Szerintetek melyek lesznek a 21. század legpusztítóbb ideológiái? Miért?
Tegyük fel hogy 2100-ban az unokáink, dédunokáink visszanéznek és értékelik az elmúlt századot. Mely nézetek lesznek a számukra olyanok mint ami a mi szemünkben a fasizmus, kommunizmus stb.? Amire azt fogják mondani: "hogy hihettek annak idején ilyesmiben?"
Lehet a válasz mai szemmel bármilyen meglepő, ne fogjátok vissza magatokat. (Elvégre pl. a kommunizmussal is hogy benézték annak idején az emberek)
Mindenféle ellenségeskedés nélkül, én így látom, hogy ezek (a még talán el nem nevezett) izmusok lesznek azok, amelyekkel főként jellemezni fogják ezt a századot, és el tudom képzelni róluk, hogy a túlzásukkal akár az említettekhez hasonlóan nagyléptékű társadalmi változáshoz vagy történelmi eseményhez vezetnek majd:
veganizmus
- ma már nem csak kizárólag az erre specializálódott cégek, hanem a "nevesebb"ek is egyre inkább csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz, lehet először elég sután (Burger King húsmentes burgere nem vegán, csak vega), de vannak már egészen jó kezdeményezések az ő részükről is (Aldi vagy Lidl vegán hambipogácsája)
El tudok képzelni egy olyan jövőt, ahol olyan törvények és szabályozások lesznek egyes országokban, hogy éttermekben már csak vega/vegán ételek lesznek, és sőt még a háztáji haszonállattartás is eszméletlenül korlátozva lesz. (Mennyiségben, tartásminőségben)
Egy ilyen államberendezkedésre nem csak állatjóléti okokból, hanem környezetvédelmi célból, fenntarthatóság érdekében is látok esélyt.
Jelenleg mindenevőként nem tudom, hogy ez most pozitív vagy negatív lenne, szerintem sok pro és contra érv szól mellette, ráadásul morális kérdés is nagyrészt, ami csak az emberek megítélésén múlik.
"petizmus" (??) az állatok túlértékelése
Szintén az előzőhöz kapcsolódó dolog, hogy az elmúlt évtizedekben az állat-ember mérleg karja egyre inkább vízszintesbe kerül, néha napján át is bukik. Gondolok itt arra, amikor emberek hőzöngve, fröcsögve nyílványítják ki magukat, hogy kínoznák halálra vagy ölnék meg azt a másik embert, aki mondjuk kidobott egy kutyát. (Ezzel nem az ő pártját fogom, csak számomra túl ellentétes a két dolog)
Eddig az emberélet felbecsülhetetlen volt, de egyre inkább hajlamosabbak az emberek arra, hogy félvállról vegyenek egy tömeg katasztrófát valahol a fejlődő országokban (úgy is túl van népesedve a Föld címszó alatt), vagy korábban olyan értékeket helyezzenek előbbre, amelyektől korábban ez elképzelhetetlen volt (állatok élete például)
Illetve, szintén a túlnépesedésből következően egyre kisebb a gyermekvállalási hajlam, főként hogy a háziállatok lettek az új gyerekpótlók. Ma már elterjedt szófordulatok, hogy gazdi helyett anyunak/apunak hívják magukat a gazdák gazdi helyett, a kutya a szőrös gyerek, kutya és a gyermek testvérek ("I'm a goldi mom" pólók, cumizó kutyás videók stb.)
nyelvi globalizáció / internacionalizmus
Ez értendő az angolra. Szerintem lassacskán természetesebb lesz az, hogy az angol az ember második nyelve, attól függetlenül, hogy mi az anyanyelve. Szórakozás, információszerzés, informatikai eszközhasználatból szempontjából szinte elengedhetetlen, és egyre hatékonyabban épülnek be bizonyos kifejezések a szlengbe.
"memizmus" (??)
A mémeknek konkrét evolúciós fejlődésük van, és bár én ehhez nem értek, de egy szakértő biztosan megtudná mondani, hogy ezek milyen hatással vannak a társadalomra. Értem ez alatt, hogy ez egy új formája az információközlésnek, mindenki számára érthető kódnyelv, ami univerzális, s nem mellesleg nagyon kreatív.
El tudom képzelni, hogy egyes mémek (pl. WIII-asak) fognak szerepelni a töri könyvekben, valahogy úgy, mint a miéinkben a karikatúrák, plakátok.
individualizmus
- szerintem virágkorát éli. Soha nem volt ennél fontosabb az egyén kifejezése (facebook, instagram, youtube), mindenhol az "én Én ÉN" a lényeg
Ez lesz a demokrácia halála is, mert az egyén érdekei fontosabbakká váltak, mint a közé.
Ezek nem olyan elrettentőek, de még a század elején járunk. Összesítve én tartok attól, hogy addig nő ez a "neoliberalista" lufi, amíg valami nagyon erőszakos, diktatúrikus, kontrollált rendszer/eszme (globálisan!) fel nem üti a fejét. (Olyan szinten mint a kommunizmus/nácizmus). Tehát valami nagyon faltól falig behatárolt, önkényuralom.
Én a globalizáció hallatlan megerősödését várom, vagy sejtem.
Sokan felvetették már, köztük S. Hawking, hogy a Föld már csak egy évszázadig lesz élhető, sőt, talán már addig sem, a globális problémák miatt, ilyen a túlnépesedés, amiből további problémák fakadnak, a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és az általa kiváltott klímaváltozás, a nyersanyagok igazságtalan elosztása, stb...
Az világos, hogy globális problémákat csak globális összefogással lehet megoldani, ezért ebbe az irányba fog eltolódni minden.
