Ki az az Égi Király?

Figyelt kérdés

Dzsingisz kán a tatárjárás előtt üzenetet küldött, amelyben magát az Égi Király küldöttjének nevezi. A forrás a wikipédia, bemásolom az ide vonatkozó részt:

"Én a kán, az Égi Király küldöttje, kinek hatalmat adott a földön, hogy a meghódolókat a maguk viszonyai között fenntartsam, az ellenszegülőket pedig eltiporjam: csodálkozom rajtad, magyarok királyocskája, hogy amikor már harmincadszor küldök hozzád követeket, vajon miért nem küldesz vissza közülük egyet sem hozzám? Sem követeidet, sem levelet nem küldtél viszont hozzám. Tudom, hogy gazdag és hatalmas király vagy, hogy sok az alattvaló katonád, és, hogy egyedül uralkodsz egy nagy királyságban, és éppen ezért saját jószántadból nehezen hódolsz meg előttem. Pedig jobb és üdvösebb lesz reád nézve is, ha önként hódolsz meg előttem. Értesültem arról is, hogy a kúnokat, az én szolgáimat pártfogásodba vetted. Ezért meghagyom neked, ne tartsd őket továbbra is magadnál, hogy ellenségeddé ne legyek miattuk. Könnyebb ugyanis a kúnoknak kivándorolniok, mint neked; minthogy azok ház híján sátraikkal ide-oda vándorolnak, talán elkerülhetnek engem, de te házakban lakozol, neked váraid és városaid vannak, hogy menekülsz meg hát kezemből?!" [link]

Tehát ki az Égi Király, akire utalt?

2020. ápr. 1. 21:26
 1/6 A kérdező kommentje:
Elnézést, a levél nem Dzsingisztől van, hanem Batu kántól, hisz Dzsingisz kán 1227-ben meghalt.
2020. ápr. 1. 21:57
 2/6 anonim ***** válasza:
21%
Egy földönkívülit jelent. Az égi azaz az égből alászálló idegen űrjármű látogatóira. Tele van ezzel az ősi idegenek c. dokufilmsorozat. A király az égből érkezettek szerelemgyereke vagyis egy hibrid
2020. ápr. 2. 01:11
 3/6 anonim ***** válasza:
15%
Az "Égi Király" az Ég Ura, aki a Földet igazgatja, az aktuális tatár Kán pedig a kiválasztottja. Így működnek ezek a dolgok. Mindenkinek meg kell hajolnia az isteni akarat előtt. :)
2020. ápr. 2. 01:42
 4/6 anonim ***** válasza:
15%

Az Ég a Föld okozószférája, az Ég járása szabja ki a Föld útját és a Földön lakókét is.

Az, hogy az Égben antropomorf alakok vannak, késeibb nézet.

2020. ápr. 2. 01:43
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha jól látom, ez az egész írás erről szól:

[link]

+

[link]

2020. ápr. 2. 10:44
 6/6 anonim ***** válasza:

A már letelepedett magyar földművelő kultúrában Királyként, Rónakirályként az Alfa Orionis csillagot szokás nevezni.

Batu kán viszont nyilvánvalóan nem hivatkozott semmiféle égi királyra, ugyanis a király az egy keresztényi állami rang, ami a sztyeppei kultúrában nem létezik. Mondjuk úgy, hogy mire eléd került Batu kán üzenete, ezt sikerült a tolmácsoknak kihozni belőle saját elképzelésük szerint. Képzelem, hány latin kódexen keresztülment, mire az most a Wikipédián van. Ami a mongol-kipcsák világnézetet illeti, egész egyszerűen Gök Tengriről van szó (mongolul: Хөх Тэнгэр, kipcsákul: Көк Тәңір) magyarosan Kék Tenger lenne, vagyis egyszerűen maga az ég. Szóval ez az "égi király küldöttje" nem más, minthogy az uralkodó neve előtt jelzi az ő égi származását... ahogy azt a fáraóktól kezdve kb. mindenki megtette.

Hogy mi is ez a Kék Ég? Egy biztos, ne próbáljunk beleképzelni egy öreg, europid, fehér szakállas, ábrahámi istenképet, se valami jogarját markolászó királyt, vagy bármiféle emberalakot, mert ez nem az a kultúrkör. Szabad ég alatt élő, természetközeli népek nem annyira elvont emberarcú isteni lényeket imádnak, félnek, hanem darabra azt a hegyet, fát, folyót vagy égi testet, jelenséget bálványozzák, ami a szemük előtt van. És magának az égnek (időjárásnak, természetnek) a szeszélyeit félik, mert annak vannak kitéve. A kék ég az egész örökkévaló égi világot, felsőbb szintet jelenti mindenestül, az uralkodók onnan szeretik magukat származtatni.

Az ég nyilván egy nehezebben testet öltő, körülhatárolható valami, mint mondjuk a Hold vagy egy jegenyenyár, de kialakult egy szimbóluma, ez pedig a jurták tetején a tündök. A nyílás, ahol összefonódnak a tartóelemek, ahol kimegy a füst, ahol bejön a fény, és ahol ki lehet nézni a jurtából a szabad égre. Konkrétan ezt a tündököt képzeli maga elé a mongol, amikor az égről (égistenről, égi királyról vagy nevezzük, ahogy akarjuk) van szó. Ez olyan, mint másoknak a feszület, vagy a Buddha szobor.

2020. ápr. 4. 02:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!