mesterséges eredet mellett (hírszerzők másodállásban biológusok is). Ez már csak azért is érdekes mert a járvány elején az médiaorgánumok, politikusok és tudósok egyöntetűen kizárták a laboratóriumi elszabadulás valószínűségét és az állatpiaci eredet tényként volt kezelve. Azért elég nagy fordulat a mostani, akárhogy próbáljuk színezni.
És el nehezen bekajálható az a rész, hogy a mesterséges eredet kizárható viszont a laboratóriumi természetes eredet nem. Mármint WTF? Én ennyire megtéveszthető és hiszékeny azért nem vagyok. És nem érdekel ha mások mindent bekajálnak amit nyugati média vagy államszervek közölnek. Egy olyan laboratóriumban ahol a legveszélyesebb vírusokkal kísérleteznek és azokat módosítják hogy a fenébe ne lenne már valószínű, hogy elő lett állítva és nem megvárták amíg természetesen evolválódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!