Úgy gondolom, a nagy államok összefognak és létrehoznak egy világkormányt, ami akár az ENSZ-ből is kinőhet, amelynek hatáskörét nagy mértékben kibővítenék.
Lennének azért nemzeti kormányok is, olyan kisebb regionális hatáskörrel, mint mondjuk jelenleg az országokon belül a helyi önkormányzatoknak van, alávetve az ország kormányának.
Minden rendőrség interpolos lenne és hadsereget is csak a világkormány tarthatna és szerintem is lenne egy világnyelv, amit mindenkinek tudnia kell, felőlem lehetne az eszperantó is, vagy más.
Hogy ebből mi nő majd ki, azt nem tudni, de erre úgy gondolom szükség lesz a civilizációs katasztrófa elkerülésére, persze lehet belőle olyan Jack London féle 'Vaspata' is, ami teljes elnyomáshoz vezet, de szerintem az utódaink el lesznek rajtunk képedve, hogyan élhettünk teljesen széthúzó módon, ahelyett, hogy összefogott volna az emberiség.
#11: nagyon jó és megalapozott tippek.
Annak ellenére, hogy istenigazából szerintem itt a vallások kivételével nem annyira ideológiákról, mint inkább trendekről van szó.
És abból borzalmas mennyiségű van és gyakorlatilag szinte mind hülyeség.
Nagyon jó felvetés volt az individualizmus.
És tényleg ez egy nagyon pusztító dolog, nem mind ideológia, trend, hanem mint ezek mögötti féltudatos terjedő jelenség.
A civilizáció egy csapatmunka, egy fajösszetartás valahol, ez meg pont ezzel szemben hat.
Érdekes módon a globalizáció sem a csoport világszintre bővítését jelenti, hanem a kisebb egységek elmosását anélkül, hogy adna helyette hatékonyabb újakat.
Egyelőre nem tudunk egységes fajként gondolkodni, fellépni semmiben, az individualizmus iránya meg még kisebb csoportegységekbeni együtt gondolkodás ellen is hat.
A jelen fejlődésben, illetve a faj közös érdekét szolgáló globális lépések megtételében is ez a legfőbb kerékkötő.
Tök mindegy milyen ideológiát fognak megbukottnak, károsnak gondolni, mert minden ideológia előbb-utóbb károssá válik. Egyszerűen az ember képtelen helyén kezelni ezeket. Minden ideológiát megpróbálunk ráerőltetni a társadalom különböző területeire, de ez meddő kísérlet. Az ember biológiai sajátosságai miatt képtelen 1 fajta ideológia szerint élni. Mert megvan bennünk a genetika hajlam, hogy konzervatívvá vagy nyitott gondolkodásúvá váljunk. A körülmények szerencsés vagy szerencsétlen összjátéka az, ami valamelyekké tesz minket.
Az ideológiák mindig rejtenek hibákat magukban, mert természetüknél fogva önkényesek. Az ember márpedig nem fogja globálisan elfogadni azt sosem, ami önkényes. Maximum szimpatizál vele vagy elutasítja.
A jövő generációja mindig pusztítónak fogja gondolni az előtte élők uralkodó ideológiáit, mert megtapasztalja azok hibáit és széthullását egy másik ideológia miatt, ami újfent kiszorította elődeit. Az új ideológiáknak is lesznek ugyan úgy hibái amik előbb-utóbb túl idegesítővé válnak és kezdődik az egész előröl. Ez fog menni még agyon sokáig amíg fel nem fogjuk, hogy az összes ideológia téveszme, utópia, ami sosem lesz megvalósítható. akár mennyire erkölcsös alapokon nyugszik, nem lehet mindenkinek megfeleli velük, mert önkényesek és idealizálják a társadalmat. Nem tudáson, axiómákon alapulnak, hanem önkényes definíciókon...
A konzervatív ideológiákat mindig fel fogják váltani a liberális, szabadelvű eszmék és aztán újra jön egy konzervatív irányzat és így tovább, és így tovább. Röhejes az egész így kívülről szemlélve, de hát istenem: Nem vagyunk tökéletesek! Az embernek meg kell ismerni a világot és rá kell jönnie mik is vagyunk. Ehhez a tudomány az egyetlen mankónk és a materialista gondolkodásmód. Idővel megtanulunk valóban fenntartható társadalmakat létrehozni és akkor már nem lesz szükség az ideológiákra. Megmarad a tiszta, emberi gondolkodástól független (már elégséges) tudás, ami szükségtelenné teszi az ideológiák örökös harcát egymással. Vagy sosem érjük ezt a fejlettségi szintet és örökké ilyen gyerekesek maradunk. Az alapvető hibája azonban már most megmutatkozik a rendszernek, ami újabb és újabb rossz ideológiákat hoz vissza egy ostoba körforgást generálva.
"Idővel megtanulunk valóban fenntartható társadalmakat létrehozni és akkor már nem lesz szükség az ideológiákra."
Valóban. Nem kizárt, hogy pár száz év múlva a múltban az lesz a legfurcsább mindenkinek, hogy VOLTAK ideológiák.
"Nacionalizmus."
Hm. Ha hozzátesszük a sovinizmust, nemzetiszocializmust és a diktatúrát is, akkor jogos.
De önmagában a nemzeti érzület, nemzeti hagyományok megőrzése, nemzeti integritás ápolása nem hiszem, hogy elég pejoratív lenne ehhez.
Istenigazából valahol a nacionalizmus ellentéteként tekinthető a globalizmus, ami viszont megfelelően rosszul kezelve simán lehet ugyanolyan háborúveszélyes ideológia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